Pasidžiaugėm ir pakaks: Lietuvoje daugiau nebebus tokio pigaus mobiliojo ryšio?  (4)

Europos Komisija paskelbė tarptinklinio ryšio paslaugų sąžiningo naudojimo taisykles ir tvarką, pagal kurią operatoriai galėtų taikyti papildomus mokesčius už mažmenines tarptinklinio ryšio paslaugas. Tai yra vienas iš žingsnių, kuriuo siekiama užtikrinti, kad keliaudami po ES šalis piliečiai už mobilųjį ryšį mokėtų tiek pat, kiek moka būdami namie. Tačiau Lietuvos mobiliojo ryšio bendrovėms naujasis reguliavimas gali reikšti nuostolius, o vartotojams – pasikeitusias paslaugų teikimo sąlygas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-12-22 Pasidžiaugėm ir pakaks: Lietuvoje daugiau nebebus tokio pigaus mobiliojo ryšio?  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ateinančių metų birželio 15 d. visoje ES įsigalioja vienodi tarptinklinio ryšio paslaugų tarifai pagal „Roam Like at Home“ principą. Tai yra sudėtinė ilgalaikės Europos Komisijos (EK) strategijos dalis, kuria siekiama sukurti vieningą Europos skaitmeninę rinką.

Įgyvendinant naująjį reguliavimą, patvirtintos sąžiningo naudojimosi taisyklės bei mechanizmas, sudarantis galimybę operatoriams taikyti papildomus mokesčius už mažmenines tarptinklinio ryšio paslaugas tose šalyse, kuriose mobiliojo ryšio kainos yra mažesnės už didmenines kainas ES.

Tačiau šiuo metu EK išsprendė tik mažmeninių kainų klausimą, o sprendimas dėl didmeninių kainų turi būti priimtas per ateinantį pusmetį iki „Roam Like at Home“ įsigaliojimo.

Šiuo metu svarstomuose projektuose ES didmeninės paslaugų kainos gerokai viršija mažmenines mobiliojo ryšio kainas Lietuvoje.

Pavyzdžiui, šiuo metu viena iš svarstomų didmeninių paslaugų kainų komplekto versijų yra 0,03 euro už pokalbio minutę, 0,01 euro už SMS išsiuntimą ir 4,096 euro už vieną gigabaitą (GB).

Tuo metu mažmeninės mobiliojo ryšio kainos tarp ES šalių skiriasi net iki 5 kartų ir, „Eurostat“ duomenimis, būtent Lietuvoje jos yra mažiausios visoje ES.

Lietuvos gyventojai vidutiniškai už vieną pokalbio minutę moka maždaug apie 1 euro centą, už vieną SMS – 1 euro centą, o už vieną GB duomenų – 1,5 euro.

„Iš esmės teigiamai vertiname vieningos ES skaitmeninės rinkos kūrimą, tačiau yra grėsmė, kad EK neatsižvelgs į didelius mažmeninių paslaugų kainų skirtumus ES šalyse. Ilgesnėje perspektyvoje tai gali turėti neigiamą poveikį tiek operatorių pajamoms, tiek planuojamoms investicijoms“, – sakė Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Valdas Sutkus.

Jis pabrėžė būtinybę valstybės institucijoms bendradarbiauti su operatoriais siekiant užtikrinti, kad Lietuvos vidaus rinkoje liktų geriausios sąlygos vartotojams ir būtų užtikrinti operatorių verslo interesai. Tai ypač svarbu, nes dar yra likę daug atvirų klausimų, kaip bus įgyvendinami „Roam Like at Home“ principai.

Naujojo EK reguliavimo rizikas Lietuvos telekomunikacijų rinkai įžvelgia ir „Infobalt“ vykdomasis direktorius Paulius Vertelka. Jis pastebi, kad didžiosios Vakarų ir Pietų Europos valstybės yra labiau suinteresuotos naujuoju reguliavimu, kuris numato didesnes didmenines kainas, nes dėl didelio keliaujančių ir atostogaujančių žmonių srauto vietiniai operatoriai gaus papildomų pajamų.

Pavyzdžiui, už kiekvieną gigabaitą, Lietuvos kliento išnaudotą keliaujant ES šalyse, Lietuvos operatorius kitos šalies operatoriui turės mokėti vidutiniškai apie 4 eurus, nors Lietuvos operatoriams toks klientas už šį gigabaitą sumoka vietos kainą – tik 1,5 euro.

P. Vertelkos nuomone, kaip rodo ne vienerių metų rezultatai, Lietuvoje telekomunikacijų sektorius labai konkurencingas, jame išlaikomas aukštas investicijų lygis, tačiau keičiantis reguliavimui mobiliojo ryšio bendrovės bus priverstos ieškoti būdų, kaip padengti kainų skirtumą.

„Vien per pastaruosius metus dėl EK taikomo tarptinklinio ryšio kainų reguliavimo Lietuvos operatoriai jau pajuto pajamų mažėjimą, o dėl naujojo reguliavimo teikti tarptinklinio ryšio paslaugas gali tapti nuostolinga. Mažoms ir itin konkurencingą kainą turinčioms šalims yra numatytos ir tam tikros apsauginės išimtys, kad jos galėtų apsaugoti savo vartotojų ir verslo interesus, tačiau operatorių kreipimosi procesas ir tolesni veiksmai turi būti reglamentuoti visiškai tiksliai. Įgyvendinant naująjį reguliavimą, valstybė ir verslas turėtų ypatingai glaudžiai bendradarbiauti, siekiant užtikrinti, kad Europos institucijos atidžiau atsižvelgtų į vidaus rinkos ypatybes“, – teigė P. Vertelka.

Potencialiai nuostolius operatoriams gali kiek sumažinti sąžiningo naudojimosi roamingo paslaugomis taisyklės, bei išimtys šalims, kuriose mobiliojo ryšio kainos yra mažesnės už didmenines kainas ES. Tačiau tai kol kas nėra aiškiai reglamentuota.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(7)
(7)

Komentarai (4)