Japonai sunerimę labiausiai - kiek laiko pasislėpti jie turėtų, jei Šiaurės Korėja nuspręstų pradėti karą?  (1)

Japonija dar nepamiršo, ką gali padaryti atominis ginklas. Nors vis dažniau kalbama apie Šiaurės Korėjo keliamą grėsmę, dažniausiai minimos JAV ir Pietų Korėja. Tačiau būtent Japonijos gyventojai, regis, sunerimę labiausiai. Jie domisi, per kiek laiko turėtų pasislėpti, jei Šiaurės Korėja paleistų balistinę raketą Japonijos kryptimi. Specialistai aiškina, kad laiko būtų mažai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pietų Korėja nuolat stebi savo šiaurės kaimynės veiksmus ir yra pasirengusi atremti ataką. Australija, kuriai Šiaurės Korėja pradėjo grasinti pastaruoju metu, yra gana toli ir paleista balistinė raketa, jei ji galėtų pasiekti Australijos teritoriją, galėtų būti numušta. Tuo tarpu Japonija yra visai čia pat ir baiminasi, kad būtent ji taps pirmuoju Šiaurės Korėjos taikiniu, jei jos lyderis (ar karinė vadovybė) nuspręstų pradėti karą. Kodėl?

Nors Šiaurės Korėja pagrindiniu savo priešu laiko JAV, dabar turimos balistinės raketos šios valstybės pasiekti negali. Internete pilna įvairių žemėlapių, kuriuose demonstruojamos Šiaurės Korėjos raketų galimybės, tačiau realiai iš Korėjos pusiasalio paleistos raketos, kurias savo arsenale komunistinė valstybė jau turi, pasiekti JAV negali. KM-08 raketa, kuri, manoma, šiuo metu yra tobulinama, JAV teritoriją pasiekti teoriškai galėtų, tačiau šiuo metu ji tikrai dar nėra užbaigta.

Šiaurės Korėjos bandymai dažnai vyksta Japonijos jūroje, Japonijai buvo grasinta ne kartą, o „Nodong“ balistinės raketos, kurias Šiaurės Korėja labai sėkmingai išbandė, gali pasiekti Japoniją. Manoma, kad Šiaurės Korėja turi daugiau nei 300 šių raketų. 2016 metų rugsėjį trys buvo paleistos Japonijos kryptimi ir labai tiksliai pasiekė savo tikslą - nukrito įskridusi į Japonijos oro gynybos identifikavimo zoną.

Tai kiek laiko turėtų japonai, jei Šiaurės Korėja paleistų vieną iš savo balistinių raketų į kurį nors Japonijos miestą? Nedaug. Specialistai skaičiuoja, kad raketa būtų pastebėta ne iš karto, prireiktų dar kelių minučių aliarmui paskelbti. Teigiama, kad Tokijo, kuriame gyvena daugiau nei 13,5 milijono žmonių, gyventojai turėtų tik 10 minučių. Osakos, trečio pagal dydį Japonijos miesto, gyventojai turėtų apie 4 minutes. Ar tiek laiko pakanka surasti slėptuvę? Daugeliui žmonių - ne.

Tačiau japonai baiminasi, kad tai iš tikrųjų gali įvykti. Civilinės gynybos tinklapis, kuriame surašyta svarbi informacija, susijusi su karo padėtimi ar katastrofomis, šį mėnesį jau sulaukė daugiau nei 6 milijonų lankytojų. Įprastai šis skaičius svyruoja apie 400 tūkst. lankytojų per mėnesį.

Japonijoje yra RIM-161 SM-3 raketų, skirtų numušti trumpo ir vidutinio nuotolio balistines raketas. Svarstoma įsigyti ir THAAD sistemas, kokios jau yra dislokuotos Pietų Korėjoje. Tačiau neaišku, ar netikėto smūgio atveju Japonija yra pasiruošusi. Kita vertus, Šiaurės Korėja žino, kad Japonija yra artima Jungtinių Valstijų sąjungininkė, todėl bet koks Japonijos puolimas baigtųsi karu, kuriame Šiaurės Korėja turi mažai galimybių išlikti. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(2)
(16)

Komentarai (1)