Rusijos pasienyje prasidėję kariniai mokymai tarnaus kaip prevencinė priemonė prieš Gruziją  (12)

Rusijos pietvakariuose pirmadienį prasidėjo didelio masto operatyviniai strateginiai mokymai "Kaukazas-2009", kuriuose dalyvauja Šiaurės Kaukazo karinės apygardos dalys ir Rusijos karinių bazių Abchazijoje ir Pietų Osetijoje daliniai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kariniuose mokymuose dalyvaus apie 8,5 tūkst. karių, 200 tankų, 450 šarvuotųjų mašinų ir 250 artilerijos pabūklų. Vadovauja manevrams Rusijos generalinio štabo viršininkas armijos generolas Nikolajus Makarovas.

Kariniuose mokymuose taip pat dalyvauja 4-osios ir 7-osios Rusijos karinių bazių Pietų Osetijoje ir Abchazijoje kariai.

Numatoma, kad kariniai mokymai baigsis liepos 6 dieną, tai sutaps su JAV prezidento Baracko Obamos vizitu į Rusiją.

Generalinis štabas mano, kad kariniai mokymai „Kaukazas-2009“ padės stabilizuoti padėtį Rusijos pietuose, taip pat užkirsti kelią Gruzijos "karinėms avantiūroms" prieš Abchaziją ir Pietų Osetiją.

„Dabartinė Gruzijos vadovybė neatsisakė naujų karinių avantiūrų prieš Abchaziją ir Pietų Osetiją ir vis mėgina spręsti teritorijos klausimą jėgos metodais“, - pareiškė pirmadienį aukštas Rusijos generalinio štabo atstovas.

Pasak jo, „šiandien Gruzijos armija turi kovinės technikos ir ginklų ne mažiau nei pernai rugpjūtį, kai prezidentas Michailas Saakašvilis ryžosi agresijai prieš Pietų Osetiją“.

„Šioms aplinkybėms esant kariniai mokymai „Kaukazas-2009“, be abejo, prisidės prie padėties stabilizavimo tiek Rusijos pietuose, tiek visame Kaukaze ir atšaldys kai kurių kariautojų fantazijas“, - pareiškė agentūros pašnekovas.

Šiaurės Kaukazo karinės apygardos spaudos tarnybos viršininkas papulkininkis Andrejus Boburinas savo ruožtu pažymėjo, kad rengiant šiuos karinius mokymus bus atsižvelgiama į karo patyrimą.

„Karinių mokymų organizatoriai turi laikytis plonos ribos ir nesudaryti įspūdžio, kad Rusija nori užpulti Gruziją“, - sakė interviu britų visuomeninio transliuotojo BBC tarnybai rusų kalba nepriklausomas karinis ekspertas Aleksandras Golcas.

„Ką mes žinome apie karinius mokymus „Kaukazas-2009“? - paklausė A.Golcas laidoje „BBC rytas“, - Kad per šiuos karinius mokymus bus tobulinami kovos su terorizmu operacijos ir taktiniai kovos veiksmai... Vadinasi, tai, kas vyksta, yra nedidelio vietinio konflikto repeticija“.

Jis pabrėžė, kad praėjusių metų karas, Gruzija specialistų požiūriu, taip pat apibūdintinas kaip lokalinis konfliktas.

Be to, Rusijos teritorijoje kariniai mokymai prisideda prie įtampos Šiaurės Kaukaze didėjimo, susijusio su kovotojų grupių aktyvėjimu, ypač Dagestane ir Ingušijoje, pažymėjo A.Golcas.

Rusijos kariniai mokymai vyksta po NATO globotų štabų vadų pratybų, vykusių šią gegužę nepaisant Maskvos protestų.

Šiaurės Kaukazo karinė apygarda rengė panašius karinius mokymus pernai vasarą nedaug laiko iki konflikto Pietų Osetijoje pradžios. Kaip oficiali manevrų tema nurodomas patikrinimas, kaip kariuomenė pasirengusi mobilizacijai.

Pastaraisiais mėnesiais JT stebėtojų misija Abchazijoje ir ESBO stebėtojų misija Pietų Osetijoje buvo priverstos nutraukti savo darbą, žlugus deryboms dėl jų mandatų pratęsimo.

Rusija, turinti veto teisę abiejose organizacijose, pateikė sąlygą, kad stebėtojų mandatas atspindėtų Pietų Osetijos ir Abchazijos kaip nepriklausomų valstybių statusą, o tai nepriimtina kitoms šalims, kurių nuomone, šios teritorijos yra Gruzijos dalis.

Vienintelė stebėtojų misija konflikto zonoje tebėra Europos Sąjungos misija, numatyta ugnies nutraukimo susitarimu, kuriuo baigėsi Rusijos ir Gruzijos karas 2008 metų rugpjūtį.

Beginkliai ES stebėtojai veikia tik neginčijamoje Gruzijos teritorijoje.

Po karo Rusija dislokavo Abchazijoje ir Pietų Osetijoje dideles karines pajėgas, remdamasi dvišaliais susitarimais su Suchumiu ir Cchinvaliu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)