Tai bus absoliučiai nauja era kompiuteriniams žaidimams: pirmasis pasaulyje eksperimentas rodo, kas yra tikroji „Matrica” realiame gyvenime (Video)  (0)

Vašingtono universiteto mokslininkai (University of Washington) sukūrė ir išbandė technologiją, leidžiančią žmonėms tiesioginės smegenų stimuliacijos būdu valdyti kompiuterinį žaidimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lapkričio viduryje išleistame straipsnyje mokslo žurnalui „Frontiers in Robotics and AI” mokslininkai aprašo pirmąją demonstraciją, kai tiriamieji naudodami sukurtą prietaisą žaidė paprasta dvimatį kompiuterinį žaidimą.

Tyrimo metu subjektai negalėjo naudotis įprastomis juslėmis - regos, lytėjimo ar klausos. Penki tiriamieji turėjo pereiti 21 labirintą žaidime, o informacija kur eiti buvo pateikiama jiems tiesiai į smegenis. Instrukcijoms perduoti buvo naudojama transkranijinė magnetinė stimuliacija - gerai žinomas metodas smegenų tyrimuose. Įdomu yra tai, kad 92% atvejų žmonės priėmė teisingus sprendimus, o ilgainiui jų tikslumas tik didėjo.

Mokslininkų gretose jau kelis dešimtmečius egzistuoja teorija, teigianti kad subjektyvios realybės suvokimas vyksta mūsų smegenyse. Šis tyrimas yra vienas iš daugelio, patvirtinančių šią teoriją. Dar rašoma, kad virtualios realybės akiniai ir kiti prietaisai, esantys rinkoje yra ne visai tai, kas padėjo Kianu Reeves „Matricoje” pereiti į virtualią realybę.

Dalis mokslinės komandos narių įkūrė startuolį - jie tikisi komercializuoti savo idėjas ir pristatyti rinkai dirbtinio intelekto bei neuromokslų sprendimus. Ką gi tai reiškia mums? Galbūt, jau visai greitai galėsime žaisti žaidimus be „Oculus Rift” ar „HTC Vive”, o tiesiog gulėdami lovoje ir nepakrutindami pirštelio. Skamba kiek juokingai ir neįtikėtinai, bet tai visai greitai gali tapti mūsų nauja realybe.

Šis mokslinis darbas atveria kelią kur kas naudingesnių sprendimų išradimui. Teoriškai, šitas išradimas gali perduoti žmonių smegenims bet kokią informaciją iš įvairių daviklių, esančių ant žmogaus kūno (kamerų, infraraudonų, ultragarso, lazerinių, kt.) be invazinių priemonių. Tai reiškia, kad žmonėms su juslių negalia atsirado viltis matyti, girdėti, užuosti, lytėti ir jausti skonį lygiai taip pat, kaip ir sveikam žmogui.

Šiuo metu Vašingtono universiteto mokslininkų komanda tiria kaip tiesioginės smegenų stimuliacijos vietos ar intensyvumo pakeitimas gali padėti perteikti sudėtingesnę juslinę informaciją tiesiai į žmogaus smegenis.

Šaltinis: journal.frontiersin.org

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Kompiuteriai.lt
Kompiuteriai.lt
Autoriai: Roman Dektiariov
(30)
(1)
(29)

Komentarai (0)