Ar žurnalistai turėtų nerimauti dėl savo ateities? Kaip robotai-žurnalistai gali pakeisti žmones?  (6)

Ar Jums patiktų skaityti naujieną, kurią parašė robotas? Galbūt net nepavyktų atskirti, kurią naujieną parašė žmogus, o kurią mašina. Robotai-žurnalistai taps realybe greičiau nei įsivaizduojate, rašo bbc.com. 


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujienų agentūros „Press Association“ būstinėje Londone jau yra įsikūrusi maža žurnalistų ir inžinierių komanda. Jie dirba su kompiuterine sistema, kuri gali atlikti kelių žmonių darbą iš karto. Sistema atrenka įvairias naujienas, tokias kaip nusikalstamumo statistikos ar kūdikių gimstamumas ne santuokoje.

Bandydama šią sistemą, „Press Association“ pradėjo siųsti robotų parašytas istorijas įvairiems vietos laikraščiams, kuriuos tokie straipsniai galėtų sudominti. 

„Mes išsiuntėme bandomuosius straipsnius ir laikraščiai naudojo palyginti nemažą jų kiekį”, – sakė Peteris Cliftonas, „Press Association“ vyriausiasis redaktorius.

Kartais žurnalistai perrašydavo arba papildydavo atsiųstus tekstus, bet dažniausiai jie tiesiog buvo perrašomi. Automatiniu būdu parašyti tekstai apie rūkymą nėštumo metu, rūšiavimą bei atšauktas operacijas atsidūrė tiek popierinėje spaudoje, tiek naujienų portaluose.

Mašinos, atliekančios žurnalistų darbą, sparčiai populiarėja visame pasaulyje, kadangi leidėjai susiduria su vis didesniais iššūkiais: mažėjančiu laikraščių populiarumo bei perėjimu prie internetinės reklamos.

P. Cliftonas tikisi iki balandžio pabaigos pradėti platinti po 30 tūkst. tokių tekstų per mėnesį. Projektas „Radar“ yra iš dalies finansuojamas „Google“.

Tačiau iškyla klausimai: kokią žurnalistų darbo dalį galima automatizuoti, ar jų darbo vietoms yra iškilęs realus pavojus?

P. Cliftonas pažymi, kad šiame raidos etape sistema paprasčiausiai papildo bei palengvina žurnalistų atliekamą darbą. Kol kas svarbiausias jos darbas – surinkti ir surūšiuoti duomenis, tai atlikdami žmonėms užtrunkta gerokai ilgiau.

Nepaisant to, automatiniu būdu sukurtos istorijos tampa vis populiaresnės, ypatingai Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV).

„LA Times“ pranešimai apie artėjančius žemės drebėjimus buvo automatizuoti dar 2014 metais. Informacija gaunama iš JAV geologijos tarnybos.

Tačiau tokios sistemos rizika paaiškėjo pernai birželį, tuomet laikraštis paskelbė informaciją apie didžiausią žemės drebėjimą Kalifornijoje nuo 1925 metų. Tokią informaciją JAV geologijos tarnyba paskelbė per klaidą ir informacija pasklido. Toks klaidingos informacijos paskelbimas žiniasklaidos priemonei atnešė tik žalą.

„The Washington Post“ pernai paskelbė, kad pradės skelbti automatiniu būdu parašytus tekstus apie kai kurias amerikietiško futbolo rungtynes, jų rezultatus.

2017-aisiais Oksfordo universiteto atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad algoritmų pagalba didžiausiose Europos žiniasklaidos priemonėse yra parašomi tūkstančiai naujienų. Pasirodo, daug redakcijų naudoja automatizaciją trumpų tekstų su įdomia statistika rašymui. Rašoma tiek apie rinkimų rezultatais, tiek apie socialines problemas.

Tokias sistemas galima panaudoti ir kitokiems tikslams. Viena Olandijos bendrovė naudoja rašymo algoritmus istorijų perrašymui paprastesne kalba, taip naujienos pasiekia vaikus.

Tačiau ar dirbtinis intelektas gali atlikti kitus žurnalistų darbus, tokius kaip pokalbiai su pašnekovais telefonu? Ekspertai sako, kad robotai iš tiesų gali skambinti ir mirusio žmogaus artimiesiems, tokiems pokalbiams scenarijai gali būti parašyti. Tačiau ar norime, kad tokie, dažnai kontroversiški, tačiau žurnalistikoje būtini dalykai būtų daromi robotų?

Manoma, kad automatizavimas tampa dar vienu žurnalistų įrankiu. Bet ar tokia pažanga netaps propagandininkų, norinčių platinti klaidingas žinias savo politiniams ar nacionaliniams tikslams, įrankiu? Taip jau buvo daryta socialiniuose tinkluose.

Nors dirbtinis intelektas, kaip ir visame pasaulyje, bus vis svarbesnis redakcijose, vargu, kad jis atims žurnalistų darbus. Viena svarbiausių žurnalistinio darbo dalių – atrinkti, pasverti informaciją, istorijas pateikti subalansuotas, su kontekstu, idividualiu rašymo stiliumi ir tai padaryti mašinoms bent kol kas yra labai sunku. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (6)