Nutrūktgalvis prancūzas atliks laisvojo kritimo šuolį iš 40 kilometrų aukščio  (13)

64 metų amžiaus prancūzas armijos atsargos karininkas Michel'is Fournier gegužės 25 dieną planuoja pakilti į dangų gigantišku balionu į maždaug 40 kilometrų aukštį. Ten jis iššoks iš hermetizuotos oro baliono kapsulės, ir atliks pirmąjį pasaulyje 15 minučių truksiantį laisvąjį kritimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

40 km aukštyje daug kas gali sutrukdyti tokiam šuoliui. Maždaug 10 km aukštyje kvėpavimui nebepakanka deguonies. 20 km aukštyje sumažėjęs atmosferos slėgis gali priversti užvirti kraują. Be to, šaltis ten išties "pragariškas". Tokioms kliūtims įveikti Fournier naudosis specialiu skafandru, tačiau jei jis suges, nutrūktgalvį mirtis ištiks per keletą sekundžių.

Jei šuolis pavyks, Fournier pasieks kelis rekordus. Jo kritimas bus toliausias, ilgiausiai trunkantis ir greičiausias visoje planetos istorijoje. Jam atlikti prireikė 20 metų mokslinių tyrimų, fizinio ir emocinio pasiruošimo. Apmokymams ir treniruotėms prancūzas išleido apytiksliai 20 milijonų dolerių - tokiai sumai sukaupti jam prireikė parduoti beveik visą savo turimą turtą, o trūkstamą sumą prireikė surinkti iš paramos.

Fournier savo ruožtu teigia, jog laisvojo kritimo šuolis nėra vien tik tuščia užmačia pasiekti pasaulio rekordą. Nors šuolio metu tikimasi surinkti aeronautikai naudingų duomenų, daugelis į tai žvelgia skeptiškai ir mano, jog tokiais būdais rinkti mokslinius duomenis nėra efektyvu.

 

(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)