Didžiulis saulės energijos ūkis sulaukė netikėtų protestų  (4)

Paskelbus apie planus statyti didžiulį saulės energijos ūkį, vienos JAV valstijos gyventojai piktinasi, jog jis sunaudos 20 proc. regiono vandens.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo „The New York Times“, Vokietijos „Solar Millennium“ paskelbė apie planus Nevados (JAV) valstijoje statyti du didžiulius ir pasak jų, aplinkai visiškai nekenksmingus saulės energetikos ūkius. Atrodo, vietos gyventojai turėtų džiaugtis: jų kaimystėje iškils visiškai ekologiška energijos gamykla, be to, žadama sukurti šimtus naujų darbo vietų.

Visgi, kompanijai paskelbus, jog jų vėsinimo sistemai kasmet reikės skirti apie 5 mln. litrų, t.y. apie 20 proc. viso regione esančio vandens, statybos planai pradėjo strigti, o „Solar Millernnium“ teigia kariaujanti naujos kartos vesternišką vandens karą.

Kaip rašoma Niujorko dienraštyje, vietos gyventojai pasidalijo į dvi stovyklas: vieni nori užsidirbti pardavę savo teisę į vandenį, kiti – klausia apie šio projekto pasekmes bendruomenei ir aplinkai.

Priduriama, kad kalbant apie atsinaujinančią energetiką kartais – kaip šiuo atveju – iškyla nepatogus faktas, jog tam tikrai daliai ekologiškos energetikos (pradedat biokuro rafinavimo fabrikais baigiant „švaresnėmis“ anglies elektrinėmis) reikalingi milžiniški kiekiai vandens.

Pranešama, kad konfliktai dėl vandens lydės daugelį ateities atsinaujinančios energetikos projektų ir, nors mažiau vandens naudojančios technologijos kartais būna brangesnės, ši konkurencija gali padaryti jas gana paklausias.

Didžiuliai saulės energijos projektai stringa ne tik Nevados, bet Kalifornijos valstijoje: čia energetikų buvo paprašyta naudoti mažiau vandens reikalaujančias technologijų.

Pranešama, kad daugiamilijardiniai saulės energijos ūkiai beveik visada statomi ten, kur saulės daugiausia – dykumose. Bėda ta, kad čia beveik nėra vandens.

Daugelyje saulės energijos ūkio naudojama pigesnė technologija nei ant stogų matomos saulės energijos plokštės. Šiose elektrinėse veidrodžiai kaitina skystį, kuris išskiria garą (juo varomos elektrą generuojančios turbinos). Procesas iš esmės toks pat kaip tradicinėse elektros jėgainėse, kuriose garas gaminamas naudojant iškastinį kurą.

Daugelis saulės energijos ūkių įkaitusį vandenį šaldo taip pat įprastu ir dažniausiai taikomu metodu: karštą vandenį perleidus per šalto vandens saugyklas. Naudojant įvairias vėduokles ir karščio komutatoriais galima sunaudoti žymiai mažiau vandens, tačiau dėl šio alternatyvaus būdo išauga eksploatavimo išlaidos ir sumažėja pelnas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)