Naujas įspūdingas ginklas JAV kariniame laivyne - „Orca“ galės vykdyti pačias įvairiausias misijas (Video)  (4)

„Boeing“ Jungtinių Valstijų karinėms jūrų pajėgoms gamins povandeninį droną. „Orca“ pavadintas povandeninis laivas be jokios įgulos viduje atliks pačias įvairiausias užduotis ir bus vienas iš moderniausių ginklų pasaulio vandenynuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ką tik pasirašyta 43 milijonų dolerių vertės sutartis nurodo, kad „Boeing“ JAV karinėms jūrų pajėgoms pagamins ir išbandys keturis „Orca“ povandeninius dronus. Itin Dideli Povandeniniai laivai be Įgulų („Extra Large Unmanned Undersea Vehicles“ arba XLUUV) bus skirti įvairioms misijoms - tiek žvalgybai, tiek priešo laivų naikinimui. „Orca“ turėtų gebėti veikti itin dideliu atstumu nuo centrinės valdymo stoties, todėl tai būtų itin pažangus ir pavojingas ginklas.

„Orca“ bus kuriama „Boeing Echo Voyager“ pagrindu. Tai – dyzelinis-elektrinis povandeninis laivas, paleidžiamas iš prieplaukos ir su vienu degalų moduliu galintis nuplaukti daugiau nei 12 tūkstančių kilometrų. „Echo Voyager“ nereikia kito laivo priežiūros – jis gali mėnesius plaukioti savarankiškai. Kaip jau supratote, tai – modulinės konstrukcijos povandeninis laivas. 15,5 metrų ilgio povandeniniame laive yra vietos 10,4 metrų ilgio moduliui – tai gali būti krovinys, ginkluotės sistema ar papildomi degalai ilgesnėms misijoms. „Echo Voyager“ gali gabenti 7,3 tonas sveriančius krovinius, tačiau jie nebūtinai turi būti sudėti minėtame modulyje – laivas gali plaukti ir su išorėje prikabintu kroviniu.

„Echo Voyager“ turi palydovinę sistemą, kuri leidžia susisiekti su valdymo stotimi, priimti nurodymus ar persiųsti informaciją. Maksimalus pasiekiamas gylis – 3,35 km - „Echo Voyager“ plaukioja giliau nei daugelis povandeninių laivų. Galiausiai, maksimalus „Echo Voyager“ greitis – 14,8 km/h (8 mazgai). Tiesa, maksimalus greitis negali būti pasiektas plaukiant maksimaliame gylyje.

Tokiomis savybėmis pasižymi „Echo Voyager“, tačiau virsdamas „Orca“ laivas turėtų gerokai pasikeisti.  Teigiama, kad naujasis povandeninis dronas galės pasitarnauti neutralizuojant povandenines minas, kovojant su priešo povandeniniais ir paviršiniais laivais, vykdyti elektroninės karybos misijas. „Orca“ galės savarankiškai aptikti priešo povandeninius laivus ir informaciją apie jų buvimo vietą perduoti sraigtasparniams ir kitiems laivams.

„Orca“ galėtų būti ginkluota „Mk.46“ lengvąja torpeda ir povandeninius laivus naikinti savarankiškai. Didesnės „Mk. 48“ torpedos galėtų būti panaudotos paviršiniams laivams atakuoti. „Orca“ taip pat galėtų išdėstyti minas priešo laivo kelyje.

„Orca“ galės vykdyti labai platų misijų spektrą ir tai yra didžiulis privalumas. Modulinė konstrukcija leis laivą paruošti pagal kiekvienos misijos specifiką. Turint visą tai omenyje, tie 43 milijonai dolerių už 4 povandeninius dronus net neatrodo kaip labai didelė suma. Juk „Orca“ leis vykdyti labai pavojingas misijas nerizikuojant įgulų gyvybėmis ir keliasdešimt kartų brangesnių povandeninių laivų saugumu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(68)
(2)
(66)

Komentarai (4)