„Mozilla“ dirbęs programuotojas į šuns dienas išdėjo visas antivirusines programas ir pasakė geriausią apsaugos receptą  (14)

Įmonėje „Mozilla“ dirbęs programinės įrangos inžinierius Robertas O'Callahanas savo tinklaraštyje sukritikavo trečiųjų šalių įmones, gaminančias antivirusines programas ir drąsiai pareiškė, kad jų programinė įranga „nuodija visą programinės įrangos ekosistemą“, rašo neowin.net.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jis paragino viso pasaulio kompiuterių naudotojus antivirusinių programų nediegti, o esamas pašalinti ir pasikliauti vien „Windows Defender“ – „Windows 8” ir „Windows 10“ esančia sistemine kompiuterio apsaugos priemone.

Jis antivirusinių programų kūrėjus kaltina nesilaikant „standartinės saugumo praktikos“, kaip kad „Microsoft“, kuriuose ekspertas pavadino kompetetingais. Savo poziciją jis aiškino taip:

„Antivirusiniai produktai nuodija programinės įrangos ekosistemą, nes jų invazinis, prastai parašytas kodas apsunkina naršyklių kūrėjų pastangas padidinti savo pačių produktų saugumą“.

Taip pat jis pridūrė, kad antivirusiniai produktai gali sukelti kitos programinės įrangos, tokios kaip naršyklės, veikimo sutrikimus, dėl ko klaidingai kaltinami būtent naršyklių, o ne antivirusinių programų kūrėjai. Be to, antivirusinės programos kartais blokuoja naujinius, kurie gali būti svarbūs vartotojams.

„Keletą kartų antivirusinė programinė įranga blokavo „Firefox“ naujinius, dėl ko vartotojai negalėjo gauti svarbių saugumo klaidų ištaisymų. Programinės įrangos kūrėjai didelę savo darbo laiko dalį skiria antivirusinių programų keliamų trikdžių šalinimui – visą tą laiką galima būtų skirti realiam produktų saugumo didinimui“, – skundėsi programuotojas.

Programinės įrangos kūrėjai pastaruoju metu vis dažniau susilaukia nelabai palankaus viešumo. Štai ganėtinai neseniai „Symantec“ į žiniasklaidos puslapius pateko už tai, kad jų produktuose buvo aptikta daugiau nei 20 iki tol neskelbtų saugumo spragų. AVG taip pat buvo velėjami už savo verslo politiką – jų produktų naudojimo taisyklės numatė, kad įmonė be vartotojo sutikimo gali trečiosioms šalims pardavinėti vartotojo interneto naršymo istoriją.

Tuo tarpu „Microsoft“ gerokai pasistengė, kad „Windows 10“ būtų iš tiesų pačia saugiausia jau tris dešimtis metų egzistuojančios platformos versija – jie didina savo kasmetines investicijas į kibernetinio saugumo tyrimus, o dabar rengiamame „Creators Update“ operacinės sistemos naujinyje atsiras „Windows Defender Security Center“ priemonė.

Priežastimi tinklaraštyje skųstis antivirusinėmis programomis tapo socialiniame tinkle „Twitter“ įvykęs žodinis susirėmimas tarp kibernetinio saugumo eksperto dr. Vesselino ir naršyklės „Chrome“ saugumo inžinieriaus Justino Schuho.

R. O'Callahanas pažymėjo, kad „Windows 7“ ir senesnėms operacinės sistemos versijoms, kurias ir „Microsoft“ linkę vadinti ne tokiomis saugiomis, kaip šiuolaikiškesnė „Windows 10“ sistema, „trečiųjų šalių antivirusinės programos šiek tiek sumažintų visišką nesaugumą“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(131)
(22)
(109)

Komentarai (14)