Idealus energetikos sprendimas? Danai sugalvojo, kaip gaminti vandenilį, kad tai būtų ekonomiškai naudinga ir kaip tam panaudoti jūrines vėjo jėgaines  (2)

Danijos energetikos bendrovė „Ørsted“ paskelbė apie savo naujus planus paversti elektros energiją, gaunamą iš jūrinių vėjo jėgainių, į vandenilio kurą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip praneša „Scientific American“, nors tokia tokia „technologija ir atsinaujinančios elektros energijos kaupimas vandenilio formoje yra brangus dalykas, tačiau Europa siekia įgyvendinti ambicingus klimato kaitos tikslus ir vandenilis galėtų būti panaudotas tomis dienomis, kai neužtektų esančių vėjo jėgainių pagaminamos energijos.

Kitaip tariant, kai vėjo jėgainės pagamintų tiek elektros energijos, kad jos tuo metu tiek nereikėtų, ji būtų kaupiama vandenilio pavidalu ir panaudojama tada, kai vėjo elektrinių pagaminamos elektros pritrūktų.

Taip būtų išvengiama iškastinio kuro poreikio ir būtų naudojamasi vien tik atsinaujinančiais energijos šaltiniais.

„Ørsted“ planuoja naudoti jūrinių vėjo jėgainių pagamintą elektrą specialioms elektrolizės jėgainėms (esančioms sausumoje aut. past.), kuriose ir būtų gaminamas vandenilis, o šalutinis produktas tėra deguonis.

Tai reiškia, kad atsinaujinanti energija galėtų būti panaudojama įvairiau ir tuose sektoriuose, kuriuose būtų naudingiausia. Ne tik elektromobiliams galima būtų panaudoti vėjo jėgainių pagamintą elektrą, bet ir ją konvertavus į vandenilį – šiuo kuru varomoms transporto priemonėms.

„Scientific American“ informuoja, kad šiuo metu Europoje yra vystomi 45 projektai, kuriais siekiama įgyvendinti tokį „elektra iš atsinaujinančių energijos šaltinių, į vandenilį“ modelį. Visgi, didžiausias ir brangiausias iššūkis yra pats vandens skaidymas, šios technologijos įvaldymas.

Tačiau per pastaruosius dešimt metų reikalingos įrangos sąnaudos sumažėjo apie 40 proc., o tai rodo, kad toks vandenilio gamybos būdas artėja prie realybės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(25)
(1)
(24)

Komentarai (2)