„Apple“ manevrai, „Samsung“ košmaras ir akmenys į „Huawei“ daržą - didžiausi pastarojo meto telefonų gamintojų skandalai, kurie sudrebino pasaulį  ()

Per pastaruosius keletą metų trys didieji išmaniųjų telefonų gamintojai įsivėlė į skandalus, susijusius su jų gaminama įranga. Visai neseniai Kinijos gamintojas „Huawei“ buvo apkaltinas dėl gaminamos galimai nesaugios įrangos, turinčios duomenų saugumo spragų. Kiek seniau paaiškėjo, kad „Apple“ specialiai nuotoliniu būdu sulėtina savo senesnius „iPhone“ modelius. Skandalų neišvengė ir „Samsung“ – šios kompanijos 2016 m. pristatytas flagmanas „Note 7“ patyrė fiasko po to, telefonuose sumontuotos baterijos ėmė sproginėti lyg fejerverkai. Dėl šių incidentų „Samsung“ buvo priversta atšaukti visus „Note 7“ telefonus bei išimti juos iš prekybos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Telefonai tapo fejerverkais

Vasario 25-osios vakarą Pietų Korėjos gamintojas „Samsung“ Barselonoje pristatė savo devintosios kartos flagmaną „Galaxy S9“. Panašu, kad kompanija jau visiškai atsitiesė po skandalo, kuris kilo beveik prieš dvejus metus. Tuomet 2016 m., kai rinkoje pasirodė „Note 7“, tikriausiai net ir pats gamintojas neįtarė, kuo viskas pasibaigs.

Netrukus po pastarojo modelio pasirodymo prekyboje viešumoje pasklido pirmieji pranešimai apie nei iš šio, nei iš to užsidegančius ir net sprogstančius telefonus. Analizuojant šias aplinkybes paaiškėjo, kad, liudininkų teigimu, įkraunamas telefonas netikėtai pradeda plėstis it balionas ir galiausiai užsidega, sukeldamas nemažą sprogimą.

Ličio pagrindu sukurtos baterijos yra plačiai paplitusios įrenginiuose, kadangi jų pagaminimo kaštai yra nedideli, pasižymi nedideliu svoriu ir santykinai didele talpa. Tačiau jose panaudotos medžiagos neretai gali sukelti cheminių reakcijų, kurios lemia savaiminį užsidegimą ar net sprogimą. Būtent ličio jonų baterijos ir tapo „Samsung Galaxy Note 7“ nesėkmės priežastimi, kadangi šios tiesiog perkaisdavo.

Pietų Korėjos bendrovė ėmėsi visų būtinų veiksmų krizei suvaldyti: iš pradžių ji pristabdė „Note 7“ gamybą, tačiau galiausiai nusprendė atšaukti daugiau nei 2 mln. minėto modelio aparatų visame pasaulyje bei visiškai sustabdė „Galaxy Note 7“ telefonų pardavimą.

„Apple“ manevrai

Praėjusių metų pabaigoje į viešumą iškilo ir JAV technologijų milžinės „Apple“ suktybės. 2017 m. gruodžio mėnesį užsienio žiniasklaidoje pasirodė pranešimų apie tai, kad minėtas telefonų gamintojas galimai sulėtina senesnių modelių „iPhone“ telefonus. Gandai apie galimą „Apple“ sukčiavimą sklandė jau kurį laiką, tačiau tiesa paaiškėjo įsiplieskus diskusijai socialiniame tinkle „Reddit“.

Mobiliųjų telefonų našumo tikrinimo įrankio „Geekbench“ atstovai atliko tyrimus bei išanalizavę gautus duomenis patvirtino, kad kai kurių senesnės kartos „iPhone“ telefonų („iPhone 6“, „iPhone 6s“, „iPhone SE“ ir „iPhone 7“) našumas galimai mažėja dėl išorinių „Apple“ veiksmų. Netrukus po pasirodžiusių pranešimų analogiškuose straipsniuose žodžio „galimai“ neprireikė, kadangi „Apple“ vadovai pripažino savo kaltę.

Kaip tuomet rašė „Business Insider“, bendrovės „Apple“ generalinis direktorius Timas Cookas patvirtino faktą, kad jo vadovaujama įmonė niekam nežinant mažindavo kai kurių „iPhone“ modelių spartą. Žinoma, T. Cookas ėmė teisinti savo bendrovę, kad sprendimas sulėtinti telefonus buvo priimtas ne be priežasties.

Anot jo, bėgant laikui „iPhone“ telefonuose sumontuotos baterijos netenka savo efektyviųjų savybių, jų talpa mažėja, taip pat silpnėja elektros srovės perdavimas įrenginio viduje. Todėl, norėdama užtikrinti sklandų telefonų darbą, „Apple“ neva priėmė sprendimą sulėtinti telefonus, kad šiems reikėtų mažiau energijos ir jie be reikalo neišsijungtų.

Visgi tokie „Apple“ vadovo pasiteisinimai vartotojų nelabai įtikino. Šioje situacijoje keisčiausia tai, kad „Apple“ patikino telefonus nusprendusi dirbtinai sulėtinti 2016 m. Tačiau tuomet tik dėl bendrovei žinomų priežasčių apie tokį sprendimą nebuvo paskelbta viešai, todėl vartotojai „Apple“ kaltina elementaria apgavyste. Dalis vartotojų dėl „Apple“ veiksmų slapta įdiegti programinę įrangą, sulėtinančią jų telefonus, kreipėsi į teismą.

Akmenys į „Huawei“ daržą

Prieš keletą savaičių skandalų epicentre atsidūrė ir paskutinis didžiojo išmaniųjų telefonų gamintojų trejeto dalyvis, kompanija „Huawei“. Šeši pareigūnai iš skirtingų JAV žvalgybos agentūrų, įskaitant CŽA, FTB ir NSA, pareiškė nerekomenduojantys Kinijos bendrovės gaminamais išmaniaisiais telefonais. Pasak žvalgybos tarnybų vadovų, Rytų šalių vertybės skiriasi nuo Vakarų pasaulio ir jų ketinimai nėra žinomi, todėl naudojami minėto gamintojo telefonai gali kelti grėsmę duomenų saugumui.

Tačiau tokie JAV žvalgybos atstovų pareiškimai internete sulaukė dvejopų reakcijų. Per pastaruosius keletą metų tai jau ne pirmas kartas, kai JAV kritikuoja „Huawei“ ir šią kaltina esą dirbant kartu su Kinijos Vyriausybe. Dėl to JAV veikiantys mobiliojo ryšio operatoriai galimai nenori pasirašyti sutarčių su Kinijos gamintoju.

Tačiau šioje situacijoje ekspertai įžvelgia kitą medalio pusę – JAV kompanijos, pavyzdžiui, „Apple“ jaučia „Huawei“ alsavimą į nugarą, kadangi pastarojo gamintojo telefonai užima vis didesnę rinkos dalį. Neatmetama, kad, neatlaikydamos konkurencijos, JAV kompanijos ėmėsi ne pačių švariausių darbelių ir į pagalbą pasitelkė lobistus, kurie bandytų sukompromituoti konkurentą iš Kinijos. Pačios „Huawei“ vadovybė paskleistų kalbų apie galimai nesaugią įrangą per daug nekomentavo.

„Huawei“ atstovai Lietuvoje oficialiame komentare, skirtame Alfa.lt, tvirtina, kad JAV valdžios veiksmai trukdo vystyti verslą šioje išmaniųjų įrenginių rinkoje.

„Pastebime JAV valdžios veiksmus, kuriais, panašu, siekiama trukdyti vystyti verslą šioje rinkoje. Tačiau norime pabrėžti, kad „Huawei“ pasitiki net 170 pasaulio šalių vyriausybės ir klientai. Užtikriname, kad kibernetinio saugumo prasme „Huawei“ nekelia daugiau grėsmės negu bet kuri kita pasaulinė informacinių ir komunikacinių technologijų įmonė, nes šioje rinkoje įprasta dalytis tomis pačiomis pasaulinėmis tiekimo grandinėmis ir gamybos įmonių paslaugomis. Vykdydami savo veiklą, esame visiškai atviri ir skaidrūs. Tad ir toliau planuojame vystyti tarptautinį verslą, didelį dėmesį skirdami pažangiems moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai bei siekdami kurti tokias technologijas, kurios padėtų įvairių sričių klientams, vertinantiems inovacijas“, – dėstoma komentare.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Marius Monkevičius
(6)
(4)
(2)

Komentarai ()