„Rolls Royce“ drauge su „Intel“ imasi dar neregėto projekto po kurio laivininkystė pasikeis iš pagrindų – pirmasis pasaulyje toks laivų parkas su dar nematyta pažangiąja sąmoningumo sistema (Video)  (1)

„Rolls Royce“ kompanija yra garsi savo prabangiais automobiliais, bet turbūt mažai kas žino, jog ji jau nuo 2016 metų intensyviai dirba prie autonominių laivų kūrimo. Dabar kompanija pranešė, kad ji pradeda bendradarbiauti su „Intel“ ir drauge siekia sukurti pirmąjį pasaulyje autonominį laivų parką, kuriam nereikės žmonių. Pirmasis žingsnis jau žengtas – pristatyta pažangioji sąmoningumo sistema „Intelligent Awareness System“ (IAS).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šią sistemą sudaro bendras informacinis tinklas, į kurį įeina kameros, radarai ir LIDAR‘as. Viskas yra kontroliuojama bendroje centrinėje programoje, o „regėjimo algoritmai“ sugeba aptikti aplink esančias kliūtis net ir nakties metu bei sausakimšuose uostuose.

„Rolls Royce“ drauge su „Intel“ sutarė naudoti „3D NAND“ kietuosius diskus, kurie gaus duomenis iš tinklo ir juos saugos, o visą informaciją apdoros „Intel Xeon“ procesoriai. IAS sistema laikoma revoliuciniu žingsniu technologijų srityje, nes ji automatiškai gebės suvokti ir klasifikuoti bet kokias aplink laivą esančias kliūtis, įskaitant tanklaivius, krovininius laivus, pramoginius laivus, kruizinius laivus ir vilkikus.

Be to, ši sistema pagerins matymą esant nepalankioms oro sąlygoms, kadangi duomenys yra gaunami iš kelių skirtingų šaltinių. Tai ypač naudinga tais atvejais, kai laivai turi preciziškai tiksliai judėti prieplaukų krantinėse bei pačiuose uostuose.

Kevin‘as Daffey‘us, atsakingas „Rolls Royce“ direktorius už laivų „intelektą“ sakė, kad „mes labai džiaugiamės, kad pasirašėme šį bendradarbiavimo susitarimą su Intel kompanija ir tikimės, kad šis bendradarbiavimas sukurs įdomių ir naujų technologijų bei produktų, kurie leis saugiai eksploatuoti autonominius laivus.“

„Rolls Royce“ ir „Intel“ kompanijos yra neabejotini lyderiai savo veiklos srityse, tad labai tikėtina, kad toks gigantų bendradarbiavimas paskatins naujų ir unikalių technologijų atsiradimą autonominiuose laivuose.

Toks bendradarbiavimas sukurs pažangią laivų technologiją, kuri apims uostus, laivus, jų valdytojus ir visą tai sujungs į vieną sistemą.

„Toks bendradarbiavimas padės laivų savininkams automatizuoti jų navigaciją ir atliekamas operacijas, sumažinti žmogiškosios klaidos tikimybę ir leis sutelkti įguloms visą dėmesį į svarbiasnes užduotis“, - pridūrė Daffey‘us.

Abi bendrovės didelį dėmesį skiria saugumui ir jų tikslas yra pastatyti tokius laivus, kad jų technologijos būtų panašios į tai ką galima būtų rasti išmaniuosiuose miestuose, autonominiuose dronuose ir autonominiuose automobiliuose. Tad iš šio bendradarbiavimo galima tikėtis sulaukti naujų autonominių laivų, kuriems praktiškai nereikės žmonių įsikišimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(34)
(2)
(32)

Komentarai (1)