Du mėnesius testavo „iPhone X“: įspūdžiai ir išsami analizė  (3)

Išsamus vieno vartotojo įspūdžių aprašymas praėjus dviems mėnesiams naudojant „iPhone X“ įrenginį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ergonomika ir dizainas

„iPhone X“ išmanusis telefonas, kurio masė yra 174 gramai, atrodo ganėtinai sunkus. 

Dėl netradicinių proporcijų, pailgos formos, bei ištisinio ekrano, jis sugebėjo sudaryti kompaktišką įspūdį.

„8 Plus“ išmanusis telefonas atrodo žymiai didesnis.

„IPhone X“ yra pakankamai siauras, tad pirštu galima paliesti priešais esantį ekrano kraštą, tačiau per ilgas, kad tuo pačiu pirštu galėtume pasiekti ekrano viršutinę dalį. Laimei, kūrėjai paliko funkciją „Reachability“ ar „Easy Access“. Tiesa, dabar ji įsijungia nepatogiai, braukiant žemyn nuo ekrano apačios. 

„iPhone X“ yra dviejų spalvų: „Silver“ - sidabrinė ir „Space grey“ - „kosminė pilka“. Man pavyko pasinaudoti abiejų spalvų dešimtukais, tačiau aš vis tiek negaliu tiksliai pasakyti, kuri spalva atrodo mielesnė. „Pilkojo kosmoso“ variante puikiai atrodo juodo plieno rėmelis, tačiau nugarėlės pusė atrodo kur kas mažiau įspūdinga nei baltos spalvos versijos įrenginyje.

Dėklų naudojimas

Kitas klausimas, kurį garantuotai užduoda kiekvienas „iPhone X“ savininkas: ar verta dėti išmanųjį telefoną į dėklą? Yra argumentų už ir prieš.

Pirma, „iPhone X“ išmanųjį telefoną tiesiog baugu sudaužyti. Stiklas iš tikro sukuria įspūdį, kad jis yra labai stiprus, tačiau suprantama, kad sudaužius jo pakeitimas kainuotų sumą, panašią į gero „Android“ išmaniojo telefono kainą, taigi tai sukelia norą apsidrausti. Be to, „iPhone X“ labai slysta nuo audinio paviršiaus, todėl žmonės susiduria su dviguba rizika.

Antra, „iPhone X“ be dėklo yra pasmerktas rinkti naudojimosi „pėdsakus“, t. y. maža to, kad ant stiklo paliekamas kiekvienas lietimo pirštų atspaudas, vėliau ir ant plieninio rėmelio pradeda ryškėti vos pastebimi mikro įbrėžimai ir šiurkštumas. Tai visiškai neturi įtakos išmaniojo telefono naudojimuisi, bet norint parduoti tai gali paveikti „iPhone X“ kainą, kadangi telefonas praranda estetinę išvaizdą.

Trečia, „iPhone X“ „supasi“ ant plokščio paviršiaus dėl fotoaparato išsikišimo. Dangtelis padeda atsikratyti šio nemalonaus niuanso. 

Nepaisant visų argumentų, aš nešiojau „iPhone X“ be jokio dėklo. Jis toks gražus ir taip malonu jį laikyti rankoje, kad nesinori to atsisakyti.

Veido ID

Veido ID yra patogus dalykas. Taip, veido atpažinimas reikalauja tam tikrų sąlygų ir tam tikro laiko atrakinant įrenginį, tačiau dabar aš net nepastebiu, kad apskritai dalyvauju atrakinimo procese. Aš tiesiog pasiimu „iPhone X“ ir naudoju jį be kažkokių papildomų veiksmų. Atrakinimui nereikia jokių pastangų, kad bekontaktinis mokėjimas per „Face ID“ prekybos centre vyktų sklandžiai ir be apribojimų. Patogu eiti į el.bankų programas: autentifikavimo etapas užtrunka visiškai neilgai, o pinigai yra patikimai apsaugoti nuo įsibrovėlių.

Kaip veikia „Face ID“

Kai „iPhone X“ yra užrakintas, būtinai turite paspausti maitinimo mygtuką arba tiesiog paliesti ekraną. Tuomet turite pažvelgti į ekraną, o užrakto piktograma parodys, kad atrakinimas buvo sėkmingas. Braukdami aukštyn, grįšite atgal į darbalaukį arba į paskutinę naudojimosi programą.

Norėdami įjungti „Face ID“, įjunkite „iPhone X“ ir įveskite prieigos kodą. Jei kas to anksčiau nesuprato, tai ir sužaidė žiaurų pokštą su Craigu Federigu „Face ID“ pristatyme praėjusių metų rugsėjo mėn. Veido ID tiesiog neįsijungė po naujo paleidimo perkrovus telefoną.

Man patinka, kaip įgyvendinama pranešimų sistema. Dabar jie rodomi užrakintame ekrane, tačiau pranešimai atidaromi tik tada, kai atpažįstamas „Face ID“. Be to, „iPhone X“ automatiškai išjungia laikmačių ir žadintuvo garsą, kai supranta, kad pabudote ir žiūrite į ekraną.

Apribojimai

Veido ID turi apribojimus: gali būti nustatomas tik vienas naudotojas, veidas atpažįstamas tik vertikalioje pozicijoje. Didžioji dalis veido turėtų būti atvira, veidas tiksliai turi būti nukreiptas į išmanųjį telefoną (įjungiant nustatymą „Prašyti dėmesio veido ID nustatymui“). Daugiau sunkumų sukelia būtinybė išlaikyti tinkamą žiūrėjimo į ekraną kampą. „iPhone X“ sunku atrakinti kai jis yra ant stalo, o automobilyje jis turėtų būti naudojamas su specialiu įrenginiu, kuriuo naudotojas patogiai galėtų pakreipti išmaniojo telefono ekraną.

„Face ID“ prieš „Touch ID“

Kartu su pagrindiniu „Home“ mygtuku „Touch ID“ daviklis taip pat išnyko. Vietoje to įdiegtas patobulintas intuityvus valdymas, kuomet vienu piršto brūkštelėjimu galima pasiekti darbalaukį ar perjungti programėles. „Apple“ galėjo patenkinti daugelio vartotojų pageidavimą ir pridėti pirštų atspaudų skaitytuvą į galinę korpuso dalį, tačiau to nepadarė. 

„Face ID“ technologija užtikrina novatorišką ir saugų būdą atrakinant telefoną, prisijungiant prie paskyrų ir atliekant mobiliuosius mokėjimus. Patikimu šios technologijos darbu rūpinasi priekinė „TrueDepth“ vaizdo kamera, gebanti fiksuoti vaizdo gylį, telefonu galima daryti įspūdingas asmenukes su naujuoju portretiniu režimu ir „Portrait Lighting“ efektu. 

Taigi dabar palyginsime „Face ID“ su „Touch ID“.

Saugumas

„Face ID“ ir „Touch ID“ yra paprastos slaptažodžio įvedimo alternatyvos, kurios apsaugo nuo neteisėtos prieigos prie įrenginio. Teigiama, kad „Face ID“ yra 20 kartų saugesnis nei „Touch ID“. Žinoma, yra abejonių atpažįstant dvynius ir dėl vaikų veido atpažinimo, tačiau šiame etape vis tiek norisi suteikti privalumus „iPhone X“. Bent jau todėl, kad niekas nepasinaudos jūsų išmaniuoju telefonu, kai miegosite ir jėga niekas neprivers to padaryti - tiesiog nežiūrėkite į fotokamerą. Taigi privalumą pelno „Face ID“.

Telefono atrakinimas esant įvairioms aplinkybėms

„Touch ID“ tiesiogiai priklauso nuo jūsų pirštų būsenos: jei jie šiek tiek drėgnesni nei įprastai, jutiklis nebeveiks. Taip pat  atrakinimas neįmanomas esant su pirštinėmis. Veido ID turi mažiau tokių apribojimų: sistema nuolat mokosi ir prisitaiko prie jūsų išvaizdos pokyčių. Tiesa, yra poreikis žvelgti į išmanųjį telefoną daugiau ar mažiau tiesiai i ekraną, kad būtų teisingai subalansuotas vaizdas. „Face ID“ vėl laimi prieš „Touch ID“.

Greitis

Veido atpažinimo sistema užtrunka nemažai sekundžių, kad atpažintų jus. Tai nesumažina patirto gero įspūdžio, tuo labiau, kad „Face ID“ vis dar yra gana nauja technologija, kuri tikrai mokosi dirbti greičiau. Tačiau iki šiol pergalę šiame etape įgijo antrosios kartos „Touch ID“.

Ekranas

„iPhone X“ turi 5,8 colio įstrižainės ekraną. Tai yra atstumas nuo kampo iki kampo, neatsižvelgiant į jutiklių išpjovą, todėl naudojamo ploto dydis išlieka toks pat kaip „8 +“ dydis su 5,5 colio įstrižaine. 

„iPhone X“ - pirmasis „Apple“ produktas su „OLED“ ekranu, tiksliai perduodamomis spalvomis, dideliu ryškumu.  Jaučiamas kokybinis perėjimas: ekranas tapo labiau kontrastingas. Dėl gaunamų nuotraukų vaizdų nėra skundų. Puikus spalvų atvaizdavimas, ryškumas ir matomumas. „OLED“ ekranai turi ir savo trūkumų: lengvas spalvų pakitimas žiūrint kampu ir būtinybė laikytis tam tikrų sąlygų, pvz., nepalikite įjungto ekrano ilgą laiką ir, pagal galimybes nežiūrėkite didelio kontrasto vaizdų, esant nustatytam didžiausiam ryškumui.

Taip pat naujuose išmaniuosiuose telefonuose „Apple“ pristatė režimą „True Tone“, kuris automatiškai reguliuoja ekrano temperatūrą aplinkoje. Ši funkcija labai jaučiama kai telefonas naudojamas ilgą laiką, arba jei pakaitomis naudojatės „iPhone X“ ir kitu įrenginiu be „True Tone“ funkcijos. Svarbiausia - nepamirškite išeiti iš šio režimo, kai apdorojate nuotraukas ir renkatės filtrą „Instagram“ socialiniame tinkle.

Išpjova jutikliams

Pagrindinis dalykas, dėl kurio nuolat kyla diskusijos, žinoma, yra „iPhone“ išpjova -„monobrow“. Ir požiūris į tai yra skirtingas, juk tai skonio reikalas. Asmeniškai man tai nesvarbu, ir netgi tuščia vieta ekrano apačioje pirmą kartą įvedant tekstą atrodė kur kas kritiškesnė, nei dabar.

Pasidalinkite su draugais
(11)
(20)
(-9)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: