Du zuikiai vienu šūviu - plieno šlakas gali filtruoti atliekas kanalizacijose, o tada sutvirtinti betoną  ()

Jei žmones laikytume 3D spausdintuvais tai betonas būtų mūsų užpildas. Iš betono liejame viską. Nesvarbu, kur skaitote šį straipsnį, tikriausiai esate per žingsnį nuo kokios nors betoninės konstrukcijos. Bet betonas galėtų būti tvirtesnis, jei į jį įmaišytume pramoninių metalurgijos atliekų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šlakas - tai metalo liejyklų šalutinis produktas, primenantis stiklą. Jis nusistoja ant išlydyto metalo paviršiaus, jį sudaro įvairūs oksidai ir sulfidai. Šlakas nebūtinai yra atlieka - kai kuriuose metalų gryninimo procesuose šlakas yra netgi pagrindinis produktas. Tačiau dažniausiai šlakas sunkvežimiais vežamas į duobes, kur laukia laiko, kuomet įmonė sugalvos jį parduoti perdirbimui.

Pagrindinis šlako trūkumas yra tas, kad jo sudėtis dažnai yra labai skirtinga. Pavyzdžiui, plienas gali būti gaminamas iš geležies rūdos ir perdirbto plieno gabalų. Tuomet šlake gali būti labai daug silicio dioksido ir daugybė įvairių priemaišų. Visgi, iš šlako galima pagaminti įvairius produktus. Pavyzdžiui, šiltinimo vatą ar granules, naudojamas betono užpildams.

Granuliuotas šlakas betonui suteikia tvirtumo, atsparumo smūgiams ir, kaip manoma, ilgaamžiškumo. Pastarąjį rodiklį sunku tiksliai patikrinti, nes betonas ir taip pasižymi ilgaamžiškumu. Tačiau dabar RMIT universiteto Australijoje mokslininkai surado dar vieną būdą, kaip šlaku praturtintam betonui suteikti dar daugiau tvirtumo.

Iš šlako suformuoti filtrai jau dabar yra naudojami nuotekų valymo sistemose. Jie puikiai sugeria fosfatą, magnį, geležį, kalcį, silicio dioksidą ir aliuminį, tačiau tik kurį laiką - prisodrinti filtrai praranda savo funkcionalumą. Būtent dėl to tokie filtrai naudojami retai - jie reikalauja priežiūros ir kuria papildomas atliekas. Tačiau dabar RMIT universiteto mokslininkai surado priežastį, kodėl šlako panaudojimas nuotekų filtravimui gali tapti dar daugiau žadančia sritimi.

Metalų prisigėręs šlakas yra dar geresnis betono užpildas. Atitarnavę šlako pagrindo filtrai gali būti granuliuojami ir naudojami kaip betono užpildas. Toks betonas yra net 8 % tvirtesnis nei sutvirtintas įprastu šlaku ir net 17 % tvirtesnis nei sutvirtintas kitais užpildais. Taigi, vienu šūviu pavyktų panaudoti šalutinius plieno pramonės produktus, išvalyti metalus iš nuotekų ir sukurti dar tvirtesnį betoną.

Mokslininkai teigia, kad plieno pramonė, nuotekų valymo ir statybų sektoriai galėtų dirbti drauge ir visiškai išnaudoti šlako suteikiamus privalumus. Tiesa, pačią technologiją dar reikia tobulinti, kad būtų galima pasiekti prognozuojamus, nuoseklius rezultatus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(6)
(3)
(3)

Komentarai ()