JAV pademonstruotas nuotoliniu būdu valdomas gyvas vabalas  (17)

Berkeley Universiteto Kalifornijoje (JAV) mokslininkams pavyko atlikti eksperimentą, kurio metu jie radijo bangomis valdė gyvą vabalą raganosį. Tyrinėtojai eksperimento metu siuntė radijo signalus į šešis vabzdžio smegenyse įaugintus elektrodus ir taip valdė jo sparnų ir kai kurių kitų kūno dalių judesius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vabalui buvo pritvirtintas signalų priėmimo modulis, kuris priimtus signalus apdorodavo mikroprocesoriumi ir perduodavo elektrodams; be to, gyvūnui sau ant kupros skrydžio metu teko nešti ir įtaisą maitinančią bateriją. Universiteto mokslininkai jau yra atlikę kelis sėkmingus bandymus, kurių metu vabzdžiai buvo valdomi elektriškai, tačiau nuotolinis valdymas išbandytas pirmą kartą. Vabalai raganosiai buvo naudojami dėl jų gebėjimo pakelti iki 3g sveriantį krovinį ir sugebėjo pakilti į orą nepaisant ant jų nugaros pritvirtinto maždaug 1,3g sveriančio modulio.

Kokiu tikslu universitetas atlieka tokius tyrimus? Patys mokslininkai apie tai kol kas per daug neatvirauja, tačiau žinant, kad projektą finansuoja JAV karinių tyrimų organizacija DARPA, rezultatai gali būti skirti kariniams tikslams. Žinoma, išradimą būtų galima pritaikyti ir taikiai. Tam tyrinėtojai planuoja ant vabalo sumontuoti miniatiūrinę videokamerą ir jutiklius - taip ekipuotas vabzdys galėtų dirbti kaip žvalgas pavojingose žmogui vietovėse.

Galutinis mokslininkų tikslas neapsiriboja vien tik vaizdo kameromis ir jutikliais. Vabalai jau turi savo nuosavus "jutiklius", pavyzdžiui, akis. Be to, energiją jiems tiekia biologinė virškinimo sistema, todėl universitetas tikisi kaip galint daugiau naudos išgauti iš pačio vabalo biologinių sistemų.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)