Ar atviro kodo fotokamera sukels revoliuciją?  (8)

Stanfordo universiteto tyrėjai pradėjo dar vieną atviro kodo iniciatyvą – jie pasiūlė programuotojams vienytis kuriant bendrą fotokamerų valdymo ir vaizdų apdorojimo programinę įrangą, kuri, nuolat tobulinama ir papildoma naujomis funkcijomis, jų nuomone, po kiek laiko turėtų tapti geresne, nei siūloma komercinė programinė įranga, dažniausiai parduodama jau įdiegta į skaitmeninius fotoaparatus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jeigu idėja patrauks kvalifikuotus programuotojus, tikimasi, jie sukurs įvairiausių programų – fokusavimo, ekspozicijos, užrakto greičio keitimo, kurias bus galima laisvai atsisiųsti, taip, kaip dabar galima atsisiųsti ir iPhone programų, ir jos „išmokys“ fotoaparatus įvairiausių naujų funkcijų, taigi nebus būtina kliautis tik tomis funkcijomis, kurios yra įdiegtos naujame skaitmeniniame fotoaparate pirkimo metu.

Pirmasis planuojamas žingsnis – atviro kodo skaitmeninio fotoaparato operacinės sistemos sukūrimas; tikimasi, kad pirmoji versija pasirodys maždaug po metų. Ji atvertų neribotas galimybes nepriklausomiems programuotojams, panašiai kaip ir Linux.

Pavyzdžiui, viena iš idėjų yra išplėsti dinaminį fotoaparato diapazoną - fotografuoti atskiras vaizdo dalis su skirtingu eksplozijos laiku, o po to jas sujungti, optimizuojant kiekvieno taško apšviestumą; kol kas tą galima padaryti kompiuteryje, bet ne pačiame fotoaparate. Arba filmuojant vaizdą, kas keliolika kadrų įterpti ir didelio raiškumo kadrą, o po to, pasinaudojant jo informacija, konvertuoti ir kitus kadrus į HD (high definition) formatą.

Tiesa, kol kas nežinia, ar būsima operacinė bus universali ir tiks rinkoje esantiems fotoaparatams, ar bus galima jų įsigyti be iš anksto instaliuotos programinės įrangos (panašiai kaip ir kompiuterius), ar sukurtos programos pranoks komercines.
Linux patirtis rodo, kad kelias gali būti nelengvas, su nemaža grėsme užsisklęsti entuziastų rate.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)