Nesąmonė ar genialus sprendimas - JAV kariuomenės šunys matuojasi papildytos realybės akinius  (1)

Papildyta realybė turi daug funkcijų. Ja pagrįsti keli interaktyvūs išmaniųjų telefonų žaidimai. Naujos integruotos navigacijos sistemos gali pateikti nuorodas tiesiai ant realaus ekrane matomo vaizdo. Išmanieji akiniai gali padėti atpažinti įvairius daiktus ir pateikti informaciją apie juos. Tačiau kam papildytos realybės akiniai reikalingi šunims?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įsivaizduokite - įeinate į parduotuvę ir ant kiekvieno daikto matote kainą, tačiau fizinės kainos čia nėra - ji matoma tik jūsų išmaniuosiuose akiniuose. Norite pasimatuoti drabužį? Neskubėkite nusirenginėti - atsistokite priešais veidrodį ir jame pamatysite kaip atrodote su nauju švarku ar suknele. Papildyta realybė turi daugybę funkcijų, tačiau visos jos yra labiau susijusios su žmonėmis.

Tai kam šunims tokie akiniai, kokius dabar bando JAV Sausumos pajėgos? Na, šunys kariuomenėje atlieka daug įvairių užduočių. Jie gali paimti įvairius daiktus, sekti atsitraukiančius priešo karius ar surasti sprogmenis. Šunys vis dar veikia ir itin karštuose taškuose, kur virš galvos skrieja kulkos. Žinoma, šunys niekada nėra savarankiški - jie dirba kartu su savo prižiūrėtojais. Ir čia pravers ta papildyta realybė.

 

Kad ir kaip žiauriai tai skambėtų mūsų taikos išlepintoms ausims, šunys padeda sumažinti ir karių patiriamą riziką - kartais jie į priekį siunčiami tam, kad nereikėtų siųsti žmonių. Tik vienas žmogus - prižiūrėtojas - vis tiek turi būti šalia, kad rėktų arba rankomis rodytų komandas savo keturkojui tarnybos draugui. Tam, kad komandos būtų perduodamos rankomis, reikia būti netolis šuns. O jei balsu - galima priešui išduoti ir savo, ir šuns pozicijas.

Jau supratote, kam reikalingi tie papildomos realybės akiniai - jie leidžia tiesiai į šuns matymo lauką perduoti komandas. Be to, jie padidina efektyvų atstumą tarp prižiūrėtojo ir šuns, o tai suteikia daugiau lankstumo. Be to, tuose akiniuose yra ir kamera, tiesiogiai perduodanti vaizdą prižiūrėtojui.

 

Kol kas bandomas tik prototipas. Inžinieriai teigia, kad reikės mažiausiai dviejų metų, kol sistema bus ištobulinta. Dabartinis prietaisas turi laidus, kurie, žinoma, yra nepriimtini. Užbaigtas papildytos realybės įrenginys šunims privalo būti mažas, lengvas ir netrukdantis vykdyti įvairias misijas.

Kariai-šunys yra pratę nešioti apsauginius akinius. Jie taip pat yra treniruojami gauti komandas lazeriu ar radijo ryšiu. Tačiau prireiks šiek tiek laiko, kol jie pripras prie papildytos realybės. Tačiau ekspertai teigia, kad tai neturėtų būti per daug sudėtingas procesas- dabar treniruojami šunys, atrodo, mokosi labai greitai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai (1)