Po 23 metų pertraukos išleistas Apple II OS atnaujinimas  ()

Apple II GS trisdešimtmečio proga išleistas ProDOS 2.4.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rugsėjo 15 dieną programuotojas Johnas Brooksas išleido tai, ką galima pavadinti gryna meile: pirmąjį Apple II kompiuterių operacinės sistemos atnaujinimą nuo 1993 metų. ProDOS 2.4, išleistas Apple II GS trisdešimtmečio proga, suteikia atnaujintą operacinę sistemą netgi dar senesnėms Apple II sistemoms, įskaitant originaliuosius Apple ][ ir ][+.

O tai įstabu, turint omenyje, kad Apple ][ ir ][+ netgi nepalaiko mažųjų raidžių.

ProDOS 2.4 galite išbandyti kompiuterių istoriko Jasono Scotto iš Internet Archive sukurtu internetiniu emuliatoriumi. Čia rasite per meniu valdomą programų leidiklį Bitsy Bye, kuriuo galima naršyti tarp keliuose lanksčiųjų diskelių įrenginiuose (ar pritakytame USB) esančių failų. Bitsy Bye yra itin efektyvaus programavimo pavyzdys: jo veikimui užtenka mažiau nei 1 kilobaito RAM. Yra ir įkrovos kodas iš mažiau nei 400 baitų — jis užima vieną disko atminties bloką.

Ars ketina užkurti savo kompiuterių muziejuje esantį Apple ][+ ir atnaujinti jo operacinę sistemą, kai tik pavyks įrašyti disko atvaizdą į lankstųjį diską. Bet kol kas jie ProDOS 2.4 bando su Virtual ][, Apple II emulatoriumi, naudodami savo (licenzijuotą) Apple ][+ ROM atvaizdą.

Be Bitsy Boot įkrovos priemonės, ProDOS 2.4 „diskelyje“ yra įrankių rinkinys, įskaitant MiniBas BASIC interpretatorių, disko atvaizdžio kūrimo programos failų perkėlimui iš fizinių diskelių į USB ir kitur, failų tvarkymo programos, ir „Unshrink“ dearchyvatorius, išskleidžiantis failus, suglauduntus su Shrinkit (praverčia, naudojant po internetą išsibarsčiusius Apple II archyvus). Visa tai telpa viename 140 kilobaitų talpos 5,25 colių disko atvaizdyje.

Sean Gallagher
arstechnica.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(18)
(5)
(13)

Komentarai ()