„Microsoft“ veikla Kinijoje sukėlė JAV nerimą - kaip su tuo susijęs dirbtinis intelektas ir Kinijos armija  ()

Programinės įrangos milžinė „Microsoft“ dirbtinio intelekto klausimais bendradarbiauja su mokslininkais, susijusiais su Kinijos kariuomenės remiamu universitetu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai kursto susirūpinimą, kad JAV bendrovės padeda Kinijos aukštųjų technologijų sekimo ir cenzūros aparatui.

Per praėjusius metus Pekine įsikūrusio „Microsoft Research Asia“ tyrėjai parengė mažiausiai tris studijas su mokslininkais iš Kinijos nacionalinio gynybos technologijų universiteto (NUDT), pavaldaus Centrinei karinei komisijai.

Tyrimai apima virtinę su dirbtiniu intelektu susijusių temų, įskaitant veido analizę ir mašininį nuskaitymą, leidžiantį kompiuteriams gramatiškai nagrinėti ir suprasti tekstą.

JAV ir Kinijos mokslininkų bendri tyrimai nėra retas dalykas. Tačiau „Microsoft“ ir kariuomenės remiamo NUDT bendradarbiavimas vyksta tokiu metu, kai Kinijos ir JAV mokslo partnerystė yra atsidūrusi po didinamuoju stiklu, o Kinija intensyviai plečia aukštųjų technologijų sekimą šiaurės vakariniame Sindziango regione.

„Nauji metodai ir technologijos, aprašomi jų bendrose studijose, gali puikiai pasitarnauti Kinijai jai taikant griežtas priemones prieš mažumas Sindziange, kur jie šiuo tikslu naudoja veido atpažinimo technologiją“, – sakė mokslininkė Helena Legarda iš „Mercator“ Kinijos studijų instituto (MERICS), daugiausiai dėmesio skiriančio Kinijos užsienio ir saugumo politikai.

„Daugelis iš šių pažangiųjų technologijų yra dvejopo naudojimo, todėl taip pat galėtų būti panaudotos modernizuojant PLA (Liaudies išvadavimo armiją) ir priartinant Kinijos kariuomenę prie tikslo iki 2049-ųjų tapti pasaulinio lygio armija“, – sakė ji.

„Microsoft“ atstovas elektroniniame laiške naujienų agentūrai AFP nurodė, kad bendrovės mokslininkai „vykdo fundamentaliuosius mokslinius tyrimus su iškiliausiais mokslininkais bei ekspertais iš viso pasaulio, siekiant geriau suprasti technologijas“. Visais atvejais tyrimai vykdomi griežtai vadovaujantis JAV bei vietos įstatymais ir yra publikuojami, kad „būtų užtikrintas skaidrumas ir visi galėtų turėti naudos iš mūsų darbo“, pažymėjo jis.

Žaliava

Stiprėjantis susirūpinimas dėl žmogaus teisių pažeidimų Sindziange padidino spaudimą JAV įmonėms, užsiimančioms verslu tame regione, kur maždaug milijonas uigūrų ir kitų tiurkų mažumų narių laikomi politinio perauklėjimo stovyklose.

Vasarį JAV biotechnologijų bendrovė „Thermo Fisher“ paskelbė, jog daugiau nebeparduos Kinijai įrangos, naudojamos kurti uigūrų mažumos DNR duomenų bazę.

Tą patį mėnesį vienas saugumo paviešino Kinijos technologijų įmonės „SenseNets“ sudarytą didžiulės apimties duomenų bazę. Joje buvo surinkta maždaug 2,6 mln. Sindziango gyventojų asmeninė informacija ir duomenys apie jų buvimo vietą.

Tuo metu, kai buvo nutekinti šie duomenys, „Microsoft“ buvo įvardyta kaip viena iš „SenseNets“ partnerių. Bendrovė atsisakė tai komentuoti.

Visgi ekspertai taip pat pabrėžė, kad NUDT atveju „Microsoft“ publikavo darbo rezultatus ir jie yra viešai prieinami.

„Autoriai iš esmės atskleidžia pasauliui, kaip atkartoti jų metodus, modelius bei rezultatus“, – sakė Honkongo miesto universiteto informatikos profesorius adjunktas Andy Chunas.

Tai sudaro galimybę kitiems „pasiremti šiais moksliniais tyrimais, juos pagilinti ir išplėsti“, sakė jis.

„Microsoft Research Asia“ taip pat yra linkusi sutelkti dėmesį į ilgalaikius mokslinius tyrimus ar projektus, ne iškart pritaikomus praktikoje, pavyzdžiui, tokius, kurie galėtų būti panaudoti stebėti ar slopinti gyventojus, pažymėjo Vassaro universiteto profesorė Yu Zhou, tyrinėjanti globalizaciją ir Kinijos aukštųjų technologijų pramonę.

Nors tokie būgštavimai, akivaizdu, turi pagrindo, dirbtinio intelekto srityje dirbantiems mokslininkams gali būti sunku apsieiti be Kinijos, sakė ji naujienų agentūrai AFP.

„Tai sritis, kurioje kinų mokslininkai pasiekė nemenkų laimėjimų. Jie generuoja duomenis, kurie yra šios pramonės „žaliava“. Taigi, kaip be to apsieiti?“ – klausė Yu Zhou.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()