Nuo birželio 15 d. Lietuvos operatoriai įdribs į didelį „š...“ duobę ir ką tuomet reikės daryti - niekas nežino: kentės vartotojai arba pelnas  (15)

Naudotis mobiliojo ryšio paslaugomis Europoje tokiomis pačiomis sąlygomis ir kainomis, kaip gimtojoje šalyje – šis Europos Parlamento (EP) pažadas lietuviams skamba kaip tikra dovana. Tačiau realybė bus visai kitokia.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-04-10 Nuo birželio 15 d. Lietuvos operatoriai įdribs į didelį „š...“ duobę ir ką tuomet reikės daryti - niekas nežino: kentės vartotojai arba pelnas  (15)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptinklinio ryšio mokesčiai Europoje turėtų išnykti birželio 15 dieną. Vakar EP priėmė galutinį sprendimą dėl didmeninių kainų, kurias operatoriai galės taikyti vieni kitiems, kai jų klientai naudosis kito ES ryšio operatoriaus tinklu.

Sprendime numatyta, jog didmeninės kainos negalės viršyti 3,2 cento už minutę pokalbio ir 1 cento už SMS žinutę (kainos be PVM). 1 GB duomenų iš pradžių galės būti įkainotas iki 7,7 euro, o vėliau ši kaina bus nuolat mažinama, kol 2022 m. sausio 1 d. pasieks 2,5 euro. 

Lyginant su esamais įkainiais, didmeninės kainos sumažintos pastebimai: šiuo metu didmeninė minutės kaina siekia 5 centus, SMS – 2 centus, o 1 GB – net 50 Eur. 

EP pranešėja Miapetra Kumpula-Natri tai vadino „dideliu laimėjimu Europos vartotojams“, esą Bendrijos vartotojai galės tikrinti paštą, naudotis žemėlapiais, skambinti ir siųsti žinutes be papildomų mokesčių. 

Tik ne lietuviai. Ryšys Europoje mums turėtų pigti, bet tokie stebuklai, kokius žada EP atstovai, neįvyks.

Mūsų šalyje mobilusis ryšys yra toks pigus, kad ir nauji tarifai mūsų šalyje veikiančioms kompanijoms – visai nepatrauklūs, todėl jos svarsto, kaip reikės kompensuoti nuostolius. 

„Mūsų Europos daliai tai yra nenaudingas sprendimas, nes mūsų kainos ir taip buvo žemos, – komentavo „Tele2“ korporacinės komunikacijos direktorius Andrius Baranauskas. – Taip, šis reguliavimas yra naudingas, tarkim, olandams, kurie turi iki 10 kartų didesnes kainas nei Lietuvoje. Lietuvai tai iš tiesų nėra naudinga.“

Jis pateikė keletą pavyzdžių. Tarkim, šiuo metu „Tele2“ siūlo 200 minučių, 2 tūkst. SMS ir 2 GB paketą už 5,5 euro. Tačiau vien suteiktas minutes užsienyje prakalbėjęs vartotojas įmonei kainuos 6,4 euro. Už jo sunaudotus 2 GB užsienyje įmonė kitam operatoriui turėtų sumokėti dar 15,4 euro, o kur dar SMS...

Dar nuostolingesni būtų neribotų pokalbių planai. „Tarkim, planą „Pigiau“ su 3 GB duomenų mes parduodame už 11,3 euro ir vien už gigabaitus sumokėsime 23 eurus, nekalbant jau apie minutes ir SMS, kurios yra neribotos. Minuse liekame vien dėl gigabaitų“, – komentavo A.Baranauskas. 

Anot jo, įmonė analizuoja situaciją ir kol kas neaišku, kokių veiksmų imsis. 

„Vien „Tele2“ grupė skirtingose šalyse turi skirtingus tarifus, Lietuvoje jie yra žemiausi. Realiai, visi Lietuvos operatoriai susiduria su ta pačia problema – klientų kelionės į užsienį mums tampa dramatiškai nuostolingos“, – sakė „Tele2“ atstovas. 

„Bitė Lietuva“ vykdomasis direktorius Pranas Kuisys jam antrino, kad EP nustatytos didmeninės tarptinklinio ryšio kainos yra ženkliai didesnės, nei vidutinės mobiliojo ryšio paslaugų kainos Lietuvoje, todėl mobiliojo ryšio operatoriai patirs nuostolių. Jų galvasopis – kaip įgyvendinti reguliavimą, išlaikant mažiausias kainas Europoje, tęsiant suplanuotas investicijas ir minimizuojant galimus nuostolius. 

Tiesa, P.Kuisys pastebėjo, kad nemaža dalis „Bitės“ klientų jau naudojasi pereinamojo laikotarpio ES reguliavimą atitinkančiais planais, kurie buvo pristatyti pernai liepą. „Šie planai pilnai atitiks ir galutinį reguliavimą, kuris įsigalios nuo birželio 15 d. Naujųjų planų naudotojai lietuviškais gigabaitais be papildomų priemokų jau naudojasi visose ES/EEE šalyse“, – sakė jis.

Pasak „Telia“ teisės reikalų vadovės Giedrės Kaminskaitės-Salters, visam sektoriui bus didelis iššūkis rasti kompromisą tarp privalomo kainų vienodinimo ir naudos vartotojui: „Lietuva šiuo atveju turi didžiulę dilemą – skirtumą tarp to ką moka vartotojai už ryšį šalyje ir išvykę į užsienį. Šiuo metu svarstome, kurį kelią pasirinkti, sprendimo nesame priėmę. Aišku viena: savo klientams toliau sieksime išlaikyti žemiausias komunikacijų kainas Europoje.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(24)
(24)
(0)

Komentarai (15)