Pentagonas priešų sveikata nesirūpina, bet sugalvojo kaip per 200 metrų išmatuoti širdies ritmą  ()

Jungtinių Valstijų gynybos departamentas sukūrė įrenginį, kuris net 200 metrų atstumu gali išmatuoti žmogaus širdies ritmą. Tačiau kam to reikia? Kokios naudos duotų tokia brangi ir sudėtinga technologija?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Jetson“ kol kas vadinamas prietaisas remiasi lazerių technologija, kuri, žinoma, yra laikoma paslaptyje. Greičiausiai lazeris tiesiog išmatuoja mažas odos paviršiaus vibracijas, kurias sukelia kapiliarai. Kad ir kaip šis prietaisas veikia, jis yra nepaprastai tikslus, net jei žmogus, kurio pulsas matuojamas, yra nutolęs per 200 metrų. Pentagonas teigia, kad šis prietaisas ypač pravers kariniuose patikros punktuose ir specialiosiose operacijose. JAV armijos specialiosios pajėgos pirmosios gautų „Jetson“ įrenginius.

Žinoma, Pentagonas per daug priešų sveikata nesirūpina - tai nėra ginklas, skirtas įsitikinti, jog žmogus yra sveikas ir jo širdies ritmas yra normalus. Šis įrenginys iš tiesų padės identifikuoti priešus. Kiekvieno žmogaus pulsas yra šiek tiek skirtingas. Skiriasi ne tik dažnis - egzistuoja ir dar labai smulkių skirtumų, kurie gali padėti identifikuoti asmenis. Būtent dėl to ir kaupiamos priešų biometrinių duomenų bazės.

Šis įrenginys veikia net 95 % tikslumu. Jam nesvarbu, ar žmogus dėvi drabužius. Žinoma, neperšaunamos liemenės ar stori paltai jau gali sutrukdyti matavimui, tačiau visada galima surasti ir nepridengtos odos lopinėlį. Teigiama, kad ši technologija yra kur kas efektyvesnė už alternatyvas.

Veido atpažinimo sistemas galima apgauti užsidėjus akinius ar užsiauginus ūsus. Net ir purvas ar įvairios maskuotės priemonės gali sutrikdyti tokias sistemas. Priešai taip apt atpažįstami iš eisenos ir fizinių duomenų, tačiau tai - labai netikslu ir tokias sistemas lengva apgauti. O štai atsikratyti smulkių širdies plakimo ypatybių negali niekas - tai yra tarsi piršto antspaudas.

Tačiau ir šis metodas nėra tikslus. Taikinys privalo sėdėti arba stovėti, lazeriui reikia bent 30 sekundžių, kad surinktų analizei ir atpažinimui reikalingus duomenis. Taigi, tikėtina, kad ir ateityje kariai skirtingose situacijose naudos skirtingas priemones.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(19)
(41)
(-22)

Komentarai ()