Naujutėlaitis F-15QA jau atlieka įspūdingus triukus - „Boeing“ parodė kaip naikintuvas atlieka vikingo pakilimą (Video)  ()

Bandomas „Boeing F-15QA“ ką tik pademonstravo ypatingą manevrą. Vikingo pakilimu vadinamas manevras padeda labai greitai pakilti į didesnį aukštį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

F-15 gyvenimą pradėjo kaip „McDonnell Douglas“ kūrinys. Šis viršgarsinis naikintuvas, tarnaujantis greta F-16, pirmam skrydžiui pakilo 1972 metais. „McDonnell Douglas“ kompanija galiausiai pateko po „Boeing“ stogu, pasaulyje pasirodė naujos kartos STEALTH naikintuvai,  o F-15 tebėra gaminamas ir šiandien.

„Boeing“ neseniai pasidalino vaizdo įrašu, kuriame - bandomas F-15QA. Tai - Katarui skirtas naikintuvas (QA reiškia „Qatar Advanced“). Apie šiuos Kataro oro pajėgoms sukomplektuotus lėktuvus kalbama nuo 2016 metų. 2017-aisiais pirkimas jau buvo patvirtintas, o šių metų balandžio 13 dieną skrydžiui pakilo pirmasis F-15QA, kurį tikriausiai ir matome šiame vaizdo įraše.

Čia F-15QA atlieka vadinamąjį Vikingo pakilimo manevrą. Naikintuvas pakyla įprastai, o tada įjungia forsavimo kamerą ir šauna į viršų beveik stačiu kampu (nors gali atrodyti, kad naikintuvas kyla statmenai į viršų, tai yra tik optinė iliuzija). Tokia pakilimo schema padeda greičiau pasiekti netikėtai dideliame aukštyje atsiradusius orlaivius ar atlaisvinti erdvę pakilimui/tūpimui prie labiausiai užimtų aerodromų.

F-15QA vaizdo įraše net nėra pilnai sukomplektuotas. Kadangi vyksta tik skrydžio bandymai, jis neturi jokios ginkluotės ar papildomų degalų bakų. Tas naikintuvas net nėra nudažytas. Bandymų metu F-15QA patirs 9G apkrovas ir atliks kur kas sudėtingesnius manevrus nei tas Vikingo pakilimas.

F-15QA „Boeing“ nuomone yra pažangiausias šeimos naikintuvas. Jis buvo sukurtas pagal F-15SA („Saudi Advanced“) pavyzdį ir turi iš jo paveldėtą IR taikinio paieškos ir sekimo sistemą, papildomus tvirtinimo taškus AIM-120 raketoms, pilną elektroninės karybos paketą, itin greitą misijos valdymo kompiuterį, modernų radarą ir kitas technologijas. Visgi, QA turės ir keletą unikalių savybių - atnaujintus ekranus kabinoje, sustiprintus sparnus ir kai kuriuos kitus elektroninius ir konstrukcinius atnaujinimus.

Kataras naujais F-15QA keis senstančius „Mirage 2000-5“ naikintuvus. F-15QA kūrimas padės ir Jungtinėms Valstijoms - išbandytos ir išvystytos technologijos pasieks ir JAV Karinėms oro pajėgoms kuriamus F-15EX naikintuvus. Jie pakeis senstančius F-15C. Kadaise buvo manoma, kad JAV nebepirks F-15 naikintuvų, tačiau F-22 gamyba buvo nutraukta anksčiau nei buvo tikimasi (dar 2011 metais), o F-35 gaminamas ne taip sparčiai kaip buvo planuojama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(27)
(15)
(12)

Komentarai ()

Susijusios žymos: