Originalus elektros šaltinis - humuso bakterijos  (10)

Du gėlių vazonai, viename - vario elektrodas, kitame – cinko, humusas, truputis vandens ir štai turime keletą miliamperų. Išradimas nėra naujas, bet Olandijoje tokiu būdu buvo sukurtas laikrodis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Olandės Marieke Staps išrastas Soil Clock laikrodis veikia dėka bakterijų, kurios yra gėlių vazonėlių žemėje. Prie laikrodžio prijungti cinko ir vario elektrodai, įstatyti į dviejų gėlių vazonėlių humusą. Čia humusas atlieka laidininko funkciją, per kurį gali cirkuliuoti elektros apkrova.

Pramonės dizainerė, ieškodama naujų energijos šaltinių, aptiko 1840- ųjų metų atradimą, pagal kurį humuso medžiagų apykaitos veikla generuoja elektros srovę. Marieke Staps pritaikė šį principą ir sukūrė autonominę lempą, o vėliau savo sistemą ištestavo su ekologiniu laikrodžiu.

Soil Clock laikrodis, pristatytas 2008 Olandijos dizainerių savaitėje, ir birželį eksponuotas Los Angeles Dwell ekologijos ir virtuvės parodoje, veikia puikiai ir gražiai dėka bambuko vazonėliuose esančio humuso bakterijų.

Humusas gamina pakankamai elektros, kad gelėtų veikti toks laikrodis. Marieke Staps tikina kad tokiu būdu josios laikrodis jau taip veikia du metus – su vieninteliu nepatogumu – gėlių laistymu, būtinu humuso terpės palaikymui.

Pasak dizainerės, ši technika galėtų pasitarnauti baterijų pakrovimui, kompiuterių funkcionavimui ar netgi gatvių apšvietimui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (10)