Naujos kartos „Bluetooth” technologija stulbina savo galimybėmis  ()

Šią savaitę „Bluetooth Specialiųjų interesų grupė” oficialiai išleido Bluetooth 5 standarto aprašą. Naujos kartos standartas yra iki dviejų kartų greitesnis, aštuonis kartus pralaidesnis ir gali veikti keturis kartus didesniu atstumu nei šiuo metu rinkoje karaliaujantis Bluetooth 4.2.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip ir jo pirmtakas, Bluetooth 5 yra dviejų tipų: klasikinis ir taupusis (angl. Low Energy, LE). Klasikinis tipas yra naudojamas belaidžiuose įvesties įrenginiuose, belaidėse ausinėse ir kituose prietaisuose, kuriems yra mažai svarbus energijos suvartojimas. Taupusis Bluetooth tipas yra naudojamas smulkesniuose įrenginiuose: kartais mobiliuose telefonuose, išmaniosiose apyrankėse, sportiniuose laikrodžiuose ir kitur, kur baterijos talpa yra reikšmingas veiksnys.

Pranešama, kad naujoji specifikacija atneš didelių pokyčių tik taupiajam Bluetooth tipui. Klasikinis tipas liks atvirkščiai suderinamas su senesniais standartais, tačiau nežymiai padidės tik energetinis efektyvumas.

Bluetooth 5 LE yra žymiai patobulintas. Technologija duomenis perduoda dvigubai sparčiau, nei 4.2 standarto versija. Taip pat, net keturis kartus padidėjo veikimo spindulys. Dabar perėjus į kitą kambarį jūsų išmanioji apyrankė nepraras ryšio su jūsų telefonu. Net aštuonis kartus padidėsiantis pralaidumas leis perduoti daugiau informacijos. Palyginimui, Bluetooth 4.2 leidžia perduoti 31 baitą informacijos, o Bluetooth 5 „net“ 255 baitus.

Viena įdomesnių naujovių abiejuose Bluetooth 5 tipuose yra taip vadinamas tinklų tinklas (angl. mesh network). Tai yra naujas principas kaip perduodamos žinutės Bluetooth tinkle. Dabar informacija galės būti perduodama iš vieno įrenginio į kitą, kol pasieks galutinį tikslą; visi įrenginiai bendraus tarpusavyje, sudarydami išplėstą tinką, kuris (teoriškai) galės padengti labai didelį plotą. Tai yra labai gera naujiena daiktų interneto (angl., Internet of Things, IoT) šalininkams.

Ką gi tai reiškia paprastam vartotojui? Nedaug. Naujieji įrenginiai dirbs ilgiau dėka mažesnio energijos suvartojimo. Ar pagerės jau turimų įrenginių veikimas? Ne. Norint pasinaudoti visais Bluetooth 5 privalumais, teks nusipirkti naujus įrenginius, kuriuose ši technologija yra įdiegta. Nors nauji ir seni įrenginiai bus suderinami, tačiau didelio pokyčio tikriausiai nepajausite.

„Bluetooth Specialiųjų interesų grupė” praneša toliau vystanti Bluetooth 5 standartą. Naujas tikslas - užtikrinti stabilų ryšį, kai aplinkui veikia kitos technologijos, pvz., Wi-Fi belaidis ryšys, mobilus 4G/LTE internetas ir t.t.

Pirmieji įrenginiai su nauja Bluetooth versija rinkoje pasirodys už kelių mėnesių, pranešama spaudos pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Kompiuteriai.lt
Kompiuteriai.lt
(41)
(2)
(39)

Komentarai ()