„Google“ kuria mokėjimo platformą laikraščiams  (0)

Interneto gigantė kompanija „Google“ kuria mokėjimo platformą laikraščiams: tai leistų kompanijai apmokestinti internetinį turinį. Harvardo universiteto „Nieman“ žurnalistikos laboratorija teigė, kad „Google“ Amerikos laikraščių asociacijai (NAA) jau pateikė mokėjimo platformos pasiūlymą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nieman“ kompanijos „Google“ pasiūlymą pateikė savo interneto svetainėje „niemanlab.org“. Ši kompanijos iniciatyva buvo aprašyta kaip stebinantis žingsnis, kuris gali susilpninti laikraščių pramonės ir kompanijos „Google“ ryšius.

„Google“ populiarių naujienų svetainė „Google News“ susidūrė su JAV laikraščių leidėjų kritika, kad nemoka už nuorodas, pateikiamas į jų straipsnius. Kompanija „Google“ atmetė kritiką ir pridūrė, kad ji laikraščiams teikia nemokamas paslaugas, kurių metu pritraukia lankytojų į jų svetaines.

Spausdintų reklamų pajamos ir apyvarta mažėja, todėl JAV laikraščių leidėjai ieško būdų, kaip apmokestinti turinį internete. NAA taip pat įsitraukė į šias pastangas. „Google“ dokumente tvirtinama, kad mokėjimo interneto gigantės kuriama platforma bus prieinama jau kitais metais.

„Kompanija „Google“ tiki, kad atviras internetas naudingas ir vartotojams, ir leidėjams, - rašoma dokumente. – Tačiau atviras nėra tas pats, kas nemokamas. Mes manome, kad internetinis turinys gali palaikyti keletą verslo modelių. Tai apima ir prenumeruojamą turinį. Mes manome, kad reklama ir toliau išliks svarbiausiu pajamų šaltiniu, tačiau mokamas modelis gali suteikti papildomų pajamų. Kompanija „Google“ turi patirties ne tik su elektroninės komercijos produktais. Mes sėkmingai sukūrėme produktus, kuriuos naudoja milijonai žmonių visame pasaulyje. Savo patirtimi mes galime pasinaudoti ir kurdami sėkmingą elektroninės prekybos platformą“.

„Google“ nėra vienintelė kompanija, kurianti mokėjimo platformą laikraščiams. Kompanija „Journalism Online“ siekia padėti naujoms organizacijoms internete uždirbti pinigų. Kompanija praėjusį mėnesį pranešė, kad daugiau nei 500 laikraščių ir žurnalų sutiko prisijungti prie šios kompanijos kaip jos partneriai. Kompanijos tvirtinimu, ši platforma internete pasirodys jau rudenį: ji suteiks abonentams prieigą prie mokamo turinio.

Praėjusį mėnesį „The Los Angeles Times“ pranešė, kad Rupert Murdoch iš kompanijos „News Corp“ derasi su „The New York Times Co“, „Washington Post Co“, „Hearst Corp“ bei „Tribune Co“ dėl konsorciumo, apmokestinančio naujienas internete, formavimo.

Priminsime, jog aštuoni didžiausi Lietuvos naujienų portalai susibūrė į Interneto žiniasklaidos asociaciją ir jau sklando gandai, jog vienas iš neoficialių jos tikslų - naujienų apmokestinimas, jeigu tokia praktika pasiteisintų užsienio rinkose. Neaišku, kiek šie ketinimai žada būti praktiškai naudingi, tačiau neabejotinai bandoma "ištaisyti nemokamo turinio klaidą" internete.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: