F-35 ką tik gavo naują vaidmenį - apsimetinės Kinijos ir Rusijos naikintuvais. Kam to prireikė ir kodėl tai taip svarbu?  ()

F-35 yra pakankamai universalus naikintuvas. Jis gali pakankamai gerai kovoti ore, tačiau jis efektyviai atakuoja ir taikinius ant žemės. Tačiau jis praverčia ne tik vykdant kovines operacijas - naikintuvui ką tik patikėta ir nauja užduotis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Karinės oro pajėgos formuoja naują eskadrilę, kuri imituos Rusijos ir Kinijos STEALTH technologijų naikintuvus. Tokių dalinių oro pajėgos jau turi, tačiau jie yra formuojami iš senesnių F-15, F-16 ir kitų naikintuvų. Jie jau nebegali tinkamai imituoti naujų penktos kartos naikintuvų, todėl ši užduotis po truputį perduodama F-35 orlaiviams. Tai - pirmoji nekovinė F-35 užduotis.

Kinų J-20 ir FC-31 bei rusų SU-57 keičia ir JAV naikintuvų pilotų pratybas. STEALTH naikintuvų paplitimas reiškia, kad anksčiau ar vėliau JAV naikintuvai gali susidurti ir su tokiais ginklais aprūpintu priešų. F-15 ir F-16 tokių naikintuvų tiksliai imituoti jau nebegali.

STEALTH naikintuvai ne tik kitaip atrodo, bet ir kitaip elgiasi ore. Visų pirma, juos iš tiesų sunkiau pastebėti. Itin lygūs paviršiai, tiesiog linijos ir maskuojančios spalvos naikintuvus slepia ne tik nuo radarų, bet ir nuo pilotų akių. Penktosios kartos naikintuvai savo ginkluotę slepia uždaruose skyriuose. Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, prieš raketos paleidimą, atidaromas vienas iš skyrių. Visą tai yra labai svarbu atpažinti, įvertinti ir išmokti į tai reaguoti. Ir tam F-35 yra gerokai labiau tinkamas.

F-35 yra universalus vienvietis, vienmotoris penktos kartos naikintuvas. Jis gali pasiekti 1930 km/val. greitį, skristi 15 km aukštyje. Šie naikintuvai yra labai manevringi, turi pažangias ginkluotės sistemas. Tiesa, F-35 turės imituoti didesnius naikintuvus. Palyginimui, SU-57 sparnų ilgis yra beveik dviem metrais ilgesnis, o pats naikintuvas turi du variklius. Tačiau ne dydis svarbu.

Pratybose specialiai pažymėti F-35 tiesiog imituos priešininkų orlaivius. Tikslumas tokiose situacijose nėra kritiškai svarbus - pakaks to, kad F-35 taip pat yra STEALTH naikintuvas. Tiesa, galbūt naikintuvai pasipuoš ir kitokiu kamufliažu, artimesniu tam, kurį naudoja rusai ar kinai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(5)
(9)

Komentarai ()