Iki šiol tai buvo geriausias kiniškas dulkių siurblys, o kaip dabar? Gerokai atpigintas ir iš ES sandėlių siūlomas „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ prieš naujos kartos „Xiaomi Roborock S50“: skirtumai, panašumai ir kada kokį rinktis (Apžvalga, Video)  ()

Daugeliui namų valymas tampa tikra kančia. Bet tik ne tiems, kurie turi robotą dulkių siurblį. Praktiškai vienintelis darbas kurį reikia padaryti, tai patogiai įsitaisyti ant sofos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visai neseniai lyginome „iRobot Roomba 980“ ir „Xiaomi Mi Robot Vacuum“. Iššamią šių robotų apžvalgą, palyginimą, testus ir rezultatus galite perskaityti čia. Tik priminsime, kad „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ daugeliu atžvilgių aplenkė „iRobot Roomba 980“, jau nekalbant apie tai, kad „Xiomi“ robotas dulkių siurblys kone 3 kartus pigesnis.

Šį kartą palyginsime dar artimesnius robotus dulkių siurblius. Tai „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ ir antrosios kartos „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ arba dar kitaip vadinama „Roborock S50“. Šioje apžvalgoje, kad visiems būtų kuo aiškiau ir suprantamiau, kalbėsime naudodami „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ ir „Roborock S50“ pavadinimus.

„Android Headlines“ išbando šiuos du robotus dulkių siurblius visiškai vienodomis sąlygomis. Abu robotai turi vienodas sąlygas ir gali pademonstruoti ką iš tikrųjų sugeba.

Tad pagrindinis klausimas: ar „Roborock S50“ robotas dulkių siurblys yra geresnis ir vertas didesnių pinigų už „Xiaomi Mi Robot Vacuum“? „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ be nuolaidų kainuoja apie 350€, tačiau šiuo metu prasideda didžiosios pavasario nuolaidos, tad jo kaina siekia viso labo 285 eurus, o svarbiausia, su tokia kaina jis parduodamas iš ES sandėlių (G-W-4 yra Lenkijos sandėlys; G-W-5 - Čekijos sandėlys).

Tuo tarpu „Roborock S50“ praėjusią savaitę kainavo 448€, dabar su nuolaidomis už jį prašo 383 eurus ir parduodamas iš Kinijos sandėlių Nors abu juntamai atpigo, tačiau kainų skirtumas vistiek didelis. Tai kurį iš jų pirkti? Įdėmiau pasižiūrėkime į šiuos beveik identiškus namų tvarkytojus.

Peržvelgus technines specifikacijas tampa akivaizdu, kad šie robotai dulkių siurbliai yra praktiškai identiški. Apie pačias technines specifikacijas neišsiplėsime (apie „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ parametrus galima pasiskaityti čia aut. past.) tik paminėsime pagrindinius skirtumus, kurie yra praktiškai minimalūs.

„Roborock S50“ siurbimo galia siekia 2000Pa, o „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ – 1800Pa; pačio siurblio galia atitinkamai 58 W ir 55 W. „Roborock S50“ šiek tiek didesnę susiurbtų atliekų dėžė – 0,48 l, kai „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ 0,42 l. Pagrindinis skirtumas yra tas, kad „Roborock S50“ turi 0,14 l talpos vandens bakelį, yra truputi mažesnis ir sveria 300 gramų mažiau. Tačiau pagrindiniai techniniai parametrai ir naudojamos technologijos yra tos pačios.

Robotų dulkių siurblių testavimas ir rezultatai

1 testas: dirvožemis ant plytelėmis dengtų grindų

Pirmiausiai „Android Headlines“ pribarstė ant plytelėmis dengtų grindų smulkaus dirvožemio ir testavo „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ robotą. Nors darbą atliko, kaip ir tikėtasi, greitai ir kokybiškai, bet šiek tiek liko smulkių dirvožemio dalelių plytelių tarpuose, net ir robotui pervažiavus teritoriją du kartus. Surinkta 90 % išbarstyto dirvožemio.

Reikia tik paminėti, kad prieš kiekvieno roboto testavimą grindys buvo maksimaliai išvalytos ir abiems robotams išbarstytas vienodas kiekis smulkaus dirvožemio.

„Roborock S50“ robotas su užduotimi susitvarkė lygiai taip pat, kaip ir „Xiaomi Mi Robot Vacuum“. Reikšmingesnių skirtumų nesimatė.

2 testas: dribsniai ant plytelėmis dengtų grindų

Šį kartą ant plytelėmis dengtų grindų buvo išpiltas puodelis dribsnių. „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ paliko 3 vienetus dribsnių. O kaip „Roborock S50“? Teisingai, taip pat nuobodžiai, kaip ir pirmuoju testu, paliko irgi 3 vienetus dribsnių. Tad ir vėl lygiosios.

3 testas: plytelėmis dengtų grindų plovimas

Šį kartą buvo testuojamas konkrečiai „Roborock S50“, kadangi jis turi 0,14 l talpos vandens bakelį ir gali plauti grindis. Šios galimybės „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ neturi. Ant grindų vėl buvo pribarstyta smulkaus dirvožemio ir paleistas robotas. Deja, bet sakyti, kad darbas buvo atliktas labai kokybiškai negalima. Ant grindų liko dirvožemio.

Techniniai robotų skirtumai

„Android Headlines“ teigia, kad naudoja „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ robotą dulkių siurblį dvejus metus ir dar nė karto nesusidūrė su roboto navigacinės sistemos problemomis. Tačiau yra girdėjęs žmonių nusiskundimų, kad „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ susiduria su problemomis, kai reikia valyti kilimą.

Apžvalgos autorius pripažino, kad yra pats paleidęs „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ robotą darbuotis ant grindų ir yra pastebėjęs, kad jis susiduria su tam tikromis bėdomis, kai reikia užlipti ant aukštesnio kilimo, tačiau „Roborock S50“ nekyla jokių keblumų. Tad kur čia paslaptis?

Iš išvaizdos šie robotai yra praktiškai identiški. Tačiau pasikeitė didieji ratai, „Roborock S50“ dabar jie yra apsukti ir gali pastumti ir nukreipti siurblio galą taip, kad robotas užliptų ant kilimo, o ne eina prieš judėjimo kryptį ir stumia į priekį ir aukštyn, kaip kad yra „Xiaomi Mi Robot Vacuum“. Tai yra puikus inžinerinis sprendimas ir dabar „Roborock S50“ robotas dulkių siurblys geba užvažiuoti net ant storo pledo.

O per kiek laiko šie robotai gali sutvarkyti namus? Kai tokie panašūs, gal nėra jokio skirtumo? Iš tikrųjų skirtumas yra gana didelis.

Su „Roborock S50“ viso namo valymas užtruko 74 minutes, o „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ prireikė 88 minučių. Tad tai 14 minučių ilgiau, bet turint galvoje, kad pačiam nieko nereikia daryti, tai kaip ir nėra esminis dalykas.

Kaip matyti iš nuotraukos (žiūrėkite apačioje aut. past.) yra 1 m2 metro skirtumas. Jis atsirado dėl to, kad „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ sugebėjo palįsti po lova, o „Roborock S50“ to padaryti nepavyko.

Net ir esant šiam skirtumui, iš judėjimo trajektorijų tampa gana akivaizdu, kad abiejų robotų algoritmai yra vienodi.

Vienas iš vizualiai matomų skirtumų yra robotų dulkių siurblių dizainas. Apžvalgos autoriaus teigimu, „Roborock S50“ suprojektuotas efektyviau nei jo pirmtakas „Xiaomi Mi Robot Vacuum“. Skirtumai matomi ir robotų kupolų, kuriuose įrengtos navigacijos sistemos, išdėstyme. „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ šis kupolas yra roboto priekinėje dalyje, o  „Roborock S50“ – pačiame centre. Nors tai gali pasirodyti kaip kosmetinis pakeitimas, bet praktiškai tai tampa rimtu privalumu.

„Xiaomi Mi Robot Vacuum“ kartais susiduria su sunkumais siekdamas išsisukti iš sudėtingesnių situacijų, apsisukti ir toliau judėti. „Roborock S50“ nesusiduria su tokiomis situacijomis ir greičiau įvertina esamą situaciją, dėl ko ir greičiau sutvarko namus.

Yra ir dar keletas skirtumų. „Roborock S50“ sugeba atpažinti kiliminę dangą, kaip ir „Roomba 980“, ir automatiškai padidinti siurbimą, kuris pritaikytas kiliminei dangai. Tai yra labai patogu, ypač jei namuose yra įvairaus paviršiaus grindų.

„Roborock S50“ taip pat turi drėgną plaušinę su 0,14 l talpos vandens bakeliu, kurie pritvirtinami prie roboto galo ir yra skirti plauti smulkiems grindų nešvarumams.

Taip pat „Roborock S50“ išmanioji programėlė yra atnaujinta, kurioje yra toks dalykas, kaip „virtualios sienos“. Su šia funkcija galima robotui nurodyti konkrečias teritorijas, kurias norima, kad būtų išvalytos, o kurios nepaliestos.

Abu robotai dulkių siurbliai po darbo grįžta prie įkrovimo stotelės, tad po baigto darbo nereikia ieškoti „pradingusių“ robotų.

 Išvados

Tad ar verta mokėti papildomus pinigus už „Roborock S50“? Apžvalgos autoriaus teigimu „viskas priklauso nuo asmeninių poreikių. Bet tokiems, kaip aš, kuris jau senokai turi „Xiaomi Mi Robot Vacuum“ robotą dulkių siurblį, tikrai neverta jį keisti į „Roborock S50“ ir mokėti papildomai daugiau kaip 100 eurų. Na, nebent jūsų namuose yra daugybė kiliminės dangos. „Roborock S50“ turima drėgna plaušinė su 0,14 l talpos vandens bakeliu ir efektyvesnė navigacija yra šaunu, bet šių dviejų robotų dulkių siurblių grindų valymas yra identiškas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(40)
(2)
(38)

Komentarai ()