Unikalus namas, kuris sukasi aplink savo ašį – keistoji „Saulėgrąžos“ vila Italijoje, turinti išskirtinį sukimo mechanizmą: kam to prireikė? (Foto, Video)  ()

Šiaurės Italijos kalvose netoli Veronos stovi L formos namas, vadinamas „Villa Girasole“, kuri itališkai reiškia „saulėgrąža“. Kaip ir gėlė, kurios vardu ji buvo pavadinta, „Villa Girasole“ sukasi apie savo ašį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jos savininkas ir architektas Angelo Invernizzi suprojektavo vilą taip, kad jo namas galėtų gauti kuo daugiau Saulės spindulių, ir taip „maksimaliai padidintų su Saule gaunamos sveikatos savybes“.

Tai buvo laikas, kai atsirado naujas požiūris apie naudingas Saulės šviesos savybes ir jos teigiamą poveikį sveikatai. 1930 metais Prancūzijoje dr. Jean Saidman pastatė besisukantį soliariumą, kad Saulės spinduliais gydytų savo pacientus, kenčiančius nuo vėžio, tuberkuliozės ir kitų ligų. Jį sudarė horizontali platforma, kuri sukdamasi virš centrinės kolonos visą dieną sekė Saulės kelią.

„Villa Girasole“ idėja buvo sumanyta 1929 m. Kurdamas namą, geležinkelių inžinierius Angelo Invernizzi pritaikė savo žinias apie geležinkelio apgręžimo ratus.

 

Namą sudaro du dviejų aukštų sparnai, einantys iš centrinės dalies, kurioje yra laiptai ir liftas. Sparnuose yra įvairūs rezidencijos kambariai, kurie sėdi ant būgną primenančio pagrindo.

Pagrindas laiko ritininius guolius žemiau centrinės kolonos. Visa tai juda ant pritaikytų geležinkelio vagonų ratų laikiklių, varomų dviem dyzeliniais varikliais, maždaug 23 cm per minutę kampiniu greičiu. Namo sukimąsi namo gyventojai gali valdyti trimis paprastais jungikliais – pirmyn, atgal ir sustojimas.

Pirmasis judančios dalies aukštas yra žinomas kaip „dienos zona“, kurio vieno sparno gale yra valgomasis, o kitame – muzikos kambarys. Tarp jų – pono ir ponios Invernizzi studijos ir rūkymo kambarys su virtuve, sandėliuku ir tualetu visai šalia centrinio bokšto. Antrame aukšte yra daugybė miegamųjų ir vonios kambarių, išdėstytų simetriškai išilgai kiekvieno sparno.

 

Invernizzi turėjo įveikti daugybę iššūkių projektuodamas savo besisukantį namą. Jis eksperimentavo su naujomis medžiagomis, tokiomis kaip betonas ir pluoštinis cementas.

Kai išorinės sienos pradėjo skilinėti dėl vibracijos sukimosi metu, vietoje cemento apdailos jis panaudojo aliuminio lakštus. Nedideli įtrūkimai taip pat susidarė išilgai judančios dalies gipso sienų. Invernizzi nuslėpė žalą, apdailindamas sienas drobės danga.

 

Vilos statybos prasidėjo 1931 m. ir po ketverių metų – 1935 m. projektas buvo baigtas. Vila sulaukė tokio populiarumo, kad pirmąsias kelias vasaras „Villa Girasole“ kasdien apsukdavo ratą. Atostogautojams buvo įrengtas betoninis baseinas ir teniso aikštelė. Sode ir aplinkiniame kaime buvo gausu vaisių ir daržovių.

Vila šiuo metu yra uždaryta, o jos ateitis neaiški.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()