Tesla Semi elektriniu vilkiku džiaugiasi daug entuziastų, bet tik mažuma profesionalių vežėjų: ką mato šios rinkos profesionalai, bet nemato paprasti žmonės?  (18)

Tesla šiuo metu yra vienas iš pagrindinių viešų diskusijų objektų. Regis, kasdien sulaukiame žinių apie šią kompaniją, kartais jos būna labai teigiamos, o kartais ir visai prastos. Pavyzdžiui, neseniai buvo atskleista naujojo Tesla Semi vilkiko kaina. Žiniasklaida demonstravo nustebimą – elektrovilkikai kainuoja ne daug daugiau nei įprasti dyzeliniai sunkvežimiai. Bent jau taip buvo kalbama, o kaip yra iš tikrųjų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

O iš tikrųjų yra labai paprastai – Tesla Semi yra gerokai brangesnis už dyzelinius analogus. Pigiausias Tesla elektrovilkikas su mažesniu baterijų moduliu, leidžiančiu viena įkrova nuvažiuoti apie 483 kilometrus, yra įvertintas 150 tūkstančių JAV dolerių, o daugiau nei 800 km nuvažiuoti leidžiančios baterijos sunkvežimio kainą pakelia iki 180 tūkstančių. Iš tikrųjų, paprastam prašalaičiui šios kainos neatrodo tokios didelės – vilkikas vienaip ar kitaip yra ilgalaikis pirkinys, kuris yra skirtas pinigams uždirbti. Tačiau tie, kurie JAV vilkikų rinka domisi labiau, atskleidė paprastą tiesą – dyzelinės alternatyvos yra gerokai pigesnės.

Puslapyje CostOwl teigiama, kad dyzelinių sunkvežimių kainos svyruoja nuo 80 iki 150 tūkstančių dolerių. Taigi, pigiausia Tesla vilkiko versija kainuos kaip brangus dyzelinis vilkikas. Norite Tesla Semi rezervuoti dabar? Dabar ir turite sumokėti 20 tūkstančių JAV dolerių. Jei dėl kokių nors nežinomų priežasčių norite užsakyti riboto leidimo Founders Series Truck, iš karto turite pakloti visą vilkiko kainą – 200 tūkstančių JAV dolerių. Aišku, Tesla jau sulaukė užsakymų, tačiau kai kurie ekspertai ir rinkos dalyviai tuo stebisi.

Visų pirma, elektrovilkikas yra ne tik brangus, bet ir… neegzistuojantis. Tai – pažadas, kuris greičiausiai bus išpildytas. Tačiau negalima pamiršti, kad Tesla akcijos svyruoja, įmonė susidūrė su sunkumai Model 3 gamybos linijoje, o automobilių pristatymas vėluoja. Taigi, įmonės, kurios planuoja savo sunkvežimių parko atnaujinimą, negali visko susidėlioti per daug tiksliai, nes visko gali būti, kad Tesla ir vėl vėluos. Teisybės dėlei reikėtų pasakyti, kad kompanija sparčiai didina gamybos apimtis ir, regis, pagrindinės problemos jau liko už nugaros. Tačiau Semi yra visai kitas žaidimas. Vilkikas turi pasirodyti jau 2019 metais, bet kai kurioms įmonėms sunku patikėti idėja ir iš karto, šiandien investuoti 20 tūkstančių dolerių.

Dar viena problema yra ta, kad Tesla už daugiau siūlo mažiau, kaip teigė ir vienas patyręs vairuotojas. Semi turi didelę ir erdvę kabiną, tačiau joje visiškai nėra vietos vairuotojo poilsiui. Vairuotojams dažnai tenka miegoti kabinose, o Tesla tokios galimybės visiškai nesudaro. Viduje nėra daug vietos ir vairuotojo asmeniniams daiktams. Tesla pažadėjo, kad, jei tik bus paklausa, bus paruoštas ir vilkikas su miegojimui pritaikyta erdve, tačiau ir taip aišku, kad jis bus dar brangesnis.

Tačiau ne viskas taip blogai. Nors vilkikas ir brangesnis, jo išlaikymas bus pigesnis.  Tesla skaičiuoja, kad viena markės elektrovilkiko mylia vežėjams kainuos 1,26 dolerius arba 25 centais mažiau nei dyzelinių konkurentų. Skaičiuojama, kad Semi vienai myliai nuvažiuoti sunaudos 2 kWh energijos. Išlaikymo kaštus mažins ir sunkvežimio patikimumas – elektrinė jėgainė reiškia, kad sunkvežimis turi mažiau judančių dalių, todėl rečiau ges, jam nereikės dažno serviso, o ir stabdžiai nesudils praktiškai niekada. Tesla savo vilkikui suteiks milijono mylių garantiją.

Sutaupyti padės ir vilkiko greitis. Tiek su, tiek be krovinio Semi bėgėsis kur kas greičiau nei dyzeliniai analogai. Tesla bus suderinamas su dabartinėmis puspriekabėmis ir kita vežėjų įranga. Visgi, kai kurie ekspertai tiesiog abejoja, kad Semi pasiseks.

Kol kas nėra informacijos ir apie tai, kokia nuolaida būtų taikoma toms įmonėms, kurios vienu kartu įsigytų daugiau vilkikų. Aišku, kad Tesla Semi turėtų sudaryti šiokia tokią parko dalį, daug prasmingiau iš karto įsigyti kelis nei vieną. Tačiau, tikriausiai, telieka palaukti ir sužinoti detales. Tarp jų – ir kiek Semi kainuos Europoje ir su kokiais sunkumais susidurs čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Nodum.lt
Nodum.lt
(24)
(4)
(20)

Komentarai (18)