Lietuvoje jau siūloma alternatyva tradiciniam keliui į nuosavą būstą: „Nuomokis ir pirk“ verslo modelis - kaip tai veikia, kokie ateities planai  ()

Pernai balandį įkurtas pirmasis Baltijos šalyse nuomos į savus namus (Nuomokis ir pirk, angl. Rent-to-buy) startuolis „Numai“ šiemet sparčiai išplėtė veiklą ir jau turi per 30 nuomininkų, kurie nuomojasi būstą ir tuo pačiu kaupia pradinį įnašą banko paskolai. Pasak UAB “Mano Numai” direktoriaus Aurimo Čiagaus, bendras nuomojamo būsto portfelis birželio mėn. pasiekė 3,5 mln. eurų. Planuojama, kad iki šių metų pabaigos „Numai“ išaugs iki 10 mln. eurų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Numai" – savi namai, tik kitaip

„Mūsų siūlomas pasaulyje gerai žinomas „Nuomokis ir pirk“ verslo modelis – tai alternatyva tradiciniam keliui į nuosavą būstą, kurį šiandien nueina dauguma pirmo būsto siekiančių šeimų, kai iš pradžių kaupiamas pradinis įnašas, išsirenkamas būstas ir tuomet kreipiamasi paskolos į banką. Mes siūlome alternatyvą – kaupti pradiniam įnašui jau gyvenant savuose namuose.

Numas yra seniausias žinomas lietuvių antžeminis gyvenamasis pastatas, tad nusprendėme, kad pavadinimas „Numai“ puikiai nusako ir mūsų misiją – padėti žmonėms įsigyti pirmuosius namus, ir verslo nišą – savi namai, tik kitaip“ – sako A.Čiagus.

Pasaulyje sparčiai populiarėjanti alternatyva

Pasak A. Čiagaus,  „Nuomokis ir pirk“ verslo modelis ypač populiarėja Jungtinėse Valstijoje, Jungtinėje Karalystėje, sparčiai skinasi kelią tose šalyse, kurių miestuose dėl augančių kainų įpirkti būstą darosi vis sunkiau.

„Nekilnojamojo turto kainos turi ilgalaikę tendenciją augti, todėl dažnai nutinka taip, kad planuojamas įsigyti būstas pabrangsta, o per kelerius metus susitaupytų pradiniam įnašui lėšų nebepakanka, jų reikia vis daugiau.

Tuo tarpu mes klientui turtą parduodame už iš anksto sutartą kainą, t. y. kol klientas taupo pradiniam įnašui, jis žino ką ir už kokią kainą įsigys nuomos laikotarpiui pasibaigus, o mes žinome kam ir už kiek parduosime.

Viena iš „Nuomokis ir pirk“ verslo atsiradimo priežasčių taip pat yra ta, kad žmonėms labai dažnai netinka tradicinei nuomai paruošti būstai, jie nori būsto, kuriame jiems ir patogu, ir galima jaustis būsto šeimininkais. Jeigu klientas pageidauja, už savo lėšas nuperkame ne tik patį būstą, bet ir įrengiame jį pagal kliento skonį, parenkame jam priimtinus gyvenamojo ploto planavimo ir dizaino sprendimus“, – sako A. Čiagus.

Pagrindinis klientų segmentas – jaunos šeimos

„Pagrindinis mūsų klientas ir verslo segmentas – tai jaunos šeimos, kurios nėra sukaupusios pradinio įnašo būsto paskolai gauti įnašui, tačiau turi stabilias pajamas ir planuoja per 2–5 metus įnašui susitaupyti“, – sako A. Čiagus. Pasak jo, kitas išsiskiriantis klientų segmentas – asmenys, planuojantys persikelti iš dabar turimo būsto į naują.

Daugiausiai užklausų – iš smulkiojo ir vidutinio verslo savininkų, grįžtančių emigrantų ir laisvai samdomų profesionalų

„Atlikus visų gaunamų užklausų analizę, akivaizdžiai formuojasi mūsų esamų ir būsimų klientų portretas: smulkių ir vidutinių verslų savininkai, individualią veiklą pradedantys konsultantai ir laisvai samdomi profesionalai, užsienyje dirbantys ir į Lietuvą planuojantys grįžti asmenys. Visų jų pajamų struktūra dažniausiai neatitinka bankų keliamų reikalavimų paskolai gauti“, – sako „Mano Numai“ vadovas.

Ambicingi ateities planai

„2019 m. testavomės verslo koncepciją ir 2020 m. pradėjome sparčiau plėsti paslaugą, pritraukėme investicijų tiek Lietuvos rinkoje, tiek iš Vakarų Europos investuotojų. Matome didelį potencialą verslo augimui Vilniuje, taip pat kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose, kur vyksta daugiausiai būsto sandorių”, – sako A. Čiagus.

„Artimiausiais metais planuojame tvarią plėtrą Lietuvoje ir ilgainiui tikimės tapti vienu iš pagrindinių pasirinkimų svarstantiems, kurį kelią pasirinkti – nuomos į savus namus ar tradicinės paskolos. Daug investuojame į duomenis ir analitinę informaciją, kurios dėka ateityje galėsime teikti paslaugas Lietuvos rinkoje dar geriau ir patogiau“, – sako A. Čiagus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(24)
(8)
(16)

Komentarai ()