Žaibas kaip ginklas: unikali JAV žvalgybos idėja ir kaip tai galima realizuoti  ()

JAV Centrinė žvalgybos agentūra visada domėjosi nesusekamų arba sunkiai susekamų ginklų projektais. Todėl galbūt ne taip jau ir keista, kad vienas iš jų buvo žaibas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

 Slaptų ginklų projektai, žinoma, domina visas didžiąsias valstybes. Jei gali pašalinti žmogų ir padaryti taip, kad tai atrodytų kaip savižudybė, nelaimingas atsitikimas ar širdies smūgis, gali pasiekti išties daug. Ir tada galima apsimesti, kad tiesiog pasisekė - taikinį pražudė natūralus gamtos reiškinys.

Septintojo dešimtmečio pabaigoje vienas mokslininkas CŽA siūlė pasitelkti žaibą. Idėja išslaptintuose dokumentuose nėra aprašyta labai išsamiai ir, žinoma, turi žymių trūkumų, nes kitaip būtų buvusi įgyvendinta. Didžiausias trūkumas - itin plonos metalinės vielos poreikis. Pagaminti tokią vielą yra lengva, o pristatyti šalia taikinio - sudėtinga.

 

Orlaivis arba raketa išmestų tokios vielos ritinėlį į audros debesį virš taikinio. Specialus parašiutas vietą išvyniotų ir jos galas nusileistų kur nors šalia taikinio, kuris greičiausiai būtų koks nors pastatas su žmonėmis. Vielai nereikėtų pasiekti žemės paviršiaus - net ir kabėdama ore ji greičiausiai pritrauktų žaibą ir nukreiptų jį ten, kur norėtų CŽA agentai.

Tačiau, nepaisant sudėtingo tokios žaibiškos misijos organizavimo, pati technologija turi privalumų. Visų pirma, ji yra pigi - žaibas yra nemokamas. Antra, ataka visada atrodytų kaip negailestinga gamtos išdaiga, nes pats žaibas sunaikintų pėdsakus. Tik nesakykite, kad tai neįmanoma - mokslininkai mano, kad taip tikrai pavyktų pritraukti ir nukreipti žaibą, tik reikėtų virš taikinio praskristi idealiu metu.

 

Šią idėją išvystė meteorologai, kurie ketino komercializuoti idėją, bet vėliau nusprendė ją pasiūlyti CŽA, kuri ja susidomėjo. Vėliau JAV ir Kinijos mokslininkai eksperimentavo su žaibų pritraukimu - įprastai vielą tempia nedidelė raketa. DARPA kurį laiką naudojo vienintelį žaibų tyrimo centrą JAV, nors jie stengėsi išsiaiškinti, kaip apsaugoti karinius orlaivius nuo žaibo daromos žalos.

CŽA toliau nesistengė paversti žaibų ginklais, tačiau komercinis žaibo pritraukimo patentas taip pat nepasirodė, todėl greičiausiai idėja nugulė agentūros stalčiuose. Kodėl? Na, dėl jos pritaikymo sudėtingumo ir todėl, kad CŽA jau turėjo geresnių slaptų ginklų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()