Geros raketos nesimėto - nustebsite, kam panaudojamos Šaltojo karo laikų tarpžemyninės balistinės raketos (Video)  ()

„Peacekeeper“ – JAV naudota tarpžemyninė balistinė raketa, skirta naikinti stipriai įtvirtintus taikinius, tokius kaip raketinės bazės ar bunkeriai. Kadaise „Peacekeeper“ raketa buvo ginkluota dešimčia 300 kilotonų galios branduolinių galvučių, tačiau visai neseniai šių raketų buvo atsisakyta. Visgi, gera raketa šiaip jau niekur nesimėto, todėl jai surastas naujas vaidmuo. Koks?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Penktadienį JAV karinės oro pajėgos į orbitą iškėlė daugiau nei 140 kg sveriantį palydovą. Palydovas į dangų kilo nešamas „Minotaur IV“ raketos, pagamintos „Orbital ATK“ kompanijos. Kaip tikriausiai jau atspėjote, „Minotaur IV“ yra modifikuota ir nuginkluota tarpžemyninė „Peacekeeper“ raketa. Tai – taupus būdas panaudoti nebereikalingą ginklą į padanges iškeliant svarbius palydovus.

Iš viso „Minotaur IV“ raketą sudaro keturios pakopos. Trys viršutinės yra paimtos tiesiai iš „Peacekeeper“, o apatinė, skirta kieto kuro varikliams, yra pridėta ruošiant raketą naujai užduočiai. Ši raketa galėtų į orbitą iškelti ir 1,4 tonų krovinį, tačiau kol kas šių galimybių ribų išbandyti nereikėjo – palydovas buvo pakankamai lengvas.

„SpaceX“ firmos kuriama ir naudojama  „Falcon 9“ raketa į orbitą gali pakelti ir 22 tonas – žymiai daugiau nei „Minotaur IV“. Tačiau senoji raketa turi vieną didelį privalumą – mažą kainą. „Peacekeeper“ raketos yra pagamintos prieš kelis dešimtmečius, jas perdirbti nėra taip jau sunku ir brangu. Todėl mažesnius palydovus į orbitą galima iškelti pakankamai pigiai.

„Minotaur IV“ paleidimas - vis dar atrodo kaip „Peacekeeper“

Būtina pažymėti, kad toks tarpžemyninių balistinių raketų perdirbimas nėra tokia jau didelė naujiena. JAV karinės oro pajėgos iš viso turėjo 50 „Peacekeeper“ raketų, visų jų buvo atsisakyta. Penktadieninis startas buvo jau šeštoji paleista „Minotaur IV“ raketa. „Minotaur V“ taip pat naudoja „Peacekeeper“ dalis, o mažesnės „Minotaur I“ ir „Minotaur II“ naudoja perdarytas „Minuteman II“ tarpžemynines balistines raketas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(28)
(2)
(26)

Komentarai ()