Neabejotinai vienas keisčiausių naujų elektromobilių su gudria strategiją į ateitį: papildomai bus įdiegtas itin tylus rotorinis variklis, kuris galės deginti bet kokį kurą (Video)  (1)

„Mazda MX-30“ yra vienas iš keisčiausių naujų elektromobilių. Šis „Mazda“ krosoveris yra sukurtas ant „Mazda CX-30“ bazės, tačiau yra ne toks praktiškas. Ir kaip elektromobilis jis yra gana keistas - nors tai nėra miesto automobilis, MX-30 vienu įkrovimu įveikia vos daugiau nei 200 km. Kiek kainuos „Mazda MX-30“? Ir ko „Mazda“ iš jo tikisi?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mazda“ jums iš karto atsakytų, kad MX-30 nebuvo sukurtas kaip praktiška transporto priemonė. Taip, tai yra krosoveris, tačiau „Mazda“ mano, kad sportiškas charakteris jam yra svarbesnis nei praktiškumas. Būtent todėl kėbulas yra standesnis nei CX-30, o galinės durelės yra mažos ir atidaromos atgal.

Nors apie kainą buvo spekuliuojama jau kurį laiką, „Mazda“ patvirtino - Europoje pirmasis markės elektromobilis kainuos nuo 34 tūkstančių eurų. Tai yra, MX-30 bus šiek tiek pigesnis už „Hyundai Kona Electric“ su 64 kWh baterija. Kartu „Mazda“ paaiškino, kodėl MX-30 turi labai mažą bateriją ir kodėl didesnės niekada negaus.

„Mazda“ bosas Europoje Yasuhiro Aoyama žurnalui „Autocar“ teigė, kad tokiam mažam gamintojui kaip „Mazda“ sunku iš karto elektrifikuoti visą modelių gamą. Taigi, kompanija nusprendė visas pastangas sukoncentruoti į vieną naują elektromobilį - MX-30. Aoyama teigia, kad MX-30 iš pat pradžių buvo kuriamas kaip antrasis šeimos automobilis, todėl 35,5 kWh baterijos jam pakanka.

„Mazda“ teigia, kad per visą automobilio gyvenimo laikotarpį, 35,5 kWh baterija yra draugiškesnė aplinkai nei 95 kWh elementas. Ir, nors MX-30 vienu įkrovimu įveikia tik apie 210 km, daugelis žmonių per dieną nuvažiuoja vos 30. 50 kW įkrovimo stotelėje MX-30 baterijas iki 80 % galima pripildyti per 30-40 minučių.

Taigi, mažesnė baterija buvo pasirinkta dėl ekologijos (mažesnė baterija - mažesnis poveikis aplinkai), kainos ir svorio. Bet yra ir dar viena priežastis. Pirmieji „Mazda MX-30“, kurie į gatves turėtų išriedėti dar šiemet, bus pilnai elektriniai, tačiau vėliau pasirodys ir šiek tiek brangesnė versija su papildomu rotoriniu varikliu. Jis nesuks ratų, o veiks kaip itin tylus generatorius toms ilgoms kelionėms.

„Mazda“ teigia, kad rotorinio variklio privalumas tas, kad jis gali deginti praktiškai bet kokius degalus - jį galima pritaikyti ir suskystintoms dujoms ar net vandeniliui. Taigi, taip MX-30 tarsi bus pasiruošęs ateičiai, jei būtų sukurti geresni degalai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(15)
(10)
(5)

Komentarai (1)