Šaltas mobilumo dušas – pristatyta „Centrino 2” platforma  (15)

Vasarą snaudžiančią informacinių technologijų rinką ką tik sujudino svarbi naujiena – liepos 15-ąją procesorių rinkos lyderė „Intel“ pristatė nešiojamiesiems kompiuteriams skirtą platformą „Centrino 2“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jos duomenys apibrėžia, kokių techninių parametrų turi būti kompiuteris, kad jo gamintojas galėtų teigti, jog tai „Centrino 2“ sistema bei naudoti atitinkamą žymėjimą. Tipiniame naujosios platformos kompiuteryje turėtų būti šie elementai: „Core 2 Duo“ šeimos dviejų branduolių „Intel“ procesorius, „Mobile Intel 4“ šeimos mikroschemų rinkinys, „Intel WiFi Link 5000“ lusto valdoma bevielio tinklo posistemė, galimybė dirbti su laidiniu tinklu.

Naujos mobilumo galimybės

Pirmi „Centrino 2“ reikalavimus atitinkantys kompiuteriai prekyboje pasirodys jau artimiausiomis savaitėmis. Vėliau platformos galimybės plėsis – rugpjūčio 19-ąją „Intel“ pristatys pirmus nešiojamiesiems skirtus keturių branduolių procesorius. Dar šiais metais JAV rinkoje startuos ir su sparčiuoju belaidžiu „WiMAX“ ryšiu suderinami „Centrino 2“ kompiuteriai.

„2003 metais pirmoji „Centrino“ platformos karta praplėtė mobilumo ribas. Vartotojų poreikis patraukliems nešiojamiems kompiuteriams ir mobiliajam internetui nuo to laiko tik augo, o jį patenkinti su kaupu padės „Centrino 2“, - sako Ramūnas Domarkas, „Intel“ atstovas Lietuvoje.

R. Domarko teigimu, iš „Intel“ atliktų tyrimų rezultatų matyti, kad nešiojamų kompiuterių pirkėjams itin svarbi darbo sparta, akumuliatoriaus ištvermė bei galimybė pasiekti internetą belaidžiu būdu.

„Šias savybes „Centrino 2“ ir apibrėžia – „Intel Core 2 Duo“ procesoriai ne tik sparčiai dirba, bet ir naudoja itin mažai energijos. Kai kurie jų modeliai – net iki 30 procentų ekonomiškesni nei tipiniai nešiojamų sistemų lustai, dirbdami suvartoja tik iki 25 W energijos“, - teigė R. Domarkas.

„Centrino 2“ specifikacijose numatyta „Intel WiFi Link 5000“ lusto valdoma belaidžio tinklo posistemė suderinama su 802.11n standarto negalutine versija, tad teorinė duomenų perdavimo sparta belaidžiu būdu siekia iki 450 Mbps. Tai atitinka daugiau nei 50 megabaitų per sekundę greitį ir net jei nepavyks pasiekti nė pusės galimos pralaidos, daugeliui vartotojų greičio visgi su kaupu pakaks.

Efektyvus energijos panaudojimas

Naujosios platformos parametruose numatytos ir energiją taupančios, resursus priklausomai nuo apkrovų normuojančios technologijos. Taigi, „Centrino 2“ kompiuteriai dirbs pilnu pajėgumu atliekant sudėtingus darbus, o kuomet ramiai naršomas internetas ar peržiūrimas paštas sistemų galingumas bus automatiškai mažinamas. Tai taupo energiją, mažiną kompiuterio kaitimą, o vartotojų poreikiai patenkinami taip pat gerai kaip ir visąlaik dirbant pilna galia.

Štai viena iš energijos suvartojimą mažinančių technologijų valdo vaizdo posistemės darbą. Priklausomai nuo apkrovų, naudojama tik mikroschemų rinkinyje integruota, arba ir ji, ir atskira vaizdo posistemės. Taigi, žaidžiant žaidimus panaudojami visi vaizdo apdorojimo resursai, tuo tarpu atliekant biuro darbus dirba tik integruotoji vaizdo posistemė, kurios galios jiems su kaupu pakanka.

Būtent taupiai energiją naudojantys procesoriai ir kitos modernios technologijos prailgins „Centrino 2“ reikalavimus atitinkančių nešiojamųjų akumuliatoriaus resursą. O galimybė ilgai dirbti be laidų, žinia, tokia pat svarbi visiško mobilumo vizijos dalis kaip ir suderinamumas su bevielio ryšio sąsajomis.

Nešiojamieji populiarėja

Naujausiais rinkos tyrimų duomenimis, nešiojami kompiuteri sparčiai populiarėja ir jau iki 2010 metų pagal pardavimus pasaulinėje rinkoje turėtų aplenkti stalinius. Ši transformacija mobilumo link jau nutiko JAV, kur nešiojami kompiuteriai perkami gerokai paklausiau nei staliniai. Svarstykles pastarųjų naudai pasaulinėje rinkoje nusveria IT srityje besivystančios šalys, kuriose nešiojamieji kompiuteriai išlieka gana egzotiška įranga.

Technologijų prisotintose rinkose nešiojamų kompiuterių pardavimai siekia 40 procentų bendro kiekio, tuo tarpu besivystančiose – tik neženkliai viršija 20 procentų. Pastebima ir bendra tendencija, kad namų vartotojai stalinius kompiuterius kol kas renkasi dažniau nei verslininkai – pastarieji netruko įvertinti mobilumo naudą darbo efektyvumui.

Vartotojams tikintis, o rinkos lyderiams siūlant naujus mobilumo grįstus ir į jį orientuotus sprendimus neabejotina, kad nešiojamieji kompiuteriai stalinius aplenkti netruks.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)

Susijusios žymos: