Ambicingos idėjos - Jungtinės Karalystės šeštos kartos naikintuvas galbūt bus elektrinis  (3)

„BAE Systems Tempest“ - tai šeštos kartos naikintuvas, kuriamas Jungtinėje Karalystėje. 2035 metais jis turėtų pakeisti senstančius „Eurofighter Typhoon“. Šį naikintuvą bendrai kuria Jungtinės Karalystės ir Italijos inžinieriai, tačiau jis greičiausiai tarnaus ir Švedijos bei kitų šalių pajėgose. Ir jis galbūt bus elektrinis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„BAE Systems Tempest“ kol kas yra tik įspūdingų idėjų kratinys. Taip - tai STEALTH šeštos kartos naikintuvas, tačiau tai nė iš tolo neapibūdina planuojamų jo galimybių. Visų pirma, šis naikintuvas galės tarnauti ir kaip itin pažangus dronas - pilotas jam nebus būtinas, nors kabiną ir valdymo įrenginius jis vis tiek turės. Be to, didžiulis dėmesys skiriamas ne tik išmaniajai ginkluotei, bet ir elektroninės karybos sistemoms. Galiausiai, „Tempest“ galės valdyti ir karinių dronų spiečius. Tam šis lėktuvas bus aprūpintas dirbtinio intelekto sistemomis.

Visa tai kol kas tėra idėjos. Jos po truputį įgyvendinamos, tačiau „Tempest“ dabar egzistuoja tik kompiuterio ekrane ir paprastame muliaže. Tačiau „BAE Systems“ atskleidė, kad dar nežino, kokį variklį „Tempest“ naudos. Gali būti, kad tai bus hibridinis ar net visiškai elektrinis orlaivis.

Ir tai nėra tik tušti pasvarstymai. „BAE Systems“ jau pakvietė „Williams Advanced Engineering“ dalyvauti projekte. Kam „Tempest“ kūrimui reikalinga automobilių sporto inžinerijos kompanija? Tiesiog „Williams“ turi patirties baterijų ir elektrinių sistemų apskritai valdymo sistemose. 

Realistiškai, turint omenyje dabartines technologijas, „Tempest“ niekaip negalėtų būti visiškai elektrinis. Tam, kad tai būtų įmanoma, reikėtų didelių technologinių šuolių, kuriuos sunku prognozuoti. Tačiau įdomu, kad „BAE Systems“ svarsto tokią galimybę. Be to, galbūt tai leis kitaip pažvelgti į projektą ir sukurti hibridinę sistemą, kuri padėtų be degalų papildymo nuskristi toliau, kelti mažiau triukšmo, išvystyti didesnį greitį ar kilti nuo trumpesnių takų.

Kita vertus, „Tempest“ gali būti ir įprastas dviejų variklių naikintuvas. Baterijos, kuriamos su „Williams“ pagalba galėtų būti skirtos lazeriniams ginklams. BBC praneša, kad lazeriais „Tempest“ ginsis nuo priešo raketų ir, galbūt, atakuos įvairius taikinius. 

„Tempest“ programa buvo paskelbta tik 2018 metais. Praėjo per mažai laiko, kad technologijos būtų detalizuotos. Be to, šis naikintuvas tarnybą pradės tik 2035-aisiais. Iki to laiko technologijos gali stipriai patobulėti ir „Tempest“ gali turėti tokių galimybių, kurių mes net neįsivaizduojame.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(28)
(7)
(21)

Komentarai (3)