Kompiuterį galima išnaudoti įvairiai: kol bendraamžiai žaidžia žaidimus, 16-metis marijampolietis vykdo užsakymus ir užsidirba  (8)

„Man 16 metų, aš dar tik moksleivis, tačiau sugebu atlikti ne tik žmonėms, bet ir įmonėms užsakymus, užsidirbu sau pinigų. Kai didžioji dalis mano bendraamžių žaidė kompiuterinius žaidimus, aš sėdėjau ir rašiau kodo eilutes“, – tokiais žodžiais prisistatė 16-metis Lukas Lingys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jaunojo marijampoliečio darbas – tinklalapių kūrimas. Šia veikla Luką prieš kelerius metus sudomino draugas, su kuriuo jis susipažino internetu. Ėmęs domėtis programavimu ir interneto svetainių dizainu, Lukas nė nepajuto, kaip laisvalaikio žaidimus pakeitė programinės eilutės.

Programuoja Lukas jau ketverius metus ir teigia, kad kuo toliau, tuo lengviau tai daryti. Be to, šis hobis pamažu virsta darbu.

„Pirmieji projektai išties buvo vaikiški. Viską dariau nemokamai, nes norėjau kuo labiau įsisavinti šią sritį, – teigė Lukas. – Ir dabar tas uždarbis nėra didelis, tačiau, manau, sulaukus pilnametystės jis padidės.

Tai pat ir darbo patirtis. Pirmasis uždarbis siekė apie 15 eurų, gavęs šiuos pinigus džiaugiausi ir nenuleidau rankų. Dirbau toliau ir siekiau savo tikslų.“

Marijampolės Sūduvos gimnazijos dešimtokas teigia, kad dalis jo bendraamžių per naktis sėdi prie kompiuterio, žaisdami kompiuterinius žaidimus. Ir tik vienas-kitas kreipiasi pagalbos dėl programavimo ar pasisiūlo prisidėti.

„Laiko tam skiriu išties daug, vis mažiau ir mažiau išeinu į miestą, tačiau aš tuo džiaugiuosi. Grįžęs po mokyklos padarau namų darbus ir tik tuomet sėdu prie kompiuterio. Per dieną prie jo praleidžiu 4–5 valandas.

Savaitgaliais, kai norisi pasiilsėti nuo mokslų ir programavimo, dažnai išvykstu į kitus miestus pasibūti ir pasiilsėti nuo visko“, – pasakoja 16-metis. Atsiplėšęs nuo kompiuterio Lukas taip pat apsilanko sporto klube ar žaidžia tinklinį – kaip pats sako, reikia palaikyti fizinę formą.

Ieškoti projektų ir juos įgyvendinti marijampoliečiui padeda kaunietis kolega Andrius Paulius. Tiesa, jis – vyresnis, 25-erių metų. Jiedu susipažino per Luko seserį, su kuria ketverius metus draugauja Andrius.

Taigi visai gali būti, kad ateityje jie bus ne tik kolegos ar draugai, bet ir giminaičiai. Lukas teigia padėjęs Andriui pramokti programavimo, o galiausiai jie nusprendė dirbti kartu. „Darbus dalinamės pagal tai, kas kuriam labiau patinka.

Man asmeniškai patinka kodavimas, programavimas, priežiūra. Jam patinka piešti ir galvoti idėjas. Andrius išties šitame projekte sudaro didžiąją dalį – jis ieško klientų, pasiūlo vis daugiau idėjų ir minčių“, – sakė Lukas.

Informacinių sistemų technologijas Kaune studijuojantis Andrius teigė, kad visa tai – dar tik pradžia: „Turime pavienių darbų, tarkim, sukurti kažką – įmonei logotipą ar panašiai. Dideli projektai dar ateityje.“

Paklaustas apie mokyklą, Lukas nukerta, kad įdomiausia pamoka jam – informacinės technologijos. Šią sritį jis svarsto ir studijuoti. Luko mama Danguolė tikino besidžiaugianti, kad sūnus užsiima naudinga veikla.

Nors galėtų daugiau dėmesio skirti ir kitoms pamokoms. „Luką dar pradinėse klasėse mokytojai gyrė – ne už mokslą, bet būtent už kompiuterių išmanymą. Jis ir mokytojams padėdavo su kompiuteriais, kai prireikdavo“, – sakė ji.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(43)
(19)
(24)

Komentarai (8)