Tai prasideda: tūkstančiams Lietuvos žmonių nuo šiandien nebeveiks telefonai - policija aiškina, ką tokiu atveju reikia daryti ir kodėl bus blokuoti ne visi vogti telefonai  (2)

Nuo šiandien nebeveiks kai kurie tiek Lietuvoje, tiek užsienyje esantys vogti mobilieji įrenginiai arba tie įrenginiai, kurių savininkai įsiskolino mobiliojo ryšio tiekėjui, LRT RADIJUI sako Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Audrius Valeika. Anot jo, bus blokuojami ne visi vogti prietaisai, nes kai kurių veikimas svarbus atliekant ikiteisminius tyrimus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-07-25 Tai prasideda: tūkstančiams Lietuvos žmonių nuo šiandien nebeveiks telefonai - policija aiškina, ką tokiu atveju reikia daryti ir kodėl bus blokuoti ne visi vogti telefonai  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo trečiadienio mobiliojo ryšio bendrovės policijos prašymu pradeda blokuoti mobiliojo ryšio įrenginius, kurie buvo pavogti, pamesti ar neteisėtai įgyti Lietuvoje arba užsienyje.

A. Valeikos aiškinimu, mobiliojo ryšio operatorių asociacija, vienijanti viso pasaulio operatorius, nutarė pradėti tokią akciją, siekiant kovoti su nusikalstamumu.

„Jeigu pagrobtas telefonas būtų blokuojamas tik vienoje šalyje, įtaka maža. Jeigu jis blokuojamas daugelyje šalių, asmenims, vykdantiems nusikalstamas veiklas, gauti pelną, t. y. bandyti parduoti telefoną, nebus galimybės, niekas jo nepirks, paprasčiausiai bus neįmanoma juo naudotis“, – nurodo A.Valeika.

Beveik pusantro šimto mobiliojo ryšio operatorių prisijungė prie šios iniciatyvios įvairiose šalyse. Kaip teigia A. Valeika, nuo trečiadienio nebeveikti gali bet kuris aparatas, į kurį dedama SIM kortelė. „Tai bus daroma ne tik Lietuvoje. Operatorių sistema vieninga. Visose šalyse, kurių operatoriai įsijungė į šį tinklą, vogti mobilieji įrenginiai nebeveiks“, – sako A. Valeika.

Jis priduria – mobiliojo ryšio paslaugų teikimas bus nutrauktas ne tik tiems mobiliesiems įrenginiams, kurie vogti. Tai gali būti padaryta ir jeigu esate įsiskolinę paslaugų teikėjams. Be to, užblokuoti gali būti ir ne visi vogti telefonai.

„Ne visi telefonai bus blokuojami, nes bet kokiu atveju pradedamas ikiteisminis tyrimas, pasirenkama speciali taktika. Kartais vieno ar kito mobilaus ryšio telefono nereikėtų blokuoti, kadangi mūsų tikslas – surasti įtariamąjį ir surasti patį daiktą. Viskas priklausys nuo tyrimo, tačiau pasirinkus kitą strategiją, bus paprašyta operatorių blokuoti aparatą“, – teigia A. Valeika.

Jeigu žmogus ketina pirkti naudotą telefoną, specialistas rekomenduoja prieš įsigyjant jį patikrinti policijos internetiniame puslapyje esančioje viešoje duomenų bazėje ir internetiniame puslapyje www.manoimei.lt. Pastarajame gyventojai gali patikrinti ir jau turimus savo telefonus.

„Ten yra labai paprasta instrukcija, kaip galima patikrinti vieną arba kitą aparatą. [...] Įvedus specialų kodą iš karto pasimatys, ar aparatas yra sistemoje, ar ne“, – teigia A. Valeika.

Jeigu pastebėjote, kad jūsų mobilaus ryšio aparatas buvo užblokuotas, pašnekovas rekomenduoja pirmiausia kreiptis į mobiliojo ryšio operatorių. Kaip minėta, paslaugų teikimas gali būti nutrauktas ne dėl to, kad aparatas vogtas.

„Situacijų gali būti įvairių, nes bus blokuojami ne tik pagrobti mobiliojo ryšio telefonai, bet ir tie, kurių savininkai įsiskolino už ryšio paslaugas. Yra kelios galimybės, todėl siūlyčiau pirmiausia kreiptis į operatorių“, – sako A. Valeika.

Operatorius paaiškins, kokia blokavimo priežastis. Jeigu vis dėlto paaiškės, kad telefonas vogtas, derėtų kreiptis į artimiausią policijos įstaigą, kuri nustatys, kokioje šalyje telefonas pavogtas, kokioje stadijoje vykstantis tyrimas. Šie informacija bus pateikta ir telefono savininkui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Vaida Kalinkaitė-Matuliauskienė
(4)
(0)
(4)

Komentarai (2)