Kaip veikia paprastos LCD rašymo lentos? Labai paprasta technologija dovanoja ir kūrybinį džiaugsmą, ir funkcionalumą (Video)  ()

Galbūt kažkada jums yra tekę susidurti su elektronine rašymo lenta. Tai - planšetinį kompiuterį primenantis prietaisas, ant kurio specialiu parkeriu galima piešti vienspalvius paveikslėlius ar rašyti raštelius. Pavyzdžiui, galite tokiame prietaise ranka susirašyti savo dienotvarkę ar išeidami palikti žinutę vaikams. Vienas mygtuko paspaudimas piešinį panaikina, o mažų baterijų užtenka labai ilgam laikui. Todėl pasmalsaukime - kaip veikia tokie prietaisai?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-10-30 Kaip veikia paprastos LCD rašymo lentos? Labai paprasta technologija dovanoja ir kūrybinį džiaugsmą, ir funkcionalumą (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors akivaizdu, kad elektroninė rašymo lenta kokių nors stebuklų nekrečia, ji vis tiek yra gana įdomus daiktas. Kaip taip gali būti, kad parkeris LCD ekrane palieka ryškias, dažniausiai žalias linijas skystųjų kristalų ekrane? Iš tikrųjų, LCD ekranas ir yra atsakymas į šį klausimą.

Skystųjų kristalų ekranai, geriau žinomi kaip LCD, yra sudaryti iš molekulių, kurios yra susijusios sudėtingais saitas, reaguoja viena į kitą, į šviesą ir, be abejo, į elektros impulsus. Tai ir yra elektroninės rašymo lentos pagrindas - kokie nors kompiuteriai ar procesoriai čia jokio vaidmens nevaidina. Tačiau elektroninės rašymo lentos turi kiek kitokį ekraną nei jūsų televizorius ar kiti prietaisai.

Dar 1989 metais JAV pradėti intensyvūs LCD ekranų tyrimai, kuriuos vykdė Kento Universitetas, Akronos Universitetas bei dar kelios mokslinių tyrimų institucijos. Tyrimų centre atsidūrė skystųjų kristalų ir plastiko derinio tyrimai. Rezultate buvo parengti 8 patentai, sukurtas metodas, kaip prie plono lankstaus plastiko prijungti skystuosius kristalus, sukuriant spaudimui jautrų ekraną.

Elektroninių rašymo lentų ekranai yra sudaryti iš trijų sluoksnių - cholesteriniai skystieji kristalai yra išdėstyti tarp dviejų plastiko lakštų. Išorinis sluoksnis būtinai turi būti lankstus. Šie skystieji kristalai yra sulaikomi polimerinių atramų, kurios riboja pernelyg laisvą kristalų sąveiką.

Kuomet parkeris paliečia ekraną ir jį paspaudžia, šie skystieji kristalai reaguoja ir išsidėlioja taip, kad ima atspindėti šviesą. Dažniausiai jie labiausiai atspindi žalią šviesą, o visas kitas spektro spalvas sugeria. Taip ekrane atsiranda žmogaus piešiamos linijos. Kadangi procese nedalyvauja procesorius ir programėlės, linijos atsiranda iš karto, o piešiant nenaudojama elektros energija. Pavyzdžiui, „Wuxing LZS85“ 8,5 colių lenta turi vieną mažytę CR2016 bateriją, kurios pakanka maždaug 2 metams.

Baterijos senka tik tuomet, kai nusprendžiate piešinį ištrinti. Paleidžiamas silpnas elektros krūvis, kuris kristalų molekules vėl išdėlioja į pirminę rikiuotę. Tai - vienintelė elektroninė šio prietaiso dalis, todėl ištrynimas užtrunka maždaug porą sekundžių. Ši technologija reiškia, kad elektroninės rašymo lentos gali būti itin plonos.

Aišku, tai - pakankamai primityvi technologija, tačiau ir jos funkcija nėra labai sudėtingi meno kūriniai. Elektroninės rašymo lentos leidžia vaikams piešti ranka nenaudojant popieriaus ar sau patiems palikti raštelius. Kai kuriems žmonėms rašyti ranka yra kur kas maloniau, pavyzdžiui, skaičiuojant ar planuojant kitą dieną.

Vienas iš didžiausių tokių prietaisų minusų - negalima ištrinti tik dalies nupiešto piešinio ar klaidos sudarinėjamame sąraše. Kitas trūkumas - neįmanoma išsaugoti piešinių ar teksto. Tačiau kai elektroninės rašymo lentos yra tokios pigios, galima ją tiesiog įsigyti ir išbandyti. Anksčiau minėta „Wuxing LZS85“ yra geriausiai vertinamas toks prietaisas Gearbest.com parduotuvėje - vidutinis vertinimas yra 4,86 žvaigždutės iš 5. Ši elektroninė rašymo lenta kainuoja €10,43.

Čia galite pamatyti, kaip ji naudojama:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(3)
(5)

Komentarai ()