Ar geriau automobilį į parkavimo vietą pastatyti atbulomis ar priekiu? Štai ką sako ekspertai  (15)

Atvažiuojate į automobilių stovėjimo aikštelę ir apsižvalgę pamatote kelias laisvas vietas. Suskumbate ten pastatyti savo automobilį, tačiau trumpam stabtelite - kuruo automobilio galu geriausia įvažiuoti į laisvą stovėjimo vietą? Skirtingi vairuotojai jums pateiks skirtingų patarimų, tačiau ekspertai turi rimtų argumentų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skirtingi vairuotojai automobilius stato skirtingai. Ir nieko keisto čia nėra. Kai kurie žmonės nepasitiki savo automobilių parkavimo įgūdžiais, todėl renkasi tolimiausias, laisviausias vietas, o kiti nori automobilį palikti kiek įmanoma arčiau kelionės tikslo. Jei tik paisoma eismo taisyklių ir ženklų, visi lieka patenkinti. Tačiau kartais susiduriame su dilema - kaip pastatytą automobilį bus lengviau išvairuoti vėliau? O kuris būdas yra saugesnis?

Aiškumo dėlei, įsivaizduokime, kad esate geras, patyręs vairuotojas, kuris pasitiki savo įgūdžiais, o automobilis neturi elektroninių parkavimo sistemų ar kamerų. Jei kalbame apie saugumą, ekspertai pataria į parkavimo vietą įvažiuoti atbulomis. Taip yra dėl to, kad automobilių aikštelės yra suprojektuotos taip, kad mašina į vietą tilptų pakankamai lengvai, todėl automobilio statymas neturėtų sukelti daug rūpesčių. Tuo tarpu išvažiuoti bus lengviau ir saugiau, nes aplinką galėsite apžvelgti kur kas platesniu kampu. Kitaip tariant, mažesnė tikimybė atsitrenkti į neatsargiai vaikštinėjantį žmogų ar pro šalį važiuojantį automobilį.

Kuomet iš stovėjimo vietos išvažiuojama priekiu, tai galima padaryti kur kas greičiau. Išvažinėjant galu reikia apgalvoti daugybę dalykų - atidžiai stebėti abu veidrodėlius, priekinių automobilio kampu judėjimą, stengtis pastebėti ar už automobilio nevažinėja kitos transporto priemonės ir nevaikšto žmonės. Tačiau daugelis pasakys, kad automobilį pastatyti yra lengviau priekiu ir tai galima padaryti kur kas greičiau. Visgi, kiekvienas turi įvertinti savo įgūdžius - jei jums sunku įvažiuoti į stovėjimo vietą galu, ar bus lengva išvažiuoti, kuomet reikės įvertinti kur kas daugiau nei tik surastos vietos plotį? Jei tik įmanoma, ekspertai pataria surasti dvi tuščias parkavimo vietas, kad į vieną įvažiavę priekiu galėtumėte ją pervažiuoti ir atsidurti antroje, tarsi nuo pat pradžių būtumėte pastatęs galu. Aišku, reikia įsitikinti, kad nėra jokių bortelių ir barjerų.

Galiausiai, automobilių stovėjimo aikšteles projektuojantys žmonės dažnai susimąsto, kaip reikėtų išdėlioti vietas, kad žmonės būtų labiau linkę statytis galu. Geriausias pasirinkimas yra kampu išdėstytos parkavimo vietos - į jas sunku įvažiuoti priekiu, o galu - visai lengva. Toks sprendimas yra ypač geras siauresnėse gatvėse, nes kampu išdėstytos parkavimo vietos neužima daug brangios erdvės. Visgi, kitais atvejais to vengiama dėl labai paprastos priežasties - kai kurie žmonės dėl įgūdžių ar tiesiog supratimo stokos automobilius paliktų pastatytus labai arti ar visai ant linijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(32)
(-18)

Komentarai (15)