Tarsi žvilgsnis į ateitį - skamba kaip fantastika, bet Pentagono dirbtinis intelektas jau gali tiksliai prognozuoti artėjančius išpuolius  ()

Dirbtinio intelekto (DI) galimybės dažnai apibūdinamos tarsi kokiame mokslinės fantastikos filme. O gal DI iš tikrųjų yra toks pajėgus? Aiškėja, kad Jungtinių Valstijų gynybos departamento naudojamos DI sistemos gali prognozuoti išpuolius dar gerokai prieš jiems prasidedant.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinodamas ateitį gali ją pakeisti. Jei šalį ginančios struktūros žinotų, kas įvyks po kelių dienų, jos galėtų tam pasiruošti ir užkirsti tam kelią. Jungtinių Valstijų gynybos departamento padalinys NORTHCOM (Northern Command) patvirtino, kad turi DI sistemą, kuri gali prognozuoti įvykius dar likus kelioms dienoms prieš jų pradžią.

Šiuo metu vykstanti karinių technologijų pažanga įprastai yra susijusi su žmonių patiriamų rizikų mažinimu. Šarvuotai technikai pakaks mažesnės įgulos arba jos visai nereikės, daug kovinių misijų bus galima atlikti per atstumą, naikintuvus lydės dronai. NORTHCOM praneša, kad įvykdė trečią GIDE (Global Information Dominance Experiments) bandymą.

Pirmasis įvykdytas praeitų metų gruodį, antrasis - šių metų kovą. Neseniai atliktas ir trečiasis. GIDE naudoja visame pasaulyje išdėstytų ir, aišku, slaptų jutiklių duomenis, kad prognozuotų artėjančius įvykius. Kai kurie iš tų jutiklių, kaip teigė, NORTHCOM vadas Glenas D. VanHerckas, turi komercines ištakas. GIDE programai nereikėjo naujų pajėgumų - sistema naudoja egzistuojančią radarų, palydovų, povandeninių jutiklių ir kibernetinio saugumo stebėjimo sistemas. VanHerckas teigia, kad GIDE JAV karinėms pajėgoms suteiks kelių dienų erdvę sprendimų priėmimui.

VanHerckas vengė įvardinti valstybes, prieš kurias GIDE galėtų būti panaudota - jis jas apibūdino kaip „svi branduolines šalis, kurios kasdien JAV kelia saugumo iššūkių“. GIDE galėtų būti patvirtinta ir pradėta naudoti jau kitais metais.

 

Dirbtinio intelekto vykdoma žvalgyba JAV ir šalties partneriams suteiktų didžiulį pranašumą. Kelių dienų sprendimų priėmimo laisvė prieš išpuolius ir provokacijas yra didžiulė prabanga, o GIDE apskritai leistų atpažinti provokacijas ir jas ignoruoti. Tačiau kritikai pasakytų, kad GIDE ir kitos DI sistemos yra pažeidžiamos - kas kibernetinėje erdvėje yra visiškai saugus?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(31)
(1)
(30)

Komentarai ()