Ką autonominiai automobiliai žudys: gyvūnus, senukus ar pavienius žmones?  (12)

Autonominiai automobiliai yra ateitis. Jie taip pat tikriausiai ką nors užmuš. Tai yra neišvengiama įprastomis eismo sąlygomis - klaidų padaro ir kompiuteriai, ir žmonės, todėl visiškai nelaimių išvengti neįmanoma. Bet ką autonominiai automobiliai pasirinks? Kieno gyvybę jie gelbės, o kieno - pasmerks?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Masačusetso technologijos instituto mokslininkai atliko įdomų tyrimą. Jie pakvietė viso pasaulio žmones atlikti nedidelį testą, kurio metu jie turėjo pasirinkti, ką jų manymu turėtų pražudyti autonominis automobilis, jei susidūrimo išvengti jau nebūtų įmanoma. Situacija buvo gana paprasta - per kelią ėjo grupė žmonių. Automobilis galėjo manevruoti, bet visų jų išvengti buvo neįmanoma - kažkas buvo pasmerktas.

Tyrime sudalyvavo daugiau nei du milijonai žmonių iš 200 valstybių. Tai - labai didelis informacijos kiekis, padedantis išsiaiškinti, ko žmonės tikisi iš autonominių automobilių. Aišku, pagrindinis lūkestis yra absoliutus saugumas, kuris, žinoma, yra nepasiekiamas. Bet kodėl?

Jei jūs vairuojate ilgą laiką, tikriausiai esate patekę į kokią nors avarinę situaciją. Galbūt patys kadaise dėl patirties trūkumo nepraleidote pagrindiniu keliu važiuojančio automobilio? O gal priešais jus į kelią išbėgo koks nors gyvūnas ar žmogus? O gal klaidą padarė kitas vairuotojas? Tokios situacijos - kasdienybė. Dažniausiai jos pavojaus gyvybei nekelia, bet kas jei keltų? Manote, kad kompiuteris spėtų priimti teisingą sprendimą?

Net ir geriausi autonominiai automobiliai absoliutaus saugumo negali garantuoti. Jie patys gali padaryti klaidų (nepastebėti juodo ledo, neįvertinti kelio dangos pasikeitimo, patirti gedimą), tačiau ir kiti eismo dalyviai kartais elgiasi neatsakingai. Visos šios prielaidos verčia mokslininkus manyti, kad anksčiau ar vėliau autonominius automobilius ištiks etinės dilemos - reikės nuspręsti, kas gyvens, o kas - mirs.

Apie tai ir buvo šis mokslininkų tyrimas. Iš surinktų duomenų buvo padarytos trys išvados

  • gyvūnai bus pasmerkti saugant žmones;
  • keli žmonės bus pasmerkti saugant daugiau žmonių;
  • seni bus pasmerkti saugant jaunus.

Neaišku, ar šie duomenys kada nors bus kur nors panaudoti. Manoma, kad ateityje tokie galimi scenarijai bus reglamentuoti įstatymais ir autonominių automobilių gamintojai turės kurti algoritmus, kurie ne tik padės išvengti tragedijų, bet ir sumažins nuostolius, kai avarijos išvengti neįmanoma. Panašu, kad žmonės mano, kad gyvūnai ir vyresnio amžiaus žmonės yra mažesnis nuostolis, o tai yra labai svarbi šių pokalbių dalis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(4)
(12)

Komentarai (12)