Aukščiausiasis teismas Google naudai išsprendė jos teisinį ginčą su Oracle, padėdamas tašką 10 metų trukusiame mūšyje dėl programinės įrangos ateities  (8)

Sunku parašyti kokį kitą komentarą, nei „Pagaliau…“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

  • JAV Aukščiausiasis Teismas palaikė Google jos 10 metų trukusiame teisiniame ginče su Oracle.
  • Ginčas vyko dėl Google naudojamo Java kodo, kurį sukūrė Oracle
  • Teismas nusprendė, kad Google „autorinių teisių nepažeidė.“

Šis sprendimas yrs nemenka Google pergalė po 10 metų trukusiame juridiniame mūšyje. Pirmadienį teismas 6 balsais „už“ ir 2 „prieš“ nusprendė, kad naudodama Oracle sukurto Java kodą, Google „nepažeidė autorių teisių įstsymo“ ir atliko tai laikydamasi sąžiningo naudojimo principų.

Mūšio esmė buvo Oracle teiginys, kad kurdama Android operacinę sistemą, Google nesąžiningai naudojo svarbias jos Java programavimo karkaso dalis. Oracle tvirtino, kad Google taip pažeidė Java autorines teises.

Tuo tarpu Google sakė, kad ji Java naudojo, laikydamasi sąžiningo naudojimosi principų. Teisės ekspertai ir pramonės atstovai šią bylą atidžiai stebėjo, nes jos baigtis turėjo tapti stipriu teisiniu precedentu, apibrėžiančiu programinio kodo autorinių teisių nustatymo galimybę — ir tokiu būdu nustatančiu programinės įrangos kūrimo ir platinimo ribas.

 

Insider pateiktame pranešime Oracle sakė: „Google platforma padidėjo ir tapo didesne rinkos galia. Įsitraukimo į ją barjerai paaukštėjo ir galimybė konkuruoti sumažėjo. Jie pavogė Java ir praleido dešimtmetį bylinėdamasi, kaip gali tik monopolistas. Būtent dėl tokio elgesio reguliavimo institucijos visame pasaulyje, neišskiriant ir JAV, tikrina Google verslo praktikas.“

„Aiškus Aukščiausiojo Teismo sprendimas yra vartotojų, bendro veikimo ir kompiuterių mokslo pergalė,“ sakė Google vyr. viceprezidentas Kentas Walkeris. „Šis sprendimas suteikia teisinį užtikrintumą būsimoms programuotojų kartoms, kurių nauji produktai ir paslaugos pasitarnaus klientams. Išties esame dėkingi už palaikymą įvairiausioms organizacijoms, nuo National Consumers League iki American Library Association, o taip pat garsioms kompanijoms, startuoliams ir pirmaujantiems šalies programinės įrangos inžinieriams bei autorinių teisių ekspertams.“

 

prieš Aukščiausiajam Teismui paskelbiant sprendimą, teisiniuose ginčuose Google poziciją pasisakymais parėmė beveik trisdešimt technologijų kompanijų ir palaikymo grupių.

Katie Canales
www.businessinsider.com

(5)
(3)
(2)

Komentarai (8)