JAV pradedama pirmojo komercinio kosmodromo statyba  (6)

Penktadienį pietinėje Naujosios Meksikos valstijos (JAV) dalyje esančioje dykumoje bus padėtas kertinis pirmojo pasaulyje komercinio kosmodromo „Spaceport America“ akmuo, pranešė naujienų agentūra AP.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš pradžių bus statomas kosmodromo terminalas ir angaras. JAV iždui šio kosmodromo statyba kainuos apie 200 mln. dolerių.

Kol kas vienintelė būsimojo „Spaceport America“ kosmodromo klientė – kosminio turizmo paslaugas teiksianti bendrovė „Virgin Galactic“. Pats kosmodromas, kuris galės veikti ir kaip įprastas oro uostas, bus JAV vyriausybės nuosavybė, tačiau jo paslaugomis galės naudotis privačios bendrovės. Kosminio turizmo verslo galimybės vilioja ne vien tik „Virgin Galactic“ – „XCOR Aerospace“ ir „Armadillo Aerospace“ šiuo metu kuria technologijas, kurios leistų atpiginti skrydžius į orbitą iki 95 tūkstančių dolerių.

Daugkartinio naudojimo erdvėlaiviai su kosminiais turistais pakils į orą įsibėgėję 3 kilometrų ilgio kilimo ir leidimosi taku. Reaktyvinis lėktuvas į aukštutinius atmosferos sluoksnius iškels kosminį laivą, kuris, įjungęs raketinį variklį, pakils į 100 kilometrų aukščio orbitą ir po to vėl nusileis į Žemę. Visas skrydis nuo pakilimo iki nusileidimo truks 2 valandas.

Nors „Spaceport America“ kosmodromo statybą planuojama užbaigti 2014 m., pirmieji skrydžiai į kosmosą iš jo turėtų prasidėti 2010 m. gruodį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)