„McAfee“ pristatė rizikingiausius domenus  (3)

Trečiasis kompanijos „McAfee“ rinkinys „Kenkėjiško interneto žemėlapis“, išleistas trečiadienį, nurodo šiuo metu rizikingiausius ir saugiausius viso pasaulio domenus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mažai Kamerūno valstybei, esančiai Afrikos vakarinėje pakrantėje, priklauso rizikingiausias „.cm“ domenas – riziką kelia 36,7 proc. svetainių su šiuo domenu. Kadangi „.cm“ gali būti surenkamas renkant „.com“, nusikaltėliai naudoja šį domeną kenkėjiškų programų platinimui.

Žinoma, plačiai naudojamas domenas „.com“ irgi ne ką saugesnis. Pernai metais jis buvo 9 vietoje pagal rizikingumą, o šiemet peršoko į antrąją – maždaug 32,2 proc. svetainių gali būti kenksmingos kompiuteriams.

Rumunija („.ro“) patenka tarp rizikingiausių domenų, iš kurių galima parsisiųsti kenkėjiškas programas – 21 proc. svetainių apima virusus, šnipinėjimo ir reklaminę programinę įrangą. Informacijos („.info“) domenas laikomas turinčiu daugiausiai elektroninių šiukšlių – 17,2 proc. svetainių kuria šlamštą.

Iš kitos pusės, saugiausias domenas yra vyriausybės („.gov“), jo keliama rizika lygi 0, tuo tarpu Japonijos („.jp“) domenas yra saugiausias tarp visų valstybių – rizika siekia vos 0,2 procentus. Pernai metais rizikingiausias domenas buvo Honkongo („.hk“), o šiemet jis nukrito į 34-ąją vietą, nes jo rizika vos 1,1 procentas.

Lietuviškas domenas ".lt" priklauso prie "švariausių" domenų ir užima 44 vietą reitinge. Su šiuo domenu 0,8% svetainių kelia įvairias saugumo grėsmes.

„Šioje ataskaitoje pabrėžiama, kaip greitai kibernetiniai nusikaltėliai gali pakeisti savo taktiką, norėdami pritraukti aukas ir nebūti pagauti. Pernai metais Honkongas buvo rizikingiausias domenas, o šiemet jis žymiai saugesnis, - tvirtino kompanijos „McAfee Labs“ technologijų pareigūnas Mike Gallagher. – Kibernetiniai nusikaltėliai nusitaiko į regionus, kuriuose nebrangu ir patogu registruoti svetaines. Be to, jie atsižvelgia į riziką būti sugautiems“.

Apskritai, peržiūrėjus 27 milijonus internetinių svetainių ir 104 aukščiausio lygio domenus, kompanija „McAfee“ nustatė, jog 1,5 milijonas svetainių arba 5,8 proc. jų yra rizikingos. Pernai metais šis skaičius siekė tik 4,1 procentus.

Kompanija pažymėjo, kad kibernetiniai nusikaltėliai, kurie kuria domenus norėdami apgauti žmones, mėgsta registruoti juos ten, kur yra nedidelės kainos, apimčių nuolaidos ir egzistuoja grąžinimo politika. Jie renkasi registratorius, kurie laikosi neklausinėjimo politikos bei lėtai veikia ir nereaguoja į kenkėjiškus domenus.

Pilną ataskaitą pdf formatu galite peržiūrėti čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)