Aiškėja, kokias machinacijas „Facebook“ daro su vartotojų duomenimis  ()

Paviešinti dokumentai, susiję su vienu civiliniu ieškiniu, pateiktu prieš JAV bendrovę „Facebook“, parodė, kad socialinis tinklas naudojo vartotojų duomenis kaip derybų įrankį siekdamas manipuliuoti konkurentais, pranešė televizijos kanalas „NBC News“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dokumentai, kurių apimtis siekia apie 7 tūkst. puslapių, parodo, kaip „Facebook“ vadovas Markas Zuckerbergas ir jo komanda naudojo asmeninę vartotojų informaciją, siekdami atsilyginti partneriams ir suteikdami jiems svarbių duomenų, tuo pačiu metu nesuteikdami tokios pat informacijos varžovams.

NBC teigė, kad elektroniniai laiškai, užrašai ir kiti dokumentai, datuoti dar 2011 metais, rodo, pavyzdžiui, kaip „Amazon“ gavo specialią prieigą prie duomenų nusipirkusi reklamą „Facebook“, o platformai „MessageMe“ buvo atsisakyta suteikti tokių pat duomenų, kai bendrovė išaugo ir buvo pajėgi konkuruoti.

Dokumentai parodė, kad veikdama iš savanaudiškų paskatų, „Facebook“ ketino vaizduoti sauganti vartotojų privatumą.

Teismo ieškinį pateikė dabar jau neveikiantis startuolis „Six4Three“, sukūręs populiarumo nesulaukusią programėlę, pavadinimu „Pikinis“.

Programa buvo skirta padėti vartotojai surasti „Facebook“ vartotojų, vilkinčių maudymosi kostiumėliais, nuotraukų, tačiau tam programinė įranga turėjo turėti galimybę pasiekti „Facebook“ vartotojų ir jų draugų duomenis.

Ieškinyje „Facebook“ kaltinama piktnaudžiaujant savo galia valdant vartotojų duomenis, nors daugumą byloje pateiktų dokumentų teisėjas įslaptino „Facebook“ prašymu.

„Facebook“ pareiškė esanti įsitikinusi, kad „Six4Three“ dokumentai, surinkti šiai nepagrįstai bylai, parodo tik dalį istorijos ir pateikiami labai klaidinančiai, be papildomo konteksto“.

Socialinis tinklas tvirtina, kad „Six4Three“ ieškiniu siekiama priversti „Facebook“ suteikti tokią prieigą prie duomenų, kuria buvo pasinaudota „Cambridge Analytica“ privatumo apsaugos skandale, kuomet galėjo būti perimti iki 87 mln. vartotojų duomenys.

Nuo to laiko „Facebook“ pakeitė dalijimosi duomenimis programų politiką.

Tuo tarpu Didžiosios Britanijos parlamento komitetas, tiriantis, ar buvo naudojamasi „Facebook“ siekiant manipuliuoti rinkimų rezultatais, praėjusių metų pabaigoje paskelbė 250 puslapių vidinių „Facebook“ dokumentų iš „Six4Three“ civilinio ieškinio.

Komiteto teigimu, elektroniniai laiškai parodė, kad socialinės žiniasklaidos milžinas siūlė „Netflix“ ir kitoms populiarioms programoms lengvatinę prieigą prie vartotojų duomenų net ir sugriežtinus privatumo taisykles.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(19)
(1)
(18)

Komentarai ()