Šie tankai jau įrodė savo pranašumą prieš sovietinę ir rusišką techniką, o dabar tarnauja Estijoje  ()

Praėjus 10 metų po britų Vyriausybės sprendimo įsigyti naujus tankus „Challenger 1“, „Vickers Defence Systems“ (dabar „BAE Systems“) savo paties iniciatyva pradėjo darbus prie naujos trečios kartos tanko. O nepraėjus ir pusmečiui, kovo mėnesį 1987 metų tanko koncepcija jau buvo pristatyta ir Britanijos Gynybos ministerijos atstovams, pasakoja Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

o teigimu, po intensyvių bandymų ir konkurencijos su JAV gamintojo „Chrysler Defense“ (dabar „General Dynamics“) gamybos tanku „M1 Abrams“ bei Vokietijos gaminotojo „Krauss-Maffei Wegamnnn“ (KMW) tanku „Leopard 2“, 1991 metais Britanijos Vyriausybė už 520 mln svarų užsakė pirmuosius 127 vienetų naujų britiškų tankų „Challenger 2“.

„Nors vizualiai „Challenger 2“ atrodė panašiai kaip ir senesnės kartos „Challenger 1“, tačiau iš esmės tai buvo visiškai nauja kovos mašina. Bendras buvo tik korpusas, variklis bei transmisija. Tačiau bokštas, ginkluotė, elektrooptiniai prietaisai bei kita įranga – visiškai nauji“, – pasakoja ginkluotės entuziastas.

Pasak D.Antanaičio, buvo patobulinta tanko patranka. Nors ji liko graižtvinė ir to pačio kalibro, tačiau dėl kitos plieno sudėties bei gamybos metodikos ji tapo efektyvesnė už patranką, esančią senesniame „Challenger 1“.

„Britai toliau laikėsi savo tradicijos turėti graižtvinę patranką tam, kad galėtų naudoti fugasinius-skeveldrinius sviedinius HESH (angl. High-Explosive Squash Head). Šis šaudmuo padidina tanko panaudojimo galimybes naikinant ne tik stipriai šarvuotus taikinius, bet ir lengvai ar visiškai nešarvuotus taikinius, taip pati jis tinkamas naikinti priešą, įsitvirtinusi pastatuose. Nors liko 120 mm kalibras, tačiau numatyta galimybė pakeisti senąją patranką 120 mm lygiavamzde „Rheinmetall“ gamybos patranką (kurios šaudmenys atitinka NATO standartus) – o dar vėliau į 140 mm kalibro patranką“, – pasakoja karys.

Anot jo, tanko bokštelis pagamintas iš kompozicinio šarvo „Chobham Series 2“. Visas tanko šarvavimas stipriai padidėjo – palyginus su „Challenger 1“. Papildomai aktyviai tanko apsaugai be dūminių granatsvaidžių dūmų uždangai statyti buvo numatytas dyzelinio kuro įpurškimas į įkaitintas išmetimo dujas.

„Nežiūrint į tai, kad „Challenger 2“ yra sunkesnis nei „Challenger 1“, tačiau jo pravažumas tapo geresnis nei senojo tanko, o greitis padidėjo net esant tam pačiam varikliui – ir dabar siekia iki 60 km/h“, – aiškina atsargos majoras.

D.Antanaičio nuomone, už ginkluotę ir variklį ne mažiau svarbu yra ir taikymosi įranga. Britiškame tanke termovizorinius taikiklius turi ir vadas ir taikytojas. Tai leidžia nustatyti taikinius nakties ir dienos metu – arba stipriai užsimaskavusius, pagal taikinio skleidžiamą šilumą.

„Lyg to būtų maža, šie taikikliai yra stabilizuoti. Tai yra, juos galima naudoti tiek važiuojant, tiek ir stovint vietoje. Tanko vibracijos bei svyravimai neturi jokios reikšmės stabiliam matymui per taikinių nustatymo prietaisus. Kol taikytojas taikosi į aptiktą priešą, vadas turi galimybę toliau ieškoti taikinius 360 laipsniu aplink tanką“, – teigia ginkluotės entuziastas.

Jo teigimu, šis tankas užtikrino britų bei sąjungininkų karių ugnies paramą Bosnijoje, Kosove bei Irake. „Tuose kovos rajonuose „Challenger 2“ įrodė savo kovinę viršenybę prieš kitos pusės naudojamus taip pat trečios kartos sovietų ir rusų gamybos įvairios modifikacijos tankus T-72, – pasakoja D.Antaitis. – Būtent šie britų tankai rėmė ir Lietuvos karius dalyvaujant bendrose operacijose Irake daugianacionalinės divizijos sudėtyje, kurios pagrindą sudarė Britanijos kariuomenė. Kartu su lietuviais šioje divizijoje tarnavo Australijos, Italijos, Danijos, Olandijos, Norvegijos, Čekijos, Rumunijos, Bulgarijos, Naujosios Zelandijos ir Portugalijos kariai“.

D.Antanaitis pasakoja, kad „Challenger 2“ tankas ko gero buvo pirmasis, kuris savo tiesiogine ugnimi rėmė bendras lietuvių ir kitų valstybių karių operacijas tarnaujant Irako pietuose.

„O šiandien šie Britanijos šarvuotos inžinierijos šedevrai tarnauja Estijoje atgrasinant Rusiją nuo ginkluotos agresijos prieš Baltijos valstybes“, – apibendrina karys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(19)
(9)
(10)

Komentarai ()