Viešbutis, kokio dar nėra buvę - norvegai planuoja ant vandens statyti viešbutį už poliarinio rato  ()

Architektų biuras iš Norvegijos „Snohetta“ suprojektavo pirmąjį pasaulyje energiją tausojantį viešbutį už poliarinio rato. Statiniui parinkta ypatinga vieta: „Svart“ pavadintą viešbutį numatyta įrengti antrojo pagal dydį Norvegijos ledyno Svartiseno papėdėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiausias viešbučio privalumas – panoraminiai vaizdai į fiordą ir saulės baterijos, kurios gamins daugiau elektros energijos, nei jos reikės pastatui aprūpinti. Suskaičiuota, kad per 60 metų elektros energijos bus sukaupta tiek, kad jos užtektų viešbutį pastatyti, prižiūrėti ir nugriauti.

Žiedo formos viešbutis stovės tiesiai virš vandens, ant polių, tarp kurių bus galima praplaukti baidarėmis.

Projektuojant statinį priderinti ir kai kurie šio karšto architektūrai būdingi elementai. Čia numatytos vietos baidarėmis, valtims, kateriams saugoti. Palei viešbutį, taip pat iškilęs virš vandens, bus nutiestas takas, norintiems pasivaikščioti ore.

„Statybos tokiose vietose visuomet turi būti tokios, kad išsaugotų natūralų gamtos grožį, tausotų florą ir fauną. Todėl jau iš pat pradžių turėjome užduotį suprojektuoti tvarų pastatą, kuris nuostabiai šiaurės gamtai darytų minimalią žalą. Tai labai svarbu tikintis pritraukti turistų, kuriuos vilioja unikali vietovė, reti augalai, tyras vanduo ir mėlynas ledyno ledas“, – inhabitat.com teigė architektų biuro „Snohetta“ įkūrėjas Kjetilas Trædalas Thorsenas.

Teigiama, kad „Svart“ viešbutis sunaudos 85 proc. mažiau energijos nei analogiški Norvegijos viešbučiai, pastatyti vadovaujantis šiuolaikiniais standartais.

Didžioji konstrukcijos dalis bus medinė, plieno ir betono projekte numatyta labai nedaug. Įrengti šildymo sistemos nereikės, nes viešbutyje per visą jo perimetrą tiek iš vidaus, tiek iš lauko pusės bus įstatyti didžiuliai langai, o vamzdžiais tekės terminis vanduo.

Viešbutis iškils 2021 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(2)
(5)

Komentarai ()