Norite maksimaliai gero garso belaidėse ausinėse? Kas tai yra „aptX“ technologija, kodėl ji tokia svarbi „Bluetooth“ ausinėse ir 5 šiai dienai geriausios ausinės, kurias rekomenduoja apžvalgininkai (Video)  (4)

Ieškodami ausinių, dažnai prie techninių specifikacijų matome įvairių raidžių kombinacijas: A2DP, SBC, AAC, aptX ir panašiai. Ką šie žymėjimai reiškia, žino tikrai nedaugelis. Tad pasiaiškinkime kodėl taip svarbu, kad „Bluetooth“ ausinės palaikytų „aptX“ technologinį sprendimą ir ką gi jis duoda.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas gi tas aptX?

Belaidės „Bluetooth“ ausinės yra geros tuo, kad jas patogu naudoti praktiškai bet kur.

Nereikia laidų, tad ir nereikia būti pririštiems prie konkretaus įrenginio. Tiesiog „Bluetooth“ ryšiu ausinės susiejamos su išmaniuoju telefonu ar bet kokiu kitu įrenginiu, kuris, žinoma, taip pat turi palaikyti „Bluetooth“ techninį sprendimą ir galime mėgautis muzika.

Deja, bet tokiu būdu klausantis muzikos – jos kokybė suprastėja. Bent jau taip buvo ilgą laiką.

Šiuo metu pažangiausios „Bluetooth“ ausinės palaiko „aptX“ technologinį sprendimą, kuris ir padeda išvengti garso kokybės nuostolių.

Iš esmės, ausinės su „A2DP“ ryšiu („Bluetooth“ protokolas, kuris belaidžiu ryšiu leidžia mėgautis aukštos kokybės garso turiniu) palaiko 3 pagrindinius muzikos atkūrimo kodekus (glaudinimo formatus):

„SBC“ – „Subband Codec“. Tai yra standartinė garso kodavimo technologija, kurią naudoja „Bluetooth“ įrenginiai. Ją palaiko visi „Bluetooth“ įrenginiai.

„AAC“ – „Advanced Audio Coding“. Pažangesnė kodavimo technologija, kuri užtikrina geresnę garso kokybę nei „SBC“.

„aptX“ – tai „CSR plc“ sukurta garso kodavimo technologija, kuri naudojama pažangiausiuose įrenginiuose ir užtikrina mažesnį glaudinimo koeficientą bei dar geresnę garso kokybę, palyginus su „SBC“.

„aptX“ garso kodavimo technologija nuo 2015-ųjų metų priklauso „Qualcomm“, kadangi tų metų rugpjūčio mėn. ji įsigijo „CSR plc“ kompaniją.

„Qualcomm“ savo svetainėje labai aiškiai vizualiai pademonstruoja ką gi duoda toji „aptX“ technologija.

Kalbant labai paprastai, duomenų failas iš įrenginio į „Bluetooth“ ausines keliauja savotišku šio ryšio tuneliu. Kadangi kai kurie muzikos kūrinių failai yra didelės apimties, jie šios kelionės metu praranda dalį informacijos, o tai reiškia, kad ausinėse jau girdime nebe tokios kokybės garsą, koks turėtų būti.

„aptX“ technologinį sprendimą palaikantys įrenginiai suspaudžia šiuos duomenis ir iki ausinių jie nukeliauja nepraradę savo pirminės kokybės.

Šiuo metu jau yra ir dar naujesnių „aptX“ versijų, kaip „aptX HD“ bei „aptX Low Latency“.

Šiuo atveju dar yra labai svarbu paminėti, kad ne tik ausinės, bet ir kitas įrenginys, su kuriuo bus susietos ausinės, privalo palaikyti šį „aptX“ techninį sprendimą.

Jei išmanusis telefonas palaiko „SBC“ bei „AAC“, bet nepalaiko „aptX“, tai nors ausinės ir palaikys visas muzikos atkūrimo technologijas, bet dėl telefono apribojimų negalėsite pilnai išnaudoti ausinių privalumų.

Daugelis šiuolaikinių įrenginių šios problemos jau neturi, bet jei turite senesnį prietaisą, dėl viso pikto pasitikrinkite čia.

Kiek kainuoja ausinės, kurios palaiko „aptX“ technologiją?

Kaip ir galima įtarti, tokios ausinės yra brangesnė, palyginus su tomis, kurios nepalaiko „aptX“ technologijos. Nors tai ir nėra absoliuti tiesa bei yra daugybė įvairių kainą lemiančių faktorių, bet „aptX“ palaikymas nulemia ir galutinę ausinių kainą.

Tokios ausinės dažnu atveju kainuoja bent kelis kartus brangiau, bet gerai paieškojus galima rasti labai kokybiškų ausinių, už ganėtinai priimtiną kainą.

Štai ir peržvelgę populiarių Kinijos internetinių svetainių puslapius ir jų siūlomas „Bluetooth“ ausines su „aptX“ technologija, atradome keletą vertų dėmesio pasiūlymų.

Tikri ausinių ekspertai gali sakyti, kad tai yra ganėtinai senos ausinės (kai kurios jų rinkoje pasirodė prieš porą metų aut. past.) ir jūs būsite teisūs.

Tikrai galime rasti ir rastume visai neseniai rinkoje pasirodžiusių ausinių, tačiau dažniausiai jos dar neturi jokių apžvalgų ir yra neaiški jų kokybė. O ir tikrai ne kiekvienas gali sau leisti už garsaus prekinio ženklo ausines išleisti kelis šimtus eurų.

Todėl atrinkome laiko, pirkėjų ir apžvalgininkų gerai patikrintas ausines. Tokias ausines, kurios tikrai vertos savo kainos.

„Mixcder HD401“ – biudžetinės „aptX“ ausinės

Aliexpress - 32,73 € + 12 mėn. garantija + 30 dienų pinigų grąžinimo garantija.

Šiuo metu tai turbūt pačios pigiausios „aptX“ technologinį sprendimą palaikančios ausinės. Plius, dar ir parduodamos su 50 % nuolaida.

O įvertinus jų kokybę, pirkėjų įvertinimą ir labai teigiamus apžvalgininko atsiliepimus, tai yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori turėti tikrai geras ausines už nedidelę kainą.

„Net sunku patikėti, kad gali tokioje kainų kategorijoje būti tokios geros ausinės. Visiems kam daviau pasiklausyti muzikos su šiomis ausinėmis, jie sakė, kad jos tikriausiai vertos bent 70 svarų sterlingų (80 eurų) ir buvo labai nustebę, kai sužinojo, jų tikrąją kainą. Tai geriausios ausinės tokioje kainų kategorijoje. Aš už jas sutikčiau sumokėti ir tuos 70 svarų sterlingų.“

„Mixcder MS301“ – biudžetinės „aptX“ ausinės

Aliexpress - 59,99 € + 40 % nuolaida + 12 mėn. garantija.

Vienos geriausių biudžetinės klasės „aptX“ ausinių: daug metalo, labai stilingai atrodo, gerai apgaubia ausis, patogios dėvėti, susiejamos su praktiškai visais įrenginiais, tinka tiek „iOS“, tiek „Android“ įrenginiams.

Pirkėjai bei apžvalgininkai negaili šioms laiko patikrintoms ausinėms komplimentų.

Štai šis apžvalgininkas detaliai apžvelgia „Mixcder MS301“ ausines ir galiausiai prieina trumpos bei konkrečios išvados:

„Nesveikai patogios ausinės, puiki garso kokybė. Jokių dvejonių, tai – geriausios biudžetinės Bluetooth ausinės.“

O kitas apžvalgininkas apie „Mixcder MS301“ ausines atsiliepia ir dar drąsiau. Jis jas taip detaliai išbandė, naudoja darbo metu ir palygino su turimomis „Beats Pro“ ir trumpai tariant:

„Mixcder MS301 ausinės geresnės nei mano Beats Pro, kurios kainuoja 300 dolerių.“

„Bluedio Victory“ – vidutinės klasės „aptX“ ausinės

Aliexpress - 106,35 € + 35 % nuolaida + 6 mėn. garantija.

Tai jau yra prabangesnės „aptX“ ausinės, bet vis dar jų kaina nesiekia pačių garsiausių „aptX“ ausinių kainos.

„Bluedio Victory“ yra puikios pagaminimo kokybės ausinės, kurios labai patiko apžvalgininkams. Vienas iš jų savo detalioje apžvalgoje teigia, kad šios ausinės yra geriausia, ką sukūrė „Bluedio“ kompanija:

„Vienos iš topinių Bluedio ausinių. Labai galingi žemi tonai – tinkamiausios žemų tonų mėgėjams. Tačiau žemi tonai neužgožia vidutinių ir aukštų tonų. Puiki garso detalizacija. Tikras malonumas klausytis muzikos, bet ir yra šiokių tokių minusų. Sunkokos ausinės, galėtų tvirčiau laikytis ant ausų, bet žemų tonų mylėtojams, tai yra puikus pasirinkimas.“

Kitoje apžvalgoje jos autorius tiesiog eina iš proto dėl šių „Bluedio Victory“ ausinių ir jas lygindamas su „Beats“ ausinėmis pavartoja ne vieną riebesnį keiksmažodį:

„Somic SC2000“ – neseniai pasirodžiusios „aptX“ ausinės

Aliexpress - 77,72 € + 55 % nuolaida.

„Somic SC2000“ yra neseniai rinkoje pasirodžiusios ausinės, tad kol kas ir apžvalgų dar nėra. Tačiau panašu, jog šios ausinės gali susilaukti ganėtinai daug dėmesio.

Jos palaiko „aptX“ techninį sprendimą, ANC technologiją (aktyvaus aplinkos triukšmo slopinimo), susiejamos su įvairiais įrenginiais ir turi net 600 mAh talpos bateriją. Tad tokio dydžio baterijos užteks klausytis muzikos net iki 24 valandų.

„Mixcder E7“ – „Bluetooth“ ausinės be „aptx“

Aliexpress - 45,75 € + 58 % nuolaida + 12 mėn. garantija.

Galbūt kai kuriems iš jūsų pasirodė, kad mokėti už „aptx“ ausinės 60-130 eurų yra brangoka? Teisybės dėlei reikėtų pasakyti, kad labai jau pigių „aptx“ ausinių ir nebūna. Technologijos ir jų užtikrinama kokybė kainuoja. O jei dar prisideda žinomas kompanijos vardas, tada „aptx“ ausinės kainuoja ir dar daugiau.

Bet jei ieškote kokybiškų ausinių, kurių kaina būtų priimtinesnė ir „aptx“ technologinio sprendimo palaikymas nėra kritinis momentas, tada apžvalgininkas rekomenduoja atkreipti dėmesį į „Mixcder E7“ ausines.

„Plastikinis korpusas, ausinių ištraukimo mechanizmas yra metalinis, sugraduotas, o lankelis ir kaušeliai dengti oda ir yra paminkštinti. ANC technologija, suderinamos su visais įrenginiai, puikiai atrodo ir net yra nešiojimui skirtas dėkliukas.

Man šios ausinės labai patiko. Jas yra itin patogu dėvėti, gerai veikia ANC, baterijos užtenka 20 valandų, tad sumokėję 50 dolerių už šias ausines – jūs tikrai nesuklysite.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(8)
(6)

Komentarai (4)