Epochos pabaiga? Kodėl kompanijos atsisako Excel  (4)

Verslas keičia Microsoft programą patogesnėmis debesų kompiuterijos paslaugomis


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Stambios JAV kompanijos pamažu atsisako Microsoft Excel. Remiantis Wall Street Journal informacija, tarp jų jau atsidūrė programinės įrangos gamintoja Adobe, infrastruktūros valdymu užsiimanti kompanija ABM Industries, ir restoranų tinklas P.F. Chang’s China Bistro.

Finansininkai skundžiasi, kad darbas su įprastomis lentelėmis užima pernelyg daug laiko. Excel iki šiol negali pasigirti funkcijų gausa, kurią siūlo debesų kompiuterijos tarnybos:

  • Excel esantys duomenys saugomi atskirai nuo kitų duomenų apdorojimo sistemų (tarkime, svetainės aplankymų skaičiavimo ar vidinių kompanijos CRM sistemų) ir kitaip nei jos, automatiškai neatsinaujina;
  • senose programos versijose nėra galimybės su lentele vienu metu dirbti keliems naudotojams;
  • ribojamas duomenų kiekis, kurį galima sutalpinti į vieną Excel failą, kas Big Data epochoje apsunkina darbą.

Tai veikia visos kompanijos darbo efektyvumą. Pavyzdžiui, Adobe dar neseniai taip buvo renkami duomenys apie kompanijos kadrų kaitą. „Nereikia, kad už finansų planavimą atsakingi žmonės gaištų laiką duomenų eksportavimui ir importavimui, – sako Adobe finansų direktorius Markas Garrettas. – Jie turi susitelkti į šių duomenų vertinimą“.

Įprastinę programą palaipsniui keičia alternatyvos – debesų kompiuterijos tarnybos iš Anaplan, Workiva ir Adaptive Insights. Jie suteikia vieningą duomenų rinkimo, analizės ir pateikimo platformą. ⁠Adobe pradėjo naudotis Anaplan tarnyba pernai. Kaip tvirtina Garrettas, taip darbas paspartėjo.

Pasak P.F. Chang’s finansų direktoriaus Jimo Bello, anksčiau Excel lentelės išsiuntinėjimas regioninių padalinių vadovams užtrukdavo ne vieną valandą. Perėjus prie Adaptive Insights, tam tereikia kelių minučių. Finansų kompanija Wintrust Financial, keliose valstijose valdanti penkiolika bankų, pareiškė, kad toks sprendimas padėjo sumažinti klaidų tikimybę. „Anksčiau, kai įvairių padalinių teiraudavomės ketvirčio informacijos apie kreditus, gaudavome skirtingus duomenis“, – sako viceprezidentė Anita Chakravarthy.

Praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio gale sukurta Microsoft Excel programa tapo populiariausia darbo su elektroninėmis lentelėmis programine įranga. Microsoft viceprezidento Rono Markezitcho duomenimis, Office 365 paketą, kuriame yra Excel, per mėnesį aktyviai naudoja daugiau nei 120 milijonų naudotojų, maždaug pusė jų – verslininkai (verslas). Excel with Business tvirtino, kad iš viso šia programa naudojasi >750 mln žmonių visame pasaulyje.

Microsoft atstovai sako, kad Excel vystosi, kad atitiktų vartotojų poreikius. Pasak produkto vystymo strategijos departamento vadovo Briano Joneso, nors tarp verslininkų populiarios ir kitos, labiau specializuotos programos, daugelyje jų yra numatytas duomenų eksportas į Excel. „Jeigu jums nereikia programos konkrečioms užduotims, jūs ir toliau naudosite Excel“, – mano jis.

Klaidos

Programa buvo kritikuojama dėl klaidų kontrolės sistemos trūkumų. Remiantis JAV 2009 m. atliktais tyrimais, daugumoje elektroninių lentelių (>90%) yra netikslumų. Jų keliama rizika – pajamų praradimas ir neteisingi finansiniai sprendimai. Yra netgi tam skirta asociacija European Spreadsheet Risk Interest Group, kuri optimizuoja darbo su lentelėmis metodus.

Vienas iš garsiausių atvejų – autoritetingų ekonomistų Carmen Reinhart ir Kenneth Rogoff skandalas. Išanalizavę dešimčių šalių statistiką, jie padarė išvadą, kad didesnė nei 90% BVP valstybės skola smarkiai stabdo ekonomikos augimą. Šiomis jų tyrimo išvadomis vadovavosi daug susidūrusių su ekonomine krize šalių, – jos tapo skolų ribojimo ir išlaidų apkarpymo argumentu. Tačiau paskui jų darbuose aptiktos klaidos, kilusios taip pat ir apdorojant duomenis Excel. Paaiškėjo, kelios šalys – nuo Australijos iki Danijos – į skaičiavimus nepateko, nes dėl klaidos algoritme nebuvo panaudotos kelios lentelės eilutės. Dėl to vidutinis augimo rodiklis sumažėjo keliomis dešimtosiomis procentinio punkto dalimis. Klaidos nebuvo kritiškos, tačiau tyrimų patikimumą paveikė neigiamai.

Būta ir daugiau pavyzdžių. Ši amžiaus pradžioje Kanados energetikos kompanija TransAlta nupirko papildomų draudimo kontraktų už $24 mln. Vėliau kompanijos vadovas Steve'as Snyderis sakė, kad tai įvyko dėl nepastebėtos „Excel lentelėje vykdyto kopijavimo ir įklijavimo klaidos“. Panašus įvykis nutiko 2008 metais Barclays finansų grupei, kuri pirko bankrutavusio banko Lehman Brothers aktyvus. Teisinei firmai Clearly Gotlieb rengiant dokumentus ir vienam darbuotojui konvertuojant Excel lentelę į pdf, į bendrą sąrašą pateko daugiau nei šimtas paslėptų įrašų. Dėl skubos (dokumentus reikėjo pristatyti į teismą iki pardavimų pradžios) klaida nebuvo pastebėta. Kai kuriais vertinimais, Barclays tai atsiėjo milijonus dolerių.

Dar vienas pavyzdys – JPMorgan Chase prekiautojo Bruno Iksilo pavyzdys. Jis dėl neteisingos sandorių su išvestiniais instrumentais 2012 metais prarado kelis milijardus dolerių. Tam įtaką padarė ir neteisingi jo viršininkų sprendimai. Visgi, kaip paaiškėjo iš vidinio patikrinimo, vienu iš faktorių tapo ir darbo su Excel lentelėmis klaidos, padarytos, vertinant riziką.

Yra pasitaikę ir pačios sistemos klaidų. 2016 metais publikuotame tyrime buvo išanalizuota tūkstančiai lentelių, naudotų moksliniuose genetikos srities darbuose, ir paaiškėjo, kad ~20% jų yra akivaizdžių netikslumų. Viena iš jų priežasčių tapo automatinis ištaisymas – užrašytus genus, kurių santrumpos atitinka mėnesių pavadinimus (pavyzdžiui, MARCH1), sistema keitė į datą (pavyzdžiui, 01/03/2016). Kitur skaičių ir raidžių žymėjimai (pavyzdžiui, 2310009E13) būdavo pakeičiami eksponentine skaičiaus forma (2.31E+13).

Daugeliu atvejų netikslumai kyla dėl naudotojų, o ne dėl programos kaltės. Tačiau Konektikuto universiteto teisės mokyklos profesoriaus, ekonomisto Jameso Kwako nuomone, problema yra ta, kad lentelės – plačiai prieinamas instrumentas, kurį naudoja ir mažai kvalifikuoti žmonės. „Bet kas gali sukurti lentelę – blogą lentelę, – svarsto jis. – O sistema nepasakys, kad jis suklydo. Ji tiesiog pateiks neteisingus duomenis“.

Republic

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(20)
(29)
(-9)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: