Vilniaus meras pirmasis išbandė elektrinį "Mitsubishi"  (19)

Vilniaus meras Vilius Navickas tapo pirmuoju politiku Lietuvoje, išbandžiusiu į Lietuvą neseniai atgabentą elektra varomą automobilį „Mitsubishi i MiEV“. Šis neeilinis bandomasis važiavimas tapo puikia proga susipažinti su visiškai nauja automobilių karta, kurios išpopuliarėjimas atneš teigiamų pokyčių šiuolaikinių Europos didmiesčių gyvenime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pati elektra varomo automobilio idėja nėra nauja, tačiau V. Navicko bandomasis važiavimas ypatingas tuo, kad buvo važiuojama praktišku, masinei gamybai beveik paruoštu elektromobiliu. Apie šio prototipo kelionę į Lietuvą mes jau esame rašę šiame straipsnyje.

Iki šiol panašūs modeliai buvo gaminami nedidelėse, specializuotose firmose, o jų eksploatacinės savybės nė iš tolo neprilygo tradiciniu kuru varomiems automobiliams.

"Mitsubishi" atstovai Lietuvoje pabrėžia, jog elektriniai automobiliai, tokie kaip „Mitsubishi i MiEV“, neteršia aplinkos anglies dvideginiu, sukeliančiu šiltnamio efektą, neskleidžia beveik jokio triukšmo, nedideli automobilio matmenys reiškia, kad tai itin praktiška transporto priemonė ankštose senamiesčio gatvelėse. Tai tipinis miesto automobilis, kurio baterijose sukauptos energijos užtenka nuvažiuoti maždaug 150 kilometrų – bet kuriuo metu jį galima prijungti prie įprasto elektros tinklo. Baterija pilnai įkraunama per 7 valandas. Preliminarūs skaičiavimai parodė, kad nuvažiuoti 100 kilometrų šiuo automobiliu kainuoja maždaug 1 eurą.

Užsienyje ekologiškų automobilių įsigyjimą skatina vyriausybės. Pavyzdžiui, Norvegijoje tokio automobilio savininkas gauna vienkartinę 5000 eurų dydžio premiją, nemoka jokių su automobilio eksploatacija susijusių mokesčių ir gali nemokamai krauti automobilio baterijas specialiai tam skirtose vietose. Be to, elektromobiliams leidžiama važiuoti viešajam transportui skirta juosta, o jų parkavimas nekainuoja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)